Nem sok ennél gyönyörűbb toszkán birtokot ismerünk, mint a 17. században épült Villa Cetinale, ahol egykor a híres sienai lóversenyt is megtartották, majd bíborosok és lordok élvezték itt az életet, ma pedig páratlan luxusvillaként kiadó.

A toszkánai vidék nem sokat változott az utóbbi évszázadokban, a tájat most is a dombokon megbújó farmok tarkítják, köztük az egykori arisztokrácia mesés villáival, ahol a régi hatalom gyakorlói, bíborosok és pápák élték életüket. Az egyik legszebb közülük a Villa Cetinale, amelynek építése 1651-ben kezdődött Fabio Chigi megrendelésére, de pár évvel később az építkezés abbamaradt, amikor VII. Sándor néven pápává választották.

A birtokot a pápa unokaöccse, Flavio Chigi bíboros, a német-római birodalom hercege örökölte, aki Carlo Fontana építészt bízta meg a villa befejezésével. Fontana mestere Gian Lorenzo Bernini volt, aki többek közt a Szent Péter bazilika baldachinját, a Szent Péter teret és a Navona tér szökőkútját is tervezte. A nyomdokain Fontana egy mesés kerttel körülvett barokk stílusú villát alkotott, amelynek építésével 1680-ban készültek el.

A bűnök bocsánatára

Azt beszélték, hogy Chigi bíboros remeteként élt itt, hogy jóvá tegye egy riválisa meggyilkolása miatt érzett bűnét, ezt azonban nem igazolták a történészek. Chigi sokkal inkább a tehetős világi emberek életét élte Rómában, azért látogatott a toszkán villájába, hogy elmeneküljön a város politikája elől, és szenvedélyeinek hódoljon, a lóversenyzésnek és a vadászatnak. A Villa Cetinale a bíboros idejében véget nem érő mulatságok helyszíne volt.

Két hétig is tartottak ezek a partik, ahol íjakkal vadásztak vaddisznóra és szarvasra. Még a híres Palio lóversenyét is itt tartották meg a birtok területén, hét alkalommal 1679 és 1692 között, amikor Sienát éppen zavargások dúlták fel. A Villa Cetinale érdekessége, hogy saját kolostora is van, a háromszáz lépcsőn megközelíthető Romitorio, ahol egykor szerzetesek éltek, és ahol a bíboros és társasága azonnal meggyónhatta az előző éjszakák bűneit.

A lord menedéke

Flavio halála után, 1693-ban az unokaöccse örökölte a birtokot, aki zarándokhelyet alakított ki belőle, a pompás kertjében hét kápolnával. A Cetinale ezt követően évszázadokig a Chigi család tulajdonában volt, majd a leromlott állapotú villát a hetvenes években egy angol nemes, Lord Antony Lambton vásárolta meg. A konzervatív politikus 1973-ban szexbotrányba keveredett, és lemondása után ezen a toszkánai birtokon talált menedékre.

Lord Lambton nemcsak megvásárolta a birtokot, de elkezdte visszaállítani annak eredeti pompáját. A lord fénykorában rendszeresek voltak a partik, ahol rocksztárok, politikusok és nemesek is megfordultak, Mick Jagger, Rupert Everett és a kicsapongó életet élő Margit hercegnő is a villa vendége volt.

Lord Lambton jó házigazdaként szórakoztatta a társaságát, akik a sienai Palio és a chianti szüretje közt élvezték a toszkán napsütést.

Toszkánai luxusélet

Nagy társasági élete egészen addig tartott, míg a lord megbetegedett és 2006-ban meghalt. A birtokot a fia örökölte, aki sok időt tölt itt a családjával, de miután kitűnő ízléssel alaposan felújították a birtokot, a Cetinale bárki számára kivehető luxusvilla lett, esküvőket tartanak itt, de szerepelt az Utódlásban is. Tizenhárom hálószobájának immár mindegyikéhez jár saját fürdőszoba, nem hiányzik a medence és a teniszpálya, a toszkán fogásokat pedig a villa saját séfje készíti el.

A Villa Cetinale nagyszerűsége, hogy a felújítása során semmit sem vesztett a történelmi hangulatából,

mégis tökéletesen megfelel napjaink legmagasabb igényeinek is. A birtok tulajdonosai nemrég olívaolajat kezdtek termelni, ami a villa bérbeadásával együtt fenntartja a jövőjét ennek a gyönyörű helynek. Csak egyben lehet kivenni, 50 ezer fontba kerül egy hétre, ami több mint 22 millió forintnak felel meg, és már a jövő nyári naptárja is telik.

Ez is érdekelhet:

Öt elérhetetlenül különleges hely, ahol az Airbnb-vel lehet megszállni

Nem mindennapi szálláshelyeket ad ki az Airbnb a szerencséseknek.

Az ország egyik legjobb kastélyszállója volt, de a pusztulás útjára lépett

Nemes múltja és termálvizes fürdője miatt is jobb sorsra érdemes a tolnai Apponyi-kastély.

A toszkánai város, ahol fák nőnek egy torony tetején

A várost egykor uraló tornyok egyik utolsó példányán elég régóta nőnek a fák, amihez egy legenda is kapcsolódik.

Mesébe illő ez a domboldalra épült toszkánai kisváros

Pinokkió és annak írója tette ismertté.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Harmincegy éve nő vezeti Budapest legnépszerűbb, sokat látott sztriptízbárját – A nagy Marilyn-sztori a Playeren

Hét miami hotel, ami mintha egy álomból jött volna

Ötezer forintért sétálhatsz át a Nemzeti Összetartozás Hídján

További cikkeink a témában