Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Persze a fantáziátlan fenyőgallyas-üvegdíszes modern lapok sem sokkal jobbak, de azért ezekkel az 1800-as évek második feléből származó ünnepi képeslapokkal biztosan ki lehetne ma osztani egy-egy szívrohamot.

Az első karácsonyi üdvözlőlapokat Sir Henry Cole dobta piacra 1843-ban, de akkoriban még annyira drága volt a posta, hogy csak a leggazdagabbak engedhettek meg maguknak efféle úri huncutságokat. A hetvenes években aztán megjelent Angliában a félpennys bélyeg, amivel belföldre már simán fel lehetett adni egy lapot, és a képeslap-biznisz végre berobbant.

Na de hogy?! A következő alkotások mind az 1800-as évek második feléből származnak, és bár egytől-egyig arra hivatottak, hogy meleg szívvel kívánjanak a címzettnek boldog ünnepeket, ez egyáltalán nem látszik rajtuk.

Hogy hogyan kerülhettek válogatott marhaságok ezekre, az csak félig köszönhető a híresen beteg angol humornak, a fő ok inkább az, hogy akkoriban még nem volt annyira betonba öntve, hogyan ünneplik a népek a karácsonyt.

Pirospozsgás gyerekek, színes díszekkel feldíszitett, ragyogó fenyőfa és a kandallóból előtoppanó Télapó helyett jöhettek a gyilkolászó békák és a vigyorgó kagylók. Örülünk, hogy azóta ezek kimentek a divatból!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.