Megvan, ki nyerte – az idén először civil kezdeményezésként megrendezett – Az év szaloncukra 2020 címet. Ennéd?
A megmérettetésre az összes magyarországi gyártó meghívást kapott, akik szabadon dönthettek, hogy részt vesznek-e a versenyben és a teljes szaloncukor-kínálatukból hányat indítanak el – a gyártók összesen 109 ízt neveztek.
Az év szaloncukra díj győztese a Demeter Chocolate sós karamellás szaloncukra lett,
második helyen a gyulai Kézműves Cukrászda kókuszkrémes szaloncukra végzett, a harmadik pedig a Stühmer pisztáciakrémes szaloncukor lett.
Az év kézműves szaloncukra ezúttal a Kézműves Cukrászda mogyorónugátos tejcsokoládés terméke,
a második helyezett a Demeter Chocolate Irsai Olivér szőlőpálinkás szaloncukra, harmadikként pedig a Sulyán cukrászda sós, tökmagos, fehércsokoládés trüffel szaloncukrát rangsorolták a kóstolók.
A cukormentes kategória első helyezettje a Sulyán cukrászda mandulás, aszalt szilvás, diós, étcsokis szaloncukra,
a második a Stühmer mogyorókrémmel töltött tejcsokoládé szaloncukra, a harmadik pedig a Tesco Finest mandulás-csokoládés szaloncukor lett.
Az év laktózmentes szaloncukrai sorrendben a Damniczki cukrászda vörösboros-málnás szaloncukra (a szekszárdi Mészáros Pál Pincészet merlot-jával),
a Lissé Fitt rumos-kakaós szaloncukor és a Chocco Garden banánhabos szaloncukor.
Az év gluténmentes szaloncukra címet az Upper Bars belga étcsokoládéba mártott narancsos szaloncukor nyerte el ,
mögötte a Majomkenyér mogyoróvajas szaloncukor és a Szerencsi Paleobon mogyorókrémmel töltött szaloncukor végzett.
Az Év Szaloncukra a 499 forint/100gramm alatti árkategóriában a Tesco karamellkrémmel töltött szaloncukor lett,
a második a Dolcetta Csendes Éj rumos-kakaós szaloncukor, míg a harmadik az Auchan tejkaramellás szaloncukor.
Az extra kategóriákban csak egy-egy győztest hirdettek:
- A legjobb zselés szaloncukor a Chocco Garden meggyes szaloncukra lett,
- az év új ízének a Piros Mogyorós kókusz szaloncukrot választották,
- a gyerekek kedvence kategóriában pedig holtversenyben a Tesco banános-ropogós és málnás-robbanócukorkás szaloncukor végezett az élen.
A hungarikumnak számító szaloncukorból Magyarországon évente 3500 tonnát adnak el. Felméréseik szerint a háztartások 90 százaléka vásárol szaloncukrot, átlagosan 1 kilogrammnyi mennyiségben kilónként 2000 forintos áron. A legkedveltebb ízek a piacon a zselés, a kókuszos, a karamellás, a csokoládékrémes, a marcipános és a mogyorókrémes.
(Forrás: MTI, fotó: Demeter Chocolate)