Új év, új remények, új várakozások. Ez a film világában sincs másként, és mivel tavaly a Top Gun: Maverick és az Avatar: A víz útja remélhetőleg lezárta a mozik pandémia utáni válságát, idén temérdek ígéretes alkotásból válogathatunk.

Fel is állítottunk egy tízes toplistát az általunk legjobban várt filmekből, melyek közé – beszédes – egyetlen szuperhősös film sem fért be. Mi ezeket írtuk be arany betűkkel a 2023-as naptárunkba. Nálad mi végezne az első helyen?

10. Beau is Afraid

Erről az alkotásról nem tudunk túl sokat, de amit igen, az viszont könnyedén az év egyik legjobban várt filmjévé tette a Beau is Afraid című mozit. A főszerepre besorozott Joaquin Phoenix egy zavart férfit játszik, aki édesanyja halála után elhatározza, hogy felderíti családja ködbe vesző múltját. Az évtizedes sztorit felölelő szürreális horrort a minőségi filmjeiről ismert A24 szárnyai alatt maga Ari Aster rendezte, akinek a nevére az Örökség és a Fehér éjszakák után mi azonnal felkapjuk a fejünket. Eredetileg tavaly kellett volna érkeznie, de 2023 áprilisára csúszott.

9. Next Goal Wins

Taika Waititi szerencsére a siralmas Thor: Szerelem és mennydörgés után érzékeny búcsút vett a Marveltől, és végre saját projektbe fogott, ami ennél ígéretesebb nem is lehetne. A Next Goal Wins sportfilm lesz, mégpedig arról a holland-amerikai edzőről fog szólni, akit 2014-ben felkértek, hogy rázza gatyába a világ legrosszabb focicsapatának tartott kelet-szamoai válogatottat. Eredetileg már áprilisban bemutatták volna, de egy nagyobb csúszást követően várhatóan szeptember 22-én érkezik az amerikai mozikba.

8. Indiana Jones és a sors tárcsája

A film, amit rajongva és félve várunk, hiszen a fura magyar című Indiana Jones-mozinak legalább annyi esélye van arra, hogy igazi szórakoztató darabbal gazdagítsa a tökös régészprofesszor legendáriumát, mint hogy megcsúfolja azt. A szerephez utoljára visszatérő Harrison Ford mellett a rendezőben van minden reményünk. James Mangold egyszer már elbúcsúztatott egy nagy karaktert, amikor megrendezte a Logan – Farkas című mozit, és reményeink szerint most is sikerül neki szépen, méltósággal lezárni kedvenc kalandorunk pályafutását. A főbb szerepekben Phoebe Waller-Bridge, Antonio Banderas és a mindig kiváló Mads Mikkelsen. Június 29-én érkezik, és már magyar trailert is tudunk mutatni belőle:

7. Mission: Impossible – Leszámolás, Első rész

A fű zöld, az ég kék, Tom Cruise pedig nem ismer lehetetlent. A Mission: Impossible-franchise következő darabjának annyira izmos lesz a sztorija, hogy két részre kellett bontani, az első pedig idén júliusban végre meg is érkezik. Borítékolható, hogy az év egyik nagy kasszasikere lesz belőle. Íme a látványos magyar trailer:

6. Ferrari

Michael Mann hét év után végre újra rendez! Ez már önmagában elég lenne ahhoz, hogy nagyon várjuk a Szemtől szemben rendezőjének új filmjét, de ehhez még vegyük hozzá azt is, hogy a mester rögtön egy Enzo Ferrariról szóló életrajzi filmmel jön, melyben a címszereplőt Adam Driver fogja megszemélyesíteni. A színésznek tehát A Gucci-ház után újra elő kell vennie az olasz akcentust, és reményeink szerint ezúttal egy sokkal kevésbé megosztó alkotásnak örülhetünk majd. Pontos premierdátum sajnos még nincs, de elméletileg még idén várható.

5. Oppenheimer

Itthon július 20-án kerül mozikba Christopher Nolan sztárokkal teletömött mozija, mely azt mutatja be, hogyan építette meg a címszereplő az első atombombát. Bár a Tenet már annyira meta volt, hogy mi a mai napig azt valljuk, aki úgy gondolja, hogy értette, nem figyelt eléggé, ezúttal nem kell semmi hasonlótól tartanunk. Már az első teljes trailerbe is annyi feszültség jutott, hogy szinte szétfeszíti a monitort, bízhatunk abban, hogy ez a végeredménnyel is így lesz. Íme az alkotás magyar előzetese:

4. The Killer

Valamikor idén mutatják be David Fincher következő moziját, mely egy francia képregény alapján készült Michael Fassbender főszereplésével, aki egy rejtélyes bérgyilkost alakít. A szerintünk igencsak félrement Mank után Fincher végre a saját terepén mozog, hiszen a The Killer hangulatos neo-noir akcióthrillernek ígérkezik. Sajnos néhány forgatási fotón kívül egyelőre még nem láthattunk többet ebből a nagyon várt alkotásból.

3. Dűne 2

Denis Villeneuve Dűne című mozijának vállait hatalmas teher nyomta: ha nem lett volna anyagi siker, soha nem láthattuk volna a rendező kolosszális víziójának második felét. Szerencsére a Warner kinyitotta a pénztárcáját és a stáb visszatérhetett Magyarországra, hogy leforgassák a folytatást, ami idén novemberben végre meg is érkezik. Trailer még nincs, de arról szerintünk senkit nem kell meggyőzni, hogy az epikus első rész után ez is monumentális látvánnyal nyűgözi majd le a nézőket.

2. Napoleon

Történelmi tabló Ridley Scott-tól Joaquin Phoenix főszereplésével? Erre befizetünk! A 85 éves rendező nem lassít, és Az utolsó párbaj után emiatt minden filmkedvelő hálás lehet neki. A Bonaparte Napoleonról szóló alkotásban már csak a téma miatt ott van egy nagyívű, látványos és feszült bukástörténet lehetősége. Sajnos nem sokan láthatják majd moziban, az alkotás ugyanis az Apple TV+-ra érkezik. Premierdátum még nincs, de idén már valószínűleg láthatjuk.

1. Megfojtott virágok

Martin Scorsese a másik nagy öreg, aki szerencsére nem nagyon tervezgeti a nyugdíjas éveit. Bár Az ír egy kicsit megfáradt alkotóról árulkodott, a David Grann azonos című bestselleréből készült filmben remélhetőleg ennek nem marad nyoma. A projekthez olyan sztárokat sikerült megnyerni, mint Leonardo DiCaprio, Robert De Niro, Jesse Plemons, Lily Gladstone és Brendan Fraser, vagyis húzónevekből nincs hiány az 1920-as évek Oklahomájának leghíresebb sorozatgyilkossági ügyének történetét bemutató filmben. A 200 millió dolláros büdzsé is grandiózus alkotást ígér, ami reményeink szerint még idén tiszteletét teszi a mozikban.

Ez is érdekelhet:

2022 ötven legjobb filmje

Idén sem vettük megúszósra, jó szokásunkhoz híven ötvenes toplistába szedtük az év szerintünk legjobb alkotásait. Jöhetnek a kulturált ellenvélemények!

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Mi kell ahhoz, hogy a kutyád ne csak boldog legyen, de a legjobb barátoddá is váljon?

A Sony húsvéti ajándéka egy ingyenesen megnézhető Pókverzum-rövidfilm

Már itt is van a Szegény párák rendezőjének új filmjének első kedvcsinálója

További cikkeink a témában
Mi kell ahhoz, hogy a kutyád ne csak boldog legyen, de a legjobb barátoddá is váljon?
Hirdetés