A Spanyolországban élő Ivana Moral 21 évesen ment hozzá férjéhez, úgy, hogy a házasságkötés előtt a pár vagyonelkülönítési megállapodást írt alá. Huszonöt évvel később elváltak, és a megállapodás értelmében Ivana csak a közös ház, illetve a közös vagyontárgyak felére tarthatott volna igényt. Ő azonban nem hagyta magát.

Gondolt hát egy nagyot, és peresítette azt a házimunkát, amit ő a házasság huszonöt éve alatt elvégzett otthon, a bíróság pedig úgy látta, hogy az igény teljesen jogos, és

az exférjnek most a huszonöt év minden egyes hónapjára visszamenőleg ki kell fizetnie a spanyol minimálbér összegét exfelesége számára, ami összesen 204 624 euró, azaz nagyjából 78 millió forintnyi összeg.

A döntés szinte komikusnak tűnhet, ha az ember nem ismeri a részleteket, ezek tudatában azonban mindjárt máshogyan fest a történet. A huszonöt év alatt ugyanis a férj vagyona komoly gyarapodásnak indult. Nyitott egy konditermet, mely annyira sikeres lett, hogy a bevételekből egy Porsche, egy Range Rover és több BMW motorkerékpár is beállhatott a garázsba, sőt, egy hetvenhektáros, négymillió eurót érő földet is vásárolt belőle, melyen olívát termeszt, és ami havonta akár négyezer eurót is hozhat neki a konyhára.

Felesége ezzel szemben nem kezdhetett saját karrierbe, hiszen minden idejét gyerekneveléssel és a háztartás vezetésével töltötte, sőt, a konditeremben is segédkeznie kellett, természetesen teljesen ingyen, hiszen házastársak nem kérnek pénzt az ilyesmiért. Nem nehéz belátni, hogy Morelnek is komoly hatása volt arra, hogy férje szakmailag kiteljesedhetett, ám ő maga így nem tudott a saját lábára állni, így a két évvel ezelőtt elindított válási procedúra kezdetét követően komoly anyagi nehézségekkel kellett szembenéznie.

A vagyonelkülönítési megállapodás értelmében ugyanis a ház és a közös vagyontárgyak felén túl nem számíthatott semmi egyébre volt férjétől, így ügyvédi tanácsra úgy döntött, hogy más módon követeli a jogos jussát.

Az ügyben a dél-spanyolországi Velez-Malaga bíróságának határozata szerint Morelt a házasságkötéskor aláírt megállapodás megfosztotta attól, hogy részesüljön a férfi vagyonából, miközben a biztos háttér megteremtésével maga is hozzájárult férje vállalkozásának sikeréhez.

Ezenfelül a nő havi tartásdíjat is fog kapni exférjétől, melynek összegét a bíróság 500 euróban határozta meg. A férj – akinek a neve nem jelent meg a médiában – feltehetőleg nem örül a döntésnek, de mivel a házasság alatt felépített vagyona gyakorlatilag érintetlen maradt, nemigen kell őt emiatt sajnálni.

(Forrás: Business Insider, főkép: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Gyűjtők kincse lesz a Legóból épült Szauron sötét tornya

A gyönyörű Trokán Nóra elragadóan kezelte félrecsúszó ruháját Cannes-ban

További cikkeink a témában