Emlékszel még a régi narrátoros VHS-filmekre? Nézz meg belőlük most néhányat újra, és morzsolj el pár könnycseppet!

Amerikai ninja

Pár perc, amiben gyakorlatilag minden benne van, az elcsúszott fordító, a rossz minőség és a gagyi német szinkron. És persze a legnagyobb és megismételhetetlen Michael Dudikoff. De most nézzük a videót, "nincs időnk vesztegetni való".

A Jedi visszatér

Már-már furcsának hatott szinkronnal nézni a Star Wars-trilógiát, de könnyen hozzászoktunk az unalmas hang után, aki képes volt kimondani a látom, új fénykardot konstruáltál-mondatot is. Még mindig üt.

Mad Max

„Ismétlem, ez egy normális üldözés!” – mondta kemény hangon a narrátor, ami valami bizarr módon még illett is a film hangulatához. Persze a hangsúlyozás csodálatos világától abszolúte távol helyezkedett, de ezt nem róhattuk fel neki hibaként. Nem ő volt az egyetlen.

A sárkány közbelép

Egy kungfu-filmnek már-már elengedhetetlen kelléke volt a pocsék minőség VHS-en, és a hozzá mérten szintén rettentően torz hangú, teljesen érzelemmentes narrátor. Ha most így hirtelen nem lenne meg, miről van szó pontosan, nézz bele A sárkány közbelépbe, és két másodperc alatt úgy érzed majd, hazaértél.

Terminátor

Egy igazi kincs a múltból, amelyen egyébként egész jó minőségű lenne a hangalámondás, csak hát a sors kifürkészhetetlen útjai révén egyszer csak megérkezik egy CB-rádión beszélő taxisofőr (!!!), és szétpofázza a filmet. Biztos van rá magyarázat.

Kommandó

Ebben az iszonyúan rövid videóban benne van minden. De tényleg minden. Arnie német szinkronnal keménykedik, közben az érzelemmentes hangú magyar narrátortól az az igazán nagy teljesítmény, hogy el nem röhögi magát, amikor Schwarzenegger azt mondja: "falsch".

Holtpont

Kevesen emlékeznek rá, de nem kifejezetten csak férfi narrátorok dolgoztak, a Holtpontot például egy női hang dumálta végig. A "mindjárt befejezem a privatizálást" mondat mindent visz.

Rendőrakadémia

Ezt a filmet valószínűleg mindannyian így láttuk először. Jó eséllyel tizedszerre is, mire megjött a szinkronos változat. De még így is imádtuk.

Top Secret

Néha eléggé beleélték magukat a narrátorok a melóba, a Top Secret ezen verziója például egészen élvezhető lett. Mondjuk az, hogy a mű-kutyakaka helyére viccek gyűjteménye került, az azért nem kicsit kiábrándító.

Dupla dinamit

"Nein, ausgeschlossen!" - hangzik el a jelenet elején, és az a helyzet, hogy már ennyi videó után fel sem tűnik a német szinkron, mert tényleg kicsit olyan, mintha minden filmet német szinkronnal láttál volna régen. Ami egyébként lehet, hogy igaz is.

Oroszlánszív

Szinte már fura, amikor Van Damme klasszikusa alatt az eredeti hangsáv megy. Volt ilyen is, és persze a kötelező németről átfordított csoda. Talán többen láttuk inkább azt, mint ezt.

A Beverly Hills-i zsaru 2

Eddie Murphyt hangalámondással nézni kész öngyilkosság. És ezen most nem ront a német szinkron sem. Záporozó nagy dumák, egyetlen tökéletesen szürke hang. Úgy érzed közben magad, mintha darabokra törnék az agyad.

Túl a csúcson

Ez a narrátor konkrétan valószínűleg az elalvással küszködik, de még be akarja fejezni a melót, mielőtt végleg behorkol.

Karate tigris 5

És a végére egy igazi csemege: a teljes Karate tigris 5 hangalámondással. Ha megőrülnénk, se tudnánk már visszaemlékezni, mi volt a 3-ban és a 4-ben, de ez most mellékes.

És ezt olvastad már?
Egy angol showman kigúnyolta Henry Cavillt a hobbija miatt
Rengeteg fotód, videód, nagy fájlod van? Megtelik a géped? Itt a megoldás, ha állandóan tárhely gondokkal küzdesz!