Sacha Baron Cohen. A férfi, akinek Ali G-t, Boratot, Brünot és Aladeent, a diktátort köszönhetjük, de már fogalma sincs, hogyan kell klasszikusokat alkotni. Ez most eléggé félrement.

A The Brothers Grimsby előzeteseiben volt potenciál, de azt azért lehetett sejteni, hogy most nem fog működni a nagy mutatvány, Cohen ezúttal nem hozott össze legendás karaktert, persze ettől még lehetne jó a buli, mivel különösebben nem idézgetjük a Taplógázt vagy a Hugót sem, mégis szerettük bennük ezt az idiótát. Az Agyas és agyatlanból viszont nincs mit idézni, nincsenek agyas párbeszédek, vagy olyan gegek, amik brutálisan, de mégis legbelül finom érzékkel reflektálnak a társadalmunkra. Csak elefántfasz van. De az nagy, sok, és az arcunkba élvez.

Cohen úgy gondolta, hogy ezt a filmet izomból tolja meg, olyan altesti poénokkal, hogy azokat még Adam Sandler vagy Rob Schneider is kisfiús mosollyal utasítana vissza. Mondjuk ki nyíltan, Sacha Baron Cohen most fullba nyomja a kretént. Nyilván nem állt eddig sem messze ettől, de minden egyes karaktere tökéletes karikatúrája volt egy-egy jelenségnek, a minőségi karikatúrákhoz pedig azért kell némi agy. Nobby ezzel szemben csak egy suttyó angol focidrukker. Pont. Nincsenek különféle oldalai, piál, meccset néz, szarul öltözködik, aztán jó napot. Ennyi tellett most Cohentől.

Nobbynak van egy ezer éve nem látott tesója, Sebastian, aki történetesen szuperkém, és hát persze hogy ilyen-olyan történések folytán meg kell majd együtt menteniük egy nagyobb népcsoportot a kihalástól. Olyan érzésem van, mintha Cohennek ezúttal nem lett volna igazi ötlete erre a filmre. Hárman írták a forgatókönyvet, de a többieknek sem lódult meg az agya. Annyit tudtak, hogy a biztosítékot a legdurvább módon kiverő (és mást is kiverő) poénokat kell belepakolni a játékidőbe, arról majd beszélni fognak az emberek. Hát beszélnek is, de ettől az Agyas és agyatlan még nem lesz jó film.

Nem arról van szó, hogy híján lenne poénoknak, de érdemes gyököt vonni Cohen úr eddigi mozijainak gegtartalmából, undorítósságban viszont messze felülmúl mindent, amit moziban látott eddig az ember. Maradjunk annyiban, hogy sosem fogunk tudni már úgy nézni elefántra, ahogy előtte. Akció-vígjáték ez egy-két tényleg jól eltalált röhögtetéssel, parádés FPS-akciójelenetekkel, de minden, ami ezen kívül van, az durván kipörgeti a WTF-mutatót. Ha ez Sacha Baron Cohen útja, akkor ez az út úgy néz ki, lefelé tart. Ha kíváncsi vagy orbitális, elélvező elefántpéniszekre, tesó-tesó orálra, és a főhősök gigantikus, premier plánban mutatott segglyukára, akkor ez a te filmed. Egynek jó az Agyas és agyatlan, de Cohentől ez rettenetesen kevés.

A player szerint

  • Nobby karaktere közelében sincs Sacha Baron Cohen korábbi agyszüleményeinek
  • Sajnos nagyon kevésszer vicces valójában
  • Izomból gusztustalan
Player-méter
5
Támogatott és ajánlott tartalmaink

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

150 000 táncoló robotfűnyíró: a technológia a fejlesztés mögött

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

További cikkeink a témában
Egyedi méretre szabott öltönyök, ingek azoknak, akik különlegesre vágynak
Hirdetés