Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Mára a Luke Skywalker rajongói oldalak legsötétebb bugyraiban dühöngő morcosabb trollok is megemésztették, hogy a Lucasfilm Ltd. a Disney puttonyába került. A jobb sorsra érdemes űrlegendát Lucas mester az utóbbi években a profitmaximalizálás jegyében kitartóan lökdöste a gagyi tengerére néző szakadék pereme felé. Időszerű volt végre beengedni egy kis friss levegőt, mielőtt az a kis érintetlenül hagyott érték is belepállik az átható rókabőrszagba. A kérdés – jól jártunk-e ezzel a váltással? – persze még mindig aktuális. Címszavakba szedve felrajzoljuk a legfrissebb intergalaktikus status quót, hogy a téma berobbanása esetén ne nézz értetlenül.

Új Star Wars 2015-ben

A Disney nem csinált belőle titkot, hogy 2015-ben új egész estés Star Wars-mozit szeretne a mozikba küldeni, ami ráadásul egy teljesen új trilógia nyitó darabja lesz. Nagyon úgy tűnik, hogy az évszámot bebetonozták, hiszen ebből még akkor sem engedtek, amikor a rendezői posztra kinézett szakemberek sorra tértek ki a felkérés elől.

A Disney elkötelezett

Bob Iger, a vállalat feje mindenkit biztosított, hogy nem fogják aprópénzre váltani ezt a lehetőséget. A Disney vezetői politikája egyébként szimpatikus irányt vett az utóbbi években. A vezetőség fenntartja a tévedés jogát, és hajlandó időt áldozni a kreatív részlegek álláspontjának megismerésére. Iger azt is egyértelművé tette, hogy szereti a fontosabb projekteket igazi rajongókra bízni. Így volt ez a Bosszúállók esetében is, melynek rendezője, Joss Whedon maga is képregény-fan. Nem is kötött kompromisszumokat, az eredmény pedig magáért beszél.

Végre van rendező

Nem csoda, hogy az új trilógia rendezését sokáig senki nem akarta elvállalni, hiszen ez egy olyan feladat, melynek kizárólag két kimenetele lehet: a delikvens vagy mennybe megy, vagy pokolra száll; középút nincs. A felkérést visszadobta többek között Brad Bird, Joss Whedon, Matthew Vaughn és Steven Spielberg is. Január 24-én aztán szárnyra kelt a pletyka, hogy végre ülep került a 2015-ös epizód rendezői székébe, melyet másnap a Disney is kénytelen volt megerősíteni.

J.J. Abrams – annak ellenére, hogy egyszer már passzolta a felkérést – végül vállalta a megmérettetést. A döntés pozitív fogadtatásra talált, ami nem is csoda, hiszen emberünk egyszer már megcsinálta a közel lehetetlent: úgy sikerült megreformálnia a Star Trek-et, hogy a régi rajongók sem estek a torkának. Megtörténik tehát a csoda: egyazon személy a trekkie-k és az SW-fanok messiása.

Veteránok a stábban

Mivel a filmmel kapcsolatos munkálatok oroszlánrészét a Disneyn belül viszonylagos önállóságot élvező Lucasfilm végzi, ezért feltehetőleg senki nem fog csodálkozón bámulni a repkedő X-szárnyúakra, és Darth Vadert látva sem fognak a stábtagok keresztet vetni. Ami azonban még fontosabb: a VIII. és IX. epizód forgatókönyvének társszerzője az a Lawrence Kasdan lesz, aki A birodalom visszavág és A Jedi visszatér szkriptjét is jegyzi. A VII. epizód forgatókönyvét Michael Arndt hegeszti, akinek többek között a mesteri Toy Story 3 fordulatait is köszönhetjük.

Star Wars-regények légüres térben

Azt is lehet tudni, hogy a Disney nem kíván foglalkozni az eredeti trilógia óta keletkezett bőséges mennyiségű írott alapanyaggal. Olyannyira nem, hogy állítólag a pletykált spin-offok sztorijának megalkotása során sem veszik ezeket figyelembe. Egy meg nem nevezett forrás konkrétan Timothy Zahn nagy sikerű regényeit említi, melyeket hatalmas sikerük ellenére sem fognak felhasználni.

Támadnak a spin-offok

Friss, ropogós hír, melyet az Entertainment Weekly szellőztetett meg egyik névtelen forrására hivatkozva: a Disney saját filmet szeretne készíteni az első űrcowboynak, Han Solónak és a jetpackes fejvadásznak, az ikonikus Boba Fettnek. Han Solo mozija a harmadik és a negyedik, Boba Fetté pedig a negyedik és ötödik epizód között játszódna, és olyan ikonikus karakterek tűnnének fel benne, mint például Jabba vagy Darth Vader. Igaz vagy sem – bár ismerjük a mondást: „nem zörög a haraszt…” – ez a pletyka csak erősíti azt a kimondatlan, de igen nagy valószínűségű verziót, mely szerint a Disney nem kizárólag a 2015-ben kezdődő új trilógiával akar profitálni a Star Wars-univerzumból.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.