Volt rá szakszerű magyarázat.

Egy brazil képviselő nyilvánosságra hozta, hogy a kormány 35 ezer potencianövelő tablettát rendelt a katonáknak. A „kis kék pirulákra költött közpénz” – ahogy az várható is volt – heves vitákat gerjesztett.

A képviselő, Elias Baz a kormány átláthatósági portáljáról szerezte meg az információt. A portál kérésre hozzáférést ad a közkiadások adataihoz.

A dokumentumok nem említik név szerint a kis kék tablettát, de azt mutatják, hogy engedélyezték a merevedési zavarok kezelésére használt híres gyógyszer szildenafil nevű hatóanyagát tartalmazó tabletták ezreinek beszerzését.

Az ország védelmi minisztere egy közleményében szakszerű magyarázattal állt elő, mondván

„a szildenafil vásárlása” a tüdőerek magas vérnyomásának a kezelésére irányul, és az olyan gyógyszerek, mint a viagra szintén tágítják a tüdő ereit.

Ez az indoklás kevés volt a netes mémek megakadályozásához. Ám voltak, akik kevésbé az eset humoros oldalát látták: Marcelo Freixo baloldali képviselő felidézte, hogy Jair Bolsonaro elnök kormánya jóváhagyta a megrendelést, miközben „megvétózott egy törvényjavaslatot, amely ingyenes női higiéniai termékek juttatását írta elő szegény nőknek”.

Igaz, Bolsonaro végül meghátrált, és március elején aláírt egy rendeletet a higiéniai termékek ingyenes juttatásáról.

(Forrás: MTI, AFP / Unsplash)

Mutatunk tippeket, hogy ne kelljen úgy tenned, mint a brazil kormánynak:

Ha viszont úgy tennél, mint a brazil kormány, akkor erre tovább:

És ezt olvastad már?
Egyes francia golfklubok felmentést kaptak az aszály miatti öntözési tilalom alól, ezért a tiltakozók betont öntenek a lyukakba