Az "emberszabású halálmasina" ma hetven, úgyhogy utánanéztünk, miként is jelent meg az ikonikus filmsztár a hazai médiában.

Amikor Arnold neve feltűnt a hazai újságokban, a médiát még sajtónak hívták, az amerikaiak még bombázták Vietnamot, a babaszappan ára 3 forint 40 fillér volt, a legmenőbb magnetofonnak pedig az MK 23 számított. 44 éve történt, 1972-t írtak, A hét című magazinban pedig egy oldalas cikket közöltek a testépítésről. Fotó nincs Arnoldról, de a neve ekkor tűnt fel először a magyar újságban.

„Nem titok, hogy gyakran a különböző készítmények is szerepet játszottak az izmok gyors fejlődésében, hogy a főcél a dollár volt, nem az erő és egészség. De ott is kikristályosodott már az a józannak tekinthető út, amelyet például az osztrák Schwarzenegger képvisel, aki a modern férfi egyik tipikus megtestesítője.”

1977-ben már a "kulturista" fotója is bekerült ugyanebbe a magazinba.

1977 októberében a Nemzeti Sportban Bocsák Miklós írt egy nagy cikket az Amerikában befutott testépítőről. Arrogáns izomkolosszusként, a testépítés Muhammad Alijaként festi le Arnoldot, akinek az izmainál csak az arca nagyobb.

Ki is ez az Arnold Schwarzenegger? Tízéves korában még sűrűn betegeskedő, csenevész, szolid fiúcska, a Graz melletti Thalban. Ma hatszoros profi világbajnok a bodybuildingbem és minden valószínűség szerint nem a legszerényebb ember a magánéletben. „Ha Muhammad Ali azt mondja, hogy ő a legnagyobb, én miért ne mondhatnám?

Olyan rettenetesen nem állt távol a valóságtól ez az állítás, de nagy szimpátiával nem lehet vádolni az egykor neves sportújságírót – a cikk végén a testépítést a homoszexuális szubkultúrával is összekapcsolja.

- És hogyan vélekedik Schwarzenegger úr a homo- szexualitásról? - A nézőtéren mindig sokan ülnek közülük. Megtörtént, hogy öltözködés közben egyszer csak hallom: „Hé! Nagyszerű veled találkozni! En homoszexuális vagyok és szívesen nézegetnélek téged!” En azt feleltem : „Príma!" Azután lezuhanyoztam felöltöztem és azt mondtam: „ezer köszönet” és kivágtam az ürgét.

1985-ben a Képes Sport közölt róla kétoldalas portrét, amelynek apropóját a Conan, a barbár nemzetközi sikere jelentette.

Tucatnyi hasonló film készül manapság, sőt még silányabbak is, mégsem válnak ilyen szenzációvá. Ehhez a karrierhez még valami más is kellett. Ez esetben aligha tévedünk: ez a más a főszereplő, Arnold Schwarzenegger személye, alakja, legendája.

Schwarzenegger az 1984-es Terminator - A halálosztóval lépett be az akcióhősök közé, ám ezt a filmjét itthon csak 1988-ban mutatták be. A Szabad Földben július 1-én így írtak róla:

Az persze már az első perctől fogva senki előtt sem titok, hogy ez a kiismerhetetlenül merev arckifejezésű és kimért mozgású lény a híres Amold Schwarzenegger. Kívülről. Ám a gránitkeménységű zord külső nem takar, mint mondani szokás, érző emberi szívet. Finom huzalokat, forrasztásokat és chipeket takar. Közeledtére elektromos kisülés jön létre a légkörben. Schwarzenegger azzal a gépi tökéllyel játssza ezt a konstrukciót, ahogyan kell. Ebből azonban még nem állapítható meg, hogy valójában milyen színész.

A nyolcvanas évek végén több filmjét is bemutatták a hazai mozik (a Kommandót például 1989-ben), ezzel párhuzamosan kalóz VHS-eken korábbi akciófilmjei (Kommandó, a Conan-filmek, Piszkos alku) is eljutottak a hazai filmrajongókhoz, így a 90-es évektől már cikkek százai jelentek meg róla a hazai sajtóban.

És ezt olvastad már?
A híres Nők az ablakokban fényképnek szomorkás története van
.