A Warner úgy vágta ki Johnny Deppet a válása körüli botrányok miatt, hogy a lába nem érte a földet, Ezra Miller viszont betörhet, verekedhet, nőket fojtogathat, a stúdió mégsem zavarja el a búsba. A két színész között van egy lényeges különbség: Depp heteroszexuális, Miller viszont queer. Szevasz, kettős mérce!

Muszáj leszögezni, hogy az elmúlt években a Warner igen barom módon intézte a dolgait, még akkor is, ha a Warner Bros. Discovery élére fellépő David Zaslav átigazolta James Gunnt a Marveltől, hogy tegye rendbe a stúdió portfólióját erősítő szuperhősös univerzumot, és ezzel végre tettek egy lépést a helyes irányba.

Johnny Deppet például akkor küldték el, amikor az elveszítette a The Sun ellen indított rágalmazási perét, vagyis a bíróság kimondta, hogy a bulvárlap jogszerűen nevezhette a színészt feleségverőnek. A stúdió illetékesei gyakorlatilag mindennemű hezitálás nélkül vették el Depptől Gellert Grindelwald szerepét a Legendás állatok-franchise-ban, de úgy, hogy a sorozat harmadik részéért járó gázsit a szerződése szerint teljes egészében ki kellett neki fizetniük.

Vagyis a Depp kukázásáról szóló döntés miatt gyakorlatilag saját magukat lőtték lábon, hiszen nemcsak a neki járó, nyolcszámjegyű összeget (!) bukták, de a helyére felvett Mads Mikkelsen tiszteletdíját is ki kellett fizetniük, mindezt úgy, hogy később a Depp kontra Amber Heard per látványos megváltással zárult a színész számára.

A Warner tehát 2020-ban még orrvérzésig igyekezett bebizonyítani, hogy nagyon figyel az általa alkalmazott művészek feddhetetlenségére, különösen akkor, ha azok olyan vádakkal néznek szembe, melyekre a #MeToo idejében azonnal ugrani illik – Depp esetében ez ugyebár a házastársi erőszak volt –,

aztán eljött 2021 és 2022, velük együtt pedig Ezra Miller egyre durvuló ámokfutása, és ebből az igyekezetből valamiért látványosan kifogyott a stúdió vezetősége.

Millert a legtöbben onnan ismerhetik, hogy a Warner rábízta a DC egyik legfontosabb alakjának, a villámgyors szuperhősnek, Flashnek a megformálását. A karakter a Batman Superman ellen – Az igazság hajnala című moziban bukkant fel először 2016-ban, amikor még nem igazán volt jele annak, hogy néhány évvel később a színész átmegy futóbolondba.

Az első intő jel az volt, amikor 2021 áprilisában Miller Reykjavikban torkon ragadta az egyik rajongóját. Egészen hihetetlen, de ezt az alaposan dokumentált balhét a Warner gyakorlatilag szóra sem méltatta, még annak ellenére sem, hogy a Variety akkoriban azt is megírta, hogy a színész nem poénkodott – sokan ezzel mentegették Millert – hanem teljesen komolyan kezdett dulakodásba.

Íme az esetről készült videó:

Ez a nagyon kínos incidens kismiska volt ahhoz képest, amit a sztár 2022-ben bemutatott. Tavaly tavasszal már arról érkezett hír, hogy a Warner kénytelen Miller kirúgását fontolgatni egyre vállalhatatlanabb viselkedése miatt. Emberünket márciusban bilincsben vitték el a rendőrök egy hawaii koktélbárból, mert balhézott a vendégekkel és rongálta a berendezést. Miután óvadék ellenében kiengedték, a hotelben is zaklatott egy párt, akik távoltartási végzést kértek a színész ellen.

Ezra Miller egyre vállalhatatlanabb, a Warner már a kirúgását fontolgatja

Lassan kiderül, hogy a 29 éves színész egy igazi seggfej.

Bennfentesek akkor tudni vélték, hogy a Warner válságstábot hívott össze annak érdekében, hogy eldöntsék, mi legyen Millerrel, de végül annak ellenére sem történt semmi, hogy később még aggasztóbb hírek érkeztek a színész háza tájáról. A kocsmai verekedés, a zaklatás és a letartóztatás után egyre-másra estek be a furábbnál furább, olykor egészen nyugtalanító beszámolók arról, hogy Miller alkoholt lopott a szomszédja kamrájából – ami miatt egyébként büntetőeljárás is indult ellene –, a farmján gyerekekkel vette körbe magát, fegyverrel járja az országot,

a legrémisztőbb pedig az volt, amikor egy őslakos anyuka azzal fordult a hatóságokhoz, hogy a színész elszakította tőle kiskorú lányát, akit magához költöztetett, ahol alkohol- és drogfogyasztással töltik napjaikat.

Ezekkel párhuzamosan maga Miller sem azon volt, hogy csökkentse a személye körüli felfordulást. Az Instagramján több olyan sztorit is megosztott, melyek miatt a rajongói szinte hetente temethették az arcukat a tenyerükbe a furcsa, alkalmanként teljesen elmeroggyant megosztásokat látva. Ezek ma már nem elérhetőek, de volt olyan, melyben a sztár halálosan megfenyegette a Ku Klux Klán tagjait és olyan is, amiben elmondta, hogy ő érinthetelen, mert egy másik inverzumban él.

Az egész sztorinak legalább tucatnyi olyan fordulata van, melyeknek a Warner korábbi döntései fényében egyenként is elégnek kellett volna lenniük ahhoz, hogy Miller lapátra kerüljön, de ez valamiért a mai napig nem történt meg. A stúdió persze adott egy elég kemény ultimátumot a sztárnak, hogy ha így folytatja, nem fognak vele a továbbiakban együtt dolgozni. A színész ennek hatására a nyár végén kiadott egy nyilatkozatot, melyben elmondta, hogy mentális problémákkal küzd. Elnézést kért mindenkitől és bejelentette, hogy kezelteti magát.

Aztán ezzel el is lett intézve.

Most a Variety már arról írt belsős forrásokra hivatkozva, hogy nemcsak a színész főszereplésével készült Flash-film lesz idén végre bemutatva, de a stúdió fejesei komolyan fontolgatják, hogy a jövőben sem mozdítják el Millert a szerepből, ami egyenesen hihetetlennek tetszik, tekintettel arra, hogy rajta kívül a jelek szerint szinte mindenkit elzavartak, a korábbi Supermannel, azaz Henry Cavill-lel és Wonder Womannel, azaz Gal Gadottal az élen.

Egy ideig úgy volt, hogy Cavill visszatér, de aztán James Gunn máshogy gondolta

Adott a kérdés, hogy vajon miért ragaszkodik annyira a Warner Ezra Millerhez, amikor korábban bebizonyosodott, hogy nála nagyobb sztárok mellett sem hajlandóak kiállni, ha rosszra fordulnak a dolgok.

A pénz komoly érv lehet, hiszen ha elhatárolódnak Millertől, ezzel együtt kénytelenek lennének a polcra tenni a Flash – A Villám című mozit is, ami már jó ideje készen várja a bemutatót. Mondhatnánk, hogy a Warner kényszerhelyzetben van, és ha nem akarják elbukni a filmbe ölt 200 millió dollárt, muszáj kitartaniuk a botrányos viselkedésű sztár mellett. Ez az érvelés csak azért sántít picit, mert

a DC Studios tavaly augusztusban minden probléma nélkül kukázta a Batgirl című mozit, annak ellenére, hogy a film már teljesen kész volt, ráadásul addig már kilencvenmillió dollárt ráköltöttek.
Leslie Grace az elkészült, aztán törölt Batgirl címszerepében

Szóval önmagában a mocskos anyagiak még nem magyarázzák meg, miért nem lett Millerből munkanélküli a botrányos tavalyi éve után, ha azonban párba állítjuk a történetét azzal, ahogy a Warner Johnny Depp ügyét kezelte, könnyen észre lehet venni egy markáns különbséget: Depp középkorú, fehér, heteroszexuális férfi, pontosan az a karakter, aki a #MeToo feltörése óta nemigen érezheti biztonságban magát, ha zűrössé válik a magánélete.

Ezzel szemben Miller 2012-ben, 19 évesen queerként lépett a világ elé, majd később elmondta, hogy semmilyen nemmel nem tartja azonosnak magát, és kérte, hogy a jövőben sem hímnemű, sem nőnemű személyes névmással ne hivatkozzanak rá. A színész rövidesen az LMBTQ-mozgalmak egyik ikonja lett, amit az olyan nyilatkozatai csak tovább erősítettek, mint például amit a GQ-nak adott interjúban mondott tavaly tavasszal.

A magazin címlapsztorijaként kijelentette, hogy ő és a hozzá hasonlók nem az LMBTQ közösségek egyenjogúságáért, hanem a felsőbbrendűségük elismeréséért küzdenek. Ahogy akkor fogalmazott:

Jobbak vagyunk a szexben, mint ti, többiek. Jobbak vagyunk a művészetekben és jobbak vagyunk a hadviselésben is.

Millerről tehát sokmindent el lehet mondani, de azt biztosan nem, hogy visszafogottan képviselné a saját érdekeit. Az, hogy a Warner a stúdiótól egészen meglepő módon a végsőkig kitart mellette, csak részben magyarázható a filmjébe fektetett óriási összeggel. A dolognak több köze lehet ahhoz, hogy igen kockázatos lenne egy LMBTQ-ikonnal ugyanazt megcsinálni, mint amit az elmúlt két évben a Warner többször is gond nélkül megcsinált más, sokkal kevésbé kínos ügyek miatt méltatlanként megbélyegzett heteroszexuális művésszel.

Lehet, hogy a Warner a Discoveryvel történő tavaly áprilisi egyesülése után megújult, de az biztos, hogy Hollywood jól ismert képmutatását az új vezetőség sem tudja okosabban leplezni.

Ez is érdekelhet:

Az megvan, hogy Kevin anyukája egy igazi gyökér?

Kevin McCallister anyukája már akkor Karen volt, amikor ezt az embertípust még nem is így hívták.

És ezt olvastad már?
Fura című film készült George Foremanről, és már itt is van az első teljes előzetese
További cikkeink a témában