A napokban a volt feleség meghallgatásával folytatódott Johnny Depp és Amber Heard rágalmazási pere, melyben a színész ötvenmillió dollárt követel az őt házastársi erőszakkal megvádoló exétől.

Az egész huzavona akkor kezdődött, amikor Heard annak ellenére is kapcsolati erőszak túlélőjének nevezte magát egy cikkben, hogy a hosszas válási procedúrát és sárdobálást megelőzendő 2016-ban hétmillió dollárt kapott Depptől. Ennek a kifizetésnek egy olyan megállapodás volt a feltétele, hogy ők ketten a sajtó előtt nem fogják egymást pocskondiázni, és mindenki megy tovább a maga útján. Heard kijelentette, hogy az összeget jótékony célra fogja felhasználni, aztán elülni látszott a vihar.

Jött viszont a színésznő emlegetett cikke, ami a The Washington Post hasábjain jelent meg, és Deppnél elszakadt a cérna. Az sem segített, hogy a média a kor divatjának megfelelően mindent elhitt, amit a nő mondott, olyannyira, hogy a The Sun nevű bulvárlap csuklóból feleségverőnek nevezte a színészt. Emiatt egyébként Depp beperelte a magazint, de mivel az ominózus írás a jelzőt Heard kijelentéseire alapozta, a pert elvesztette. A karrierje ezzel párhuzamosan bele is állt a földbe, ahogy illik, így Deppnek nem maradt más választása, mint az exfeleség elleni rágalmazási per.

A nem túl szép történetről annak idején véleménycikkben emlékeztünk meg. Ha gyorsan képbe szeretnél kerülni az előzményekkel, itt a remek alkalom:

Szóval elindult az ötvenmilliós rágalmazási per, mely a napokban odáig jutott, hogy végre Amber Heardnek is fel kellett ülnie a tanúk padjára, ahol aztán

Johnny Depp ügyvédje gyakorlatilag megsemmisítette őt.

Mivel a per nyilvános, a több órás vallatás élő egyenesben került föl a netre, így Heard széthullását szó szerint milliók nézhették végig. A maratoni jelenet egyértelmű sztárja Depp ügyvédje volt, aki első lépésként bebizonyította, hogy Heard eskü alatt hazudott. A színésznő ugyanis korábban kijelentette, hogy a már említett egyezség során átvett hétmillió dollárt szinte teljes egészében eljótékonykodta, amiről most kiderült, hogy a fele sem volt igaz. Aki pedig eskü alatt tett vallomásában tudatosan valótlant állít, annak alapjaiban kérdőjeleződik meg az őszintesége és jóhiszeműsége, vagyis innentől kezdve a további keresztkérdések már felértek egy döglött ló rugdosásával.

Az ügyvéd elképesztő show-t csinált a tárgyalóteremben. Sorra hozta fel azokat az eseteket, amikor Heard állítása szerint Depp agyba-főbe verte, olyan sérüléseket okozott neki, melyeket kórházi ellátás nélkül nem lehet átvészelni, az említett esetek utáni napokban mégis úgy jelent meg a nyilvánosság előtt, mintha mi sem történt volna. Az egyik ilyen érvelés különösen látványos volt. Az ügyvéd megemlített egy olyan veszekedést, melynek során Heard szerint Depp úgy megverte, hogy eltörte az orrát, majd megmutatott egy felvételt, melyen a színésznő egy nappal később egy talk show-ban jópofizik makulátlan külsővel. Heard azzal védekezett, hogy smink segítségével tüntették el a verés nyomait, de ez a kifogás már annyira átlátszó volt, hogy talán még ő sem gondolta komolyan.

Amber Heard és friss orrtörése James Corden show-jában

Miközben Heard vádjai sorban hiteltelenedtek el, az ügyvéd nem mulasztotta el emlékeztetni az esküdteket arra, hogy a légből kapott állításokkal ellentétben arra konkrét bizonyítékkal rendelkeznek, hogy egy felé dobott palack Deppnek levágta az egyik ujja egy darabját, sőt, egy hangfelvételen Heard azt is elismerte, hogy megütötte a színészt. Így az a kínos helyzet állt elő, hogy

egyedül a vádaskodó által elkövetett erőszakra vonatkozóan lehet felmutatni értékelhető bizonyítékokat.

A tárgyalótermi jelenet ekkorra már igazi bűnös élvezet volt a botrányra ácsingózók számára. Nyilvánvalóvá vált, hogy Heard annak idején a #MeToo-vonatra felkapaszkodva nyomta le a hazugságait az emberek torkán, a sajtó pedig anélkül zabálta fel az egészet, hogy bárki megadta volna az ártatlanság vélelmét a megvádolt színésznek. Nem csoda, hogy a tárgyalási nap végén Depp a per során most először hagyta el mosolyogva a Fairfax megyei bíróság épületét.

Ez hatalmas elégtétel lehetett a színész számára, hiszen Heard állításai miatt óriási károkat szenvedett el karrierjében. Hollywoodban gyakorlatilag persona non grata lett belőle, melynek következtében A Karib-tenger kalózai- és a Legendás állatok-franchise-ból is kirakták.

Bár a pernek még nincs vége, aki figyelemmel kísérte a közvetítést, nehezen tudja elképzelni, hogy az esküdtek a szerencsétlen bántalmazott Heard oldalára állnának. Mostanra a színésznő a közvélemény szemében már abszolút a sztori főgonosza, még az is előfordulhat, hogy Depp annak ellenére is viszonylag tisztán kerül ki a sárdobálásból, hogy az elhangzottak alapján ebben a távolról sem ideális házasságban a felek egyszerre voltak bántalmazók és bántalmazottak.

A gonosz szerepét tehát sikerült tisztázni, az elképesztően erős tárgyalási nap pedig egy hőst is adott a világnak, aki nem más, mint a sokat emlegetett ügyvéd, a 37 éves Camille Vasquez, akiről nemcsak az derült ki, hogy vérprofi, de mellette még a szemnek is kellemes. Nem csoda, hogy az internetet elözönlötték az ilyen, és ehhez hasonló mémek:

Balra Heard bizonygatja az adományozást, jobbra Vasquez Thornak öltözve kételkedik

Vasquez a Brown Rudnick LLP munkatársa, melynek honlapja szerint a hölgy szakterülete a rágalmazás miatt indult perek, de nagy tapasztalattal rendelkezik az üzleti jellegű jogsértések, a munkavállalással kapcsolatos követelések, illetve a szerződéses viták területén is. Ezek közül az elsőt most már senkinek nem kell bebizonyítania.

A Depp kontra Heard per olyasmi, ami egy csapásra sztárt csinált Vasquezből. Ezzel egyébként ő is tisztában lehet, hiszen az Instagramja roskadozik a tárgyaláson készült videóktól. Ezek is izgalmasak, de mi ezt a képet szívesebben nézegetjük:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Camille Vasquez (@camillevasquezofficial) által megosztott bejegyzés

Jól jellemzi a bulvársajtó soha nem múló éhségét, hogy a szenzációs tárgyalás után távozó Camille-t azonnal megkérdezte a TMZ riportere, randizgatnak-e Johnnny Depp-pel. Az igen hülye kérdést az ügyvédnő igazi profi módjára kezelte: válasz helyett csak nevetett, majd otthagyta a mikrofonokat.

(Főkép: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
A deres hajú férfi, aki serpenyővel kergetett el egy krokodilt
Egyetlen stílusos teraszról sem hiányozhat ez a kiegészítő