Sokkal jobb hangosan olvasni egy kutyának, mint egy felnőttnek, derült ki egy kutatásból.

Izgalmas időszak egy apa életében, amikor a gyereke elkezd olvasni, de nem minden gyerek születik rádiós hírolvasónak. Szóval van, hogy segíteni kell, ami nemcsak a szerencsétlenkedő szülők erőlködésében merülhet ki, de meglepő módon a kutyának is nagy hasznát vehetjük.

Javult az olvasási készsége azoknak a 7-8 éveseknek, akik nyolc héten keresztül minden héten tizenöt percet hangosan felolvastak egy terápiás kutyának

– idézi a calgary-i St. Mary’s University pszichológiai tanszékének kutatását a Könyves Magazin. A gyerekek egyik csoportja felnőtt önkéntesnek, a másik csoportja kutyáknak olvasott fel, és már a foglalkozás után kiderült, hogy az utóbbi csoport tagjai sokkal lelkesebbek és motiváltabbak voltak. A kutatók ráadásul arra jutottak, hogy

a kutyás csoport gyerekrésztvevőinek nemcsak a hangos olvasás, de a szövegértés is jobban ment a másik csoport tagjaival összehasonlítva.

Terápiás kutyákat alkalmaznak az autizmus kezelésében, de számtalan egyéb területen is, erről érdemes a MagyarTerápiás és Segítőkutyás Szövetség oldalán tájékozódni.

Ha pedig kifejezetten a kutyás olvasásról olvasnál, akkor a Könyves Magazin Paul Griffin Ahol a barátom, ott az otthonom című ifjúsági regényét ajánlja, amelynek hőse, Ben pontosan azt teszi, amit a mostani kutatás javasol, elvégre – ahogy Griffin írja – a kutya „nem ítéli el a gyereket azért, mert rosszul ejtett ki egy szót, vagy más hibát vétett. Ehelyett teljesen odavan tőle, hogy a gyerek csak és kizárólag vele foglalkozik. A gyerkőc pedig úgy érzi, a kutya azért figyel rá, mert nagyon jól olvas”.

A kut(y)atásról részletesebben a Psychology Today-en olvashatsz.

(Forrás: Könyves Magazin, borítókép: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Ne az alapján válasszunk kutyát, hogy cuki! – A felelős állattartás a Horizontban

A „rosszul vagyok a lakossági vizsláktól” mondatnál bizonyára sokan fel fognak hördülni, de Szalai Tünde kutyakiképző meg is magyarázza, miért.

Ezt ne tedd a kutyával télen, ha jót akarsz neki

Ne tegyél pokrócot a kutya alá télen, ha jót akarsz neki, ha pedig még jobbat, téliesítsd a kutyaházat – már ha nem eleve benti kutyáról beszélünk.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában
Idén nem stressz és kínlódás, hanem igazi ünnep lesz a karácsony: mutatunk néhány remek ötletet kütyük-élmények-környezettudatosság-egyediség vonalon, amiből biztosan tudsz választani.
Hirdetés