A világ legmagasabb szobra tulajdonképpen egy felhőkarcoló, amit mérnöki bravúr volt megépíteni. Miért éppen 182 méter magas, és hogyan segítettek a felépítésében indiai földművesek?

Elsősorban Ázsiában dúl a „felhőkarcoló-szobrok” mániája, ott van a világ legmagasabb szobra is, az indiai Statue of Unity: 182 méteres magasságával veri a MOL-Campust is (143), pláne, ha hozzávesszük, hogy 58 méteres talapzaton áll, azaz mindenestül összesen 240-es.

A szobrot négy éve adták át Gudzsarát államban, és az indiai függetlenségi mozgalom aktivistáját, az ország első, megbízott miniszterelnökét, Vallabhbhai Patelt (1875–1950) ábrázolja.

Milyen magas a Dávid-szobor, a Szfinx, a New York-i Szabadság-szobor?

A világ leghíresebb és legnagyobb szobrairól készült animációs videóban Michelangelo Dávid-szobra csak a kezdet. Hol állna a sorban a legnagyobb hazai szobor?

Egy remek videó mutatja be, mégis hogyan készült ez az 50 emelet magas szobor, amit – hogy mást ne mondjunk – 12 000, egyedileg készített bronzlap borít. Már az sem semmi, ahogy a talapzata elkészült: indiai farmereket kértek fel a már nem használt mezőgazdasági gépeik felajánlására; összesen 129 tonna vas gyűlt össze, mintegy százmillió gazdálkodótól.

Nem véletlen a 182-es szám sem: ennyi hely van a gudzsaráti parlamentben.

Fontos szám továbbá a 6,5: ekkora (Richter-skála szerinti) földrengésnek képes ellenállni a szobor. Hogyan?

Lényegében ez egy ember alakú felhőkarcoló, aminek két hatalmas magja 210 000 köbméter betonból készült, a vázszerkezete 6500 tonna acélból, ezen kívül 18 500 tonna acél erősítő szerkezetet is alkalmaztak. Az emlékmű olyan magas, hogy két hangolt tömegcsillapítóval tervezték meg, amelyek a szél és a szeizmikus aktivitás hatását mérséklik.

A számos mérnöki kihívás közül a legnagyobb az úgynevezett „keskenységi arány” volt, miszerint a magas építmények ideális esetben felfelé vékonyodnak – Patelnél azonban nem teljesen ez a helyzet.

A projekt egyik résztvevője a kínai Jiangxi Tongqing Metal Handicrafts vállalat volt, ami a 12 ezer bronzlapért felelt. A kivitelezést az óriás beruházásokban jártas indiai Larsen & Toubro cég végezte, aminek azonban így is speciális feladatot jelentett a szobor felépítése. Részt vett a munkálatokban a szingapúri Meinhardy Group is, az egész folyamatot pedig a New York-i Michael Graves Architecture and Design felügyelte.

A szobor elkészítését több forrásból fedezték, a legnagyobb Gudzsarát állam volt, de magánadományok is érkeztek, és még egy maratonfutáson is gyűjtöttek rá pénzt. Nem is beszélve a gazdálkodók által felajánlott régi gépekről.

Végül 2018-ban, több mint négyezer munkás és 250 mérnök 57 hónapnyi munkájával elkészült a világ legmagasabb szobra, benne egy kilátóval, ahonnan többek közt a szomszédos Narmada Gátban lehet gyönyörködni. Ráadásul nemcsak a szobor épült fel: mivel a helyszín egy félreeső, erdős terület, ahonnan a legközelebbi nagyváros 200 kilométerre van, épült hozzá kétszer kétsávos út, valamint egy étterem és egy 52 szobás háromcsillagos hotel is.

(Borítókép: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Jeleket sugárzó és keresztbe foglalt Tesla-szobrot is találtunk

Nikola Teslának világszerte számos helyen állítottak szobrot, de van közülük kettő, a világ különböző szegleteiben, ami kissé bizarr.

Nézz szét a házban, amibe cápa csapódott, vagy akár vedd is ki!

Beázik-e a vajon a háztetőből kiálló több mint hétméteres cápa? Szétnézhetsz belül, de akár ki is bérelheted a házat!

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Szaftos húsokért, bomba jó sörökért és lazán elegáns hangulatért ide kell beülnöd

Elképesztő kedvcsináló érkezett a Stranger Things világában játszódó színdarabhoz

További cikkeink a témában
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hirdetés