Jó lett az új Mortal Kombat, de azért nem lehetetlen jobbat készíteni nála legközelebb.

Az 1995-ös Mortal Kombat-mozifilm sokunk szívében él kellemes emlékként, de bármennyire is szerettük, nem tesz neki jót egy újranézés. Nem öregedett túl jól a 25 éves film, a bunyói mai szemmel mesterkéltnek tűnnek, ráadásul azóta a technológia is rengeteget fejlődött, így már a speciális effektjei is inkább megmosolyogtatóak. Arról nem is beszélve, hogy a Mortal Kombat játékok is szintet ugrottak brutalitás terén, annyira nagyot, hogy már olyan elképesztően véres kivégzésekkel lehet konkrétan pürésíteni az ellent, hogy az ember nem tud nem röhögni a túlvezérelt vérfürdőtől, ami az arcába fröccsen.

Szóval igen, van létjogosultsága egy új Mortal-filmnek, de veszélyes terepre merészkedik, aki megpróbálna megrendezni egyet, mert egyrészt a játékokból készült filmeken átok ül, másrészt hogy a fenébe lehet összehozni egy épkézláb filmet ebből az egészből úgy, hogy ne legyen röhejes? Simon McQuoid rendező és a forgatókönyvírók rájöttek: nem baj, ha röhejes lesz, ha azt teszik közben, amire a rajongók számítanak. Nagyon sok vérre és brutalitásra. Meg fatalitásra.

Így a 2021-es Mortal-film néhol röhejes ugyan, de működik, mivel tisztelettel kezeli a játékokat, de még a ’95-ös filmet is. A sztorija megmosolyogtató, de hát a játéké is az: Earthrealm, azaz a bolygónk nem bukhat el egy orbitális tornán, a Mortal Kombaten, mert akkor jön Shang Tsung, és az uralma alá hajtja a bolygót, ami eddig 9-szer veszített zsinórban, 10-nél pedig jár a permanens bünti.

De van egy prófécia a filmtörténelem során most először, ami azt mondja, hogy jön majd pár kiválasztott szintén a filmtörténelem során most először, hogy tökön rúgja a gonoszokat.

A kiválasztottak egy Mortal Kombat-logóval a testükön születtek, és annyira kiválasztottak, hogy ha meggyilkolják őket, akkor a gyilkosra átszáll a jelük, magyarul onnantól már az őket legyőző harcos lesz a kiválasztott, ami a kiválasztottság exkluzivitásával kapcsolatban felvet pár kérdést. Mert hogy lehet valaki kiválasztott, amikor egy nem kiválasztott le tudja győzni? Mitől lesz kiválasztott a kiválasztott? Ha valaki mondjuk egy Street Fighter-logóval a testén született, harcolhat-e Mortal-logós kiválasztottal? Mindegy, hagyjuk is, ez itt nem az Atomfizika Klub, de hát nem is várta ettől a filmtől senki, hogy nem lesz tele beleköthető pillanatokkal.

Összeáll lassacskán a csipet csapat, Sonya Blade, Kano, Liu Kang, Jax és az új belépő, Cole Young, hogy megkeressék Raiden templomát, ahol felkészülhetnek a tornára. Shang Tsung azonban nem tiszta eszközökkel játszik, így megpróbálja megoldani a győzelmet okosba’, úgyhogy jönnek a bunyók, fröccsen a vér, beugrik Kung Lao, Kabal, Reptile, de még olyan vendégzenészek is, mint Nitara és Reiko, plusz persze a jó öreg Goro is nyom egy négykezest.

Az első probléma az, hogy az előzetesek már ellőttek már rengeteg poént, ami valahol érthető, hiszen valahogy meg kellett győzni az embereket, hogy szükségük van erre a filmre. De azért szerencsére mindent nem, és akad pár elég jó meglepi, méghozzá elég brutálisak és véresek is, amiket nem lehetett bepakolni egy-egy trailerbe. Mert igen, akadnak itt kivégzések, olyanok is, amiket már ezer éve ismerünk, és amik veszett jól néznek ki élőben.

Persze nem arra kell gondolni, hogy az újabb játékok igencsak brutálisra vett gore-cunamiját öntik az arcodba folyamatosan, inkább a régebbi játékokból szednek elő egy-két erősebb pillanatot, de tegyük a szívünkre a kezünket, pont ezt akartuk ettől a filmtől. Hogy Liu Kang megint lőjön tűzgolyókat, Sub-Zero fagyassza le az atyaúristent is, és így tovább, és így tovább.

Ebből a szempontból teljesen a helyén van a Mortal Kombat, mert minden karakter pont azt teszi, amit látni akarsz tőle. Kellően véres és kegyetlen, ráadásul nem esik át a ló túlsó oldalára, így megpróbálja olyan okosan kezelni a röhejességét, hogy az előnyére is tudja fordítani. Ott van például Shang Tsung. Egyszerűen nincs olyan pillanata, hogy ne azon gondolkodj, mennyire életszerűtlen, mennyire ripacs, de igazából pont olyan, mint a korábbi filmben volt, így inkább nosztalgikus érzésed lesz tőle.

Hogy egyszerűen nem tudják Raident nem úgy mutatni, hogy a világító szemei mindig lassan bújjanak elő a kalapja alól? Valóban nem, de ez is valahol a nosztalgiafaktort hozza, akkor is, ha Raiden szerepét egyértelműen valaki másra kellett volna osztani.

Maguk a színészek sem a szakmájuk csúcsáról tekintenek le a világra, de megteszik, amit lehet, bár a játékuktól néha inkább van az embernek olyan érzése, hogy egy nagyon költséges fan movie-t néz, mintsem egy "nagystúdiós" mozifilmet. Másrészről viszont sokkal rosszabb lenne, ha ismert színészeket néznénk, akik megpróbálnak úgy tenni, mintha tudnának harcolni. Így ezzel igazából nincs is baj.

A filmnek igazából két elég nagy baja van, ezeket ráadásul elég nehéz megbocsátani neki.

Az egyik, hogy már az elején ellövi a legjobb jelenetét Hanzo Hasashival, azaz Scorpionnal és Bi-Hannal, azaz Sub-Zeroval. Hiroyuki Sanada és Joe Taslim egy emlékezetes bunyót vívnak, miközben színészként is remekül teljesítenek, majd utána egy éles váltással sokkal gyengébb színészi játékok jönnek, és a sztori is érdektelenebbé válik. Főleg a film közepén, ahol a cselekmény annyira leül, hogy nem szégyen laposabbakat pislogni közben.

A másik nagy baj az, hogy a legérdekesebb karakterek csak mellékszerepeket kaptak. Sajnos nem érdemes arra számítani, hogy Scorpion nagyobb teret kap, mert egyszerű mellékszereplője ennek a sztorinak, de az tény, hogy bármikor is kerül elő, mindig ő a film fénypontja. És pont így esett Kung Laóval is, akit tökéletesen hoz Max Huang, de nem kap túl sok lehetőséget arra, hogy tündökölhessen. Bár az is igaz, hogy rövid tündöklése során olyan jeleneteket hoz, amiktől könny szökik az ember szemébe, már ha rajongó volt.

És ha rajongó volt, akkor megtalálja a számítását a Mortal Kombat-filmben.

Nem tökéletes, de egyértelműen azoknak készült, akik már az első játék óta kitartóan nyomják a fatalityket, van itt „finish him”, van itt „flawless victory”, speckó mozdulatok, vér és még új karakter is, ráadásul még azokból is poént csinál, akik folyamatos kaszáló rúgásokkal nyertek meccseket. Érezni, hogy a készítők értik ezt a játékot, és nem csak hallottak róla egy ismerőstől, aztán megpróbáltak filmet készíteni róla. A Mortal Kombat tényleg ilyen, és ezt minden rajongó értékelni fogja.

Aki viszont nem volt rajongó, az nem fog tudni mit kezdeni ezzel az egésszel. Neki egy nevetséges történetfolyam lesz pár látványos bunyóval, egy vicceskedő Kanóval, egy teljesen érthetetlen, ripacs főgonosszal. Ők nem fogják érteni, miért áll fel táncolni mindenki, amikor a végén elérkezik a Mortal Kombat-főcímzene ideje.

Anno úgy mentem haza a moziból a ’95-ös Mortal-film után, hogy lélekben én is tűzgolyókat gyúrtam, ahogy Liu Kang. A 2021-es film is elérte ezt nálam, és ez nagy szó. Valószínűleg pont ez volt a lényeg. Jöhet a második rész még több fatalityvel, de felőlem akár babalityvel és friendshippel is. A Mortal Kombatet egyelőre még csak odakint játsszák a mozik és az HBO Max, de a mozik nyitása után itt is eljön az ideje. Nem flawless victoryval, de győzni fog.

A player szerint

  • Igazi rajongókényeztetés majdnem két órában
  • Alázattal kezeli a játékokat és a \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\'95-ös filmet is
  • A színészi játékok nem túl erősek, a bunyók és a vérfürdők viszont rendben vannak
Player-méter
7
És ezt olvastad már?
Hogyan válassz olyan gépházat, ami bírja a strapát? Segítünk
További cikkeink a témában