A Fővárosi Állat- és Növénykertben idén is megtartották a hagyományos medveárnyék észlelést, és a pennsylvaniai Punxsutawney-ban is sor került valami hasonlóra.

Az előbbit szinte mindenki ismeri az ősi népi bölcsességből:

ha a barlangjából kicammogó medve meglátja az árnyékát – vagyis jó idő van –, akkor még sokáig fog tartani a tél.

Az utóbbit is ismerheted, csak nem a közmondásból, hanem az Idétlen időkig című Bill Murray-moziból. A Phil nevű mormotát immár száz éve minden február másodikán kiveszik az odújából a pennsylvaniai Punxsutawney-ban, és megkérdezik tőle, meddig lesz még cidri.

A száz éves hagyomány senkit ne tévesszen meg! A mormota nem halhatatlan, ha elpusztul az aktuális Phil, egy fiatalabbat tesznek be az odúba.

Az állatkerti jósmedvének is van neve, őt Balunak hívják, és a mai napon megtartott ünnepségen bizony simán meglátta az árnyékát, tehát még sokáig fog tartani a tél. Ugyanez történt egyébként az ország több állatkertjében is, vagyis magyar medvefronton hatalmas az egyetértés.

Ezzel szemben Phil teljesen optimista volt. Amikor a városatyák kivették az odújából, megsúgta a bulizóknak, hogy már a küszöbön a tavasz.

Most vagy az történt, hogy az állatvilág időjósai elfelejtettek egyeztetni, vagy a pennsylvaniaiak kicsit szerencsésebbek lesznek a korai tavasszal, mint mi.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Gyűjtők kincse lesz a Legóból épült Szauron sötét tornya

A gyönyörű Trokán Nóra elragadóan kezelte félrecsúszó ruháját Cannes-ban

További cikkeink a témában
Titkos helyek, amiket csak a hajósok ismernek Horvátországban
Hirdetés