Politikusok, sportolók, hazai és külföldi hírességek szerepelnek a leggyakrabban említett nevek között, amelyek megjelentek az online médiatérben 2023-ban. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 93 népszerű médiafelület – televíziós csatornák, újságok, rádiók honlapjai, valamint hírportálok, közösségimédia-felületek, fórumok és blogok – elemzésével azt vizsgálta, kik álltak a hírek és a közbeszéd fókuszában, valamint azt is, hogy Magyarország és a nagyvilág helyszínei közül melyek szerepeltek a legtöbbet.

Az ezer legtöbbször említett ismert személy nevével összesen egymillió alkalommal találkozhattunk a neten, köztük domináltak a hazai szereplők, illetve a férfiak. A leggyakoribb száz név esetében az említések több mint felét politikából ismert személyek tették ki, még Szoboszlai Dominik vagy Max Verstappen sem tudta megközelíteni a listavezető Orbán Viktort vagy Vlagyimir Putyint. A 2001-ben elhunyt Zámbó Jimmy – minden bizonnyal a róla készült tévésorozat miatt – kétszer többször szerepelt az online médiában, mint a tavaly elhunyt Matthew Perry, Tina Turner pedig nem is fért a top tízbe.

Az online médiatérben megjelent földrajzi helynevek esetében tízből négy magyar vonatkozású volt, négy esetben az említés európai országgal vagy várossal, míg a fennmaradó részben a világ többi tájával volt kapcsolatos. Magyarországot 191 ezer alkalommal említették meg a vizsgált médiatermékek, Budapestet pedig 151 ezerszer.

A külföldi földrajzi neveket elemezve kitűnik a háborúk hírértéke (Ukrajna, Oroszország, Izrael), az Európai Unióhoz (Brüsszel, tagországok és azok fővárosai), illetve a fontosabb külpolitikai partnerekhez (Kína, USA, Törökország) fűződő történések bemutatása. Egyes napok statisztikáit elemezve kiemelkedik többek között Liverpool (460) Szoboszlai Dominik magyar válogatott csapatkapitány szerződése kapcsán, továbbá néhány szomorú esemény helyszíne is, mint például Törökország (725) a februári földrengés idején, vagy Prága (424) a Károly Egyetemnél meggyilkolt és megsebesített emberek miatt.

(Forrás: NMHH, fotó: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Pornóoldalakat nézett a nemzeti médiahatóság egy hónapon át

Tudományos érdeklődés miatt, nem élvezetből.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Szaftos húsokért, bomba jó sörökért és lazán elegáns hangulatért ide kell beülnöd

Elképesztő kedvcsináló érkezett a Stranger Things világában játszódó színdarabhoz

További cikkeink a témában
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hirdetés