Az már korábban bebizonyosodott, hogy a Netflixet nem igazán zavarják holmi történelmi tények, ha a diverzitás modernkori igényének való megfelelésről van szó.

A streamingszolgáltató fejesei szeretik a sokszínűséget, ami helyből nem lenne baj, de amikor egykoron létező nagyságokkal babrálnak, azzal már lehet némi baja az adott személyt a saját történelme jeleseként tisztelő ország népének. Imígyen a Netflixnek már többször is sikerült ellentetszést kiváltania merész értelmezéseivel. Legutóbb például Tunézia emelt szót, amikor a stúdió Denzel Washingtonnak adta Hannibál Barkasz szerepét a nagy karthágói hadvezérről szóló filmben.

A bőrszín ez esetben nem stimmel, de Washington mégis csak egy remek színész, az alkotás pedig nagyjátékfilm, így a művészi szabadság zászlaja alatt ezt a döntést végső soron meg lehet emészteni.

Az viszont már egy fokkal merészebb lépés volt, amikor a Kleopátra, Egyiptom királynője című filmben fekete nőként ábrázolták a közismerten görög származású címszereplőt, hiszen ezt a műsorszámot a Netflix egy ismeretterjesztő sorozat egyik epizódjanként prezentálta, az ismeretterjesztésbe pedig nemigen férne bele történelmi tények ilyetén átértelmezése.

A Netflixet mindkét esetben sok kritika érte, de a szolgáltató a jelek szerint magasról tesz az egészre, most ugyanis a Nagy Sándor: Egy isten születése című hatrészes dramatizált dokusorozatban megint nem kezelték szűk keresztmetszetként a korabeli forrásokon keresztül megismerhető történelmet.

A szériában a címszereplő makedón hadvezér ugyanis nyílt szerelmi viszont ápol egyik férfi bizalmasával és gyerekkori barátjával, Héphaisztionnal, ami többek között a görög kulturális miniszter, Lina Mendoni szerint is minimum pontatlan ábrázolás. Nagy Sándor háromszor nősült, de több ókori forrás alapján is feltételezhető, hogy biszexuális volt. Egyes történészek feltételezése szerint az említett bizalmasával is lehetett viszonya, ezt azonban Mendoni szerint a Netflix felnagyítja és minden alap nélkül kezeli történelmi tényként.

A miniszter elmondta, hogy a sorozat egészen egyszerűen szenzációhajhász, tele van pontatlanságokkal, tényként kezel rosszindulatú véleményeket, más, bizonyított és lejegyzett dolgokkal viszont nem foglalkozik, melyek miatt szerinte nem egy dokumentumfilm-sorozatról, hanem egy alacsony színvonalú fikcióról van szó.

Mendoni kérdésre azt is elmondta, hogy semmilyen módon nem fogják cenzúrázni vagy korlátozni Görögországban a Netflix szóban forgó műsorszámát, hiszen demokratikus államként tiszteletben tartják a művészet szabadságát, azonban egyértelművé tette, hogy szerinte nem szabadna az ókorban élt személyeket a modern elvárások és normák szerint értelmezni.

(Forrás: The Guardian, főkép: Netflix)

Ez is érdekelhet:

Igazunk lett, brutálisat zakózott a Sony legújabb pókemberes gagyija

Sejtettük, hogy csúnya bukta lesz, de azért egy kicsit még minket is meglepett, mekkorát hasalt a Madame Web.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tíz remek film az „annyira szar, hogy az már jó” kategóriából

További cikkeink a témában