A fénykép elkészült, a modellek elvonultak, az épületet lerombolták.

Elsőre egy jó hangulatú divatfotónak tűnik az 1960-ban készült Nők az ablakokban című fénykép. Illetve annál azért többnek: erős, magával ragadó hangulata van a New York-i bárház ablakaiban álló 43, színes ruhákba öltözött nőt ábrázoló képnek.

Nyár, egy manhattani épület, előtte egy Rolls-Royce, az ablakokban vidáman pózoló nők. Egy pillanat 1960-ból. Csakhogy a következő pillanatban egész más történt.

A házat ugyanis bontásra ítélték, így kisebb csoda, hogy elkészülhetett ez a fotó. A fényképész, Ormond Gigli az utca túloldalán dolgozott, és már kiszedték az ominózus épület ablakait, amikor Giglinek bevillant a divatfotó ötlete. De a kivitelezés egyáltalán nem volt könnyű.

A bontásfelügyelő beleegyezett Gigli tervébe – feltéve, hogy a felesége is szerepelhet a fényképen. Ám magát a képet a munkálatok haladása miatt mindjárt másnap el kellett készíteni, ráadásul a fotó beállítására és elkészítésére mindössze a munkások egyórás ebédszünete állt rendelkezésre. Miután a munkások visszatértek a helyszínre, nyomban le is rombolták az épületet.

Gigli és a kollégái tehát egy nap alatt toboroztak önkéntes modelleket, illetve szereztek engedélyt a várostól a fotózásra.

Az épület előtti járdán már tátongott egy lyuk – ezt takarja el az oda parkolt Rolls-Royce.

Miután Gigliék felkerestek egy helyi modellügynökséget, rengetegen jelentkeztek a fotózásra, a tiszta, napos idővel pedig egyszerűen csak szerencséjük volt, bár miért ne lett volna egy nyári napon?

Egy másik New York-i klasszikus

A fotó sok kommentelőt a Led Zeppelin 1975-ös Physical Graffiti lemezének borítójára emlékeztetett, de értelemszerűen az egy másik, ma is álló ház az East Village-en, a St. Mark's Place 96-98 alatt:

Ezt a fényképet Peter Corriston készítette, és a mai napig járnak rajongók fotózni a házhoz, pláne mert néhány évvel a Zeppelin után a Rolling Stones ott forgatta a Waiting on a Friend klipjét.

(Forrás: Historical Photos of Women's Stories / Facebook)

Ez is érdekelhet:

Ennél vagányabb osztályképet nehéz lesz találni

Víz alatti osztályfényképpel ünnepeltek a végzős kanadai búvárok, de nehezen állt össze a kép: a felhajtóerővel dacoló búvárok zsebébe súlyokat tettek, és még így is volt, akit a szomszédja húzott vissza a székére.

Még most is elképesztő erővel hat az 1987-es Év Fotója

Még ma is roppant erős az 1987-es díjnyertes fotó, amin egy sebész a 23 órás szívműtét után figyeli a pánciense életjeleit a monitoron. De nemcsak a fotó érdekes, az is, ami később a szereplőkkel történt.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Gyűjtők kincse lesz a Legóból épült Szauron sötét tornya

A gyönyörű Trokán Nóra elragadóan kezelte félrecsúszó ruháját Cannes-ban

További cikkeink a témában