Roberto de Jesús Escobar Gaviria, a '93-ban elhunyt kolumbiai drogbáró, Pablo Escobar 71 éves fivére, egyúttal az Escobar Inc. nevű cég vezérigazgatója nagyon szeretne némi pénzt kisajtolni a Netflixből.

Mert van ugye ez a Narcos nevű sorozat, melynek első két évadja arról szólt, hogyan lett Pablo Escobarból a világ egyik leggazdagabb embere (és kétségtelenül a világ legvagyonosabb kábítószer-kereskedője), hogyan halt erőszakos halált a parancsaira több száz ártatlan ember, majd végül hogyan sikerült az amerikai DEA-nek és a kolumbiai rendőrségnek rajtaütni, hogy aztán az ezt követő tűzharcban végre-valahára kivonják a forgalomból.

Szóval volt kraft a sztoriban, a Netflix pedig nem hibázott és sikerült nekik egy profi, izgalmas és látványos show-t letenni az asztalra. Az is mutatja, hogy Robert de Jesúsból nem fogyott ki az Escobar-vér, hogy kezdetben nem igazán volt sok baja a sorozattal, ám amikor kiderült, hogy a cím egy valag pénzt hoz a Netflixnek, hirtelen felébredt benne az igazságérzet.

Ott kezdődik a sztori, hogy az Escobar Inc. elkezdett olyan termékeket a piacra dobni, melyeken a Narcos védjegyei szerepeltek, emiatt pedig a Netflix írt egy udvarias levelet, amelyben perrel fenyegette meg a céget, ha nem hagy fel a folyamatos szerzői jogsértéssel. Robertónak ekkor durranhatott el az agya, és elhatározta, hogy akkor már ő is kisajtol egy kis pénzt a műsorszolgáltatóból.

Azzal mondjuk nem igazán tudott érvelni, hogy a Netflix rontja a családja hírnevét, hiszen a tesó, valljuk be, egy igazi tömeggyilkos tetű volt, ezért inkább amiatt követelt nem kevés anyagi ellenszolgáltatást, amiért a műsor készítője a családja engedélye nélkül használta a sztorijukat.

És hogy milyen anyagi ellenszolgáltatásról beszélünk? A címben már leírtuk, de ezt érdemes még egy kicsit ízlelgetni:

A fivér egymilliárd amerikai dollárt követel, máskülönben örökre letiltatja a sorozatot a képernyőkről.

Bár egy "elmész te a sunyiba, hülyegyerek" is megtette volna, szerencsére a Netflix ügyvédjeit sem ejtették a fejükre; Roberto kapott is egy szép hosszú, jogszabályi hivatkozásokkal bőven meghintett válaszlevelet arról, hogy bocs, de még mit nem.

Ha követitek a híreket, akkor azt is tudjátok, hogy a minap a sorozat egyik helyszínkeresőjét meggyilkolták Mexikóban. (Az erről szóló cikkünket itt találod.) Éppen a tragédia árnyékában futott be Roberto következő nyilatkozata:

Nem akarom, hogy a Netflix, vagy más cég az Escobar Inc. engedélye nélkül bármilyen olyan filmet forgasson Medellinben vagy Kolumbiában, amely hozzám, vagy a fivéremhez, Pablóhoz köthető. Ez nagyon veszélyes lenne, kiváltképp a hozzájárulásunk nélkül. Ez az én hazám.

Szóval látható, hogy a jogi szaknyelv nem Don Roberto erőssége, ez a fenti pedig a körülményekre tekintettel, az ő szájából simán felér egy fenyegetéssel. Ha pedig helyből még kimagyarázható lenne a dolog, emberünk nekifutott, és hozzátette, hogy jobb lenne, ha a Netflix ezután fegyveresekkel védené az embereit.

Nesze neked! Itt a bizonyíték, hogy a vér nem válik vízzé.

És ezt olvastad már?
Megérkezett az Amazon Gyűrűk Ura-sorozatának első kedvcsinálója