Az Uncharted simán kaphatott kínai bemutatót, de Tom Holland másik kasszasikere, a világszinten 1,9 millárd dollárt termelő nagyágyú, a Pókember: Nincs hazaút valamiért elkerülte a kínai piacot. Most az is kiderült, miért, és bizony nehezen hisszük el a dolgot.

A Marvel Studios rendesen küszködik a kínai piaccal. Az Örökkévalók az LMBTQ tartalom, a Shang-Chi pedig a címszereplő színész és a rendező korábbi, Pekinget kritizáló kijelentései miatt ütköztek ellenállásba, így a stúdió egyre kevésbé számít a távol-keleti országban váltott mozijegyekből befolyt összegekre. Borítékolható, hogy az arab országokban már elkaszált Doctor Strange 2. sem kap zöld lámpát az egyik főhős szexuális beállítottsága miatt, azt azonban magunktól tutira nem találtuk volna ki, hogy a Pókember: Nincs hazaút miért nem kaphatott odaát premiert.

Most a Puck News szellőztette meg ennek az okát. Cikkük szerint több iparági forrás is megerősítette, hogy a kínai illetékeseknek a film fináléjával volt bajuk, ugyanis

demagógnak találták, hogy a végjátékban egy olyan közismert amerikai jelképen megy a bunyó, mint a New York-i Szabadság-szobor.

Megkérték hát az alkotókat, hogy a szobor ne kapjon ilyen hangsúlyos szerepet a filmben, de mivel gyakorlatilag az egész leszámolás a szobor környezetében játszódik, ezt a kérést a Marvel még akkor sem tudta volna teljesíteni, ha akarták volna. Állítólag később a kínai cenzorok kicsit enyhítettek a követelésükön, és azt kérték, hogy legalább digitális utómunkával vegyék le a szoborra eső fény erejét, és vágjanak ki néhány heroikus beállítást, melyeken a szobor jól látható, de addigra a stúdió már nem volt hajlandó tárgyalni, inkább lemondtak a kommunista ország bevételeiről.

Nem most tapasztaltuk meg először, hogy Kína filmügyekben illetékes elvtársai nem ismernek pardont, de ennyire még nem gurult el náluk a gyógyszer. Mintha a Szabadság-szobor látványától kirobbanna náluk a népfelkelés.

Itt egy másik vicces eset 2020 decemberéből:

(forrás: The Direct)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Harmincegy éve nő vezeti Budapest legnépszerűbb, sokat látott sztriptízbárját – A nagy Marilyn-sztori a Playeren

Tíz, streamingre frissen felkerült film, amit érdemes megnézni a héten

Hihetetlen, de a Furiosa egyik színészének közleményben kellett tisztáznia, hogy ez csak egy film, nem a valóság

További cikkeink a témában