Programajánlónk a hosszú hétvégére.

Nyílt nap és tárlatvezetés a Széchényi könyvtárban

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) kettős kiállításmegnyitóval tiszteleg a március 15-i nemzeti ünnep előtt, 14-én és 15-én pedig térítésmentes tárlatvezetéssel, bemutatókkal, valamint a nyílt nap keretében további színes programokkal várja az érdeklődőket az épület számos pontján infrastrukturálisan is megújult enteriőrben.

Digitális kartotékok (Fotó: OSZK)

Vershaza. Himnusz, Szózat, Nemzeti dal – emblematikussá lett verseink címmel időszaki kiállítás látogatható, ahol a hazaszeretet három ikonikus költeménye, a hazafiság három verssé vált megtestesülése mutatkozik be a 21. századi követelményeknek megfelelően, a legkorszerűbb installációs eszközök segítségével.

Mikor: Március 14., hétfő 13:00ؘ–18:00, március 15., kedd, 10:00–18:00

Hol: Országos Széchényi Könyvtár (Budavári Palota F épület V. emelet, Budapest I., Szent György tér 4–5–6.)

Tavaszi fesztivál Balatonfüreden

Öt napon keresztül zajlanak a különböző események a városban. Csak néhány a programok közül: Rippl-Rónai Józseftől Maurer Dóráig – Válogatás a Fővárosi Képtár modern gyűjteményéből; ’48-as emléktúra a Jókai Mór kilátóhoz; Partraszállás és forradalmi haddelhadd – Történelmi élőjáték.

Lesznek még koncertek, kézműves foglalkozások, népi játszótér, mesedélután, színházi előadások a városban, ahová akkor is érdemes ellátogatni, ha nincs fesztivál. Így pedig különösen.

Mikor? Március 11–15.

Hol? Balatonfüred. Részletes program és helyszínek itt.

Séta a Káderdűlőben

A Rózsadomb idillikus utcáit az ötvenes években csak „káderdűlőként” emlegették. A Hosszúlépés. Járunk? sétáján kiderül, hogyan rendezkedett be a József-hegyen 1956 után az állam- és pártvezetés, honnan szerezték a bútoraikat, fizettek-e rezsit, és ki kinek a szomszédja volt. Kiderül, hol lakott évtizedekig a feleségével Kádár János, hogyan szerezte meg az ingatlant, és mit kezdett a túlságosan nagypolgári medencével.

Rózsadomb egy 1974-es képen (Fotó: Fortepan/Chuckyeager tumblr)

A vezetett séta résztvevői megtudhatják, hogyan élt egymás közelében politikus, író, újságíró, 56-os vérbíró ezen az állambiztonság és kormányőrök által megfigyelt patinás környéken, és személyes visszaemlékezések, szépirodalmi részletek segítségével értelmezik ezt a mai napig konfliktusokkal terhelt korszakot.

Mikor? Március 15., kedd, 10 óra Jegyvásárlás itt.

Hol? Budapest II., Rózsadomb

Aj Vej-vej Bécsben

Bécsben most minden eddiginél többet látsz a legmenőbb kínai művész munkáiból

Március 16-tól a bécsi Albertina Modernben megnézheted az egyik legjobb kortárs művész munkáit.

És ezt olvastad már?
Hogyan válassz olyan gépházat, ami bírja a strapát? Segítünk
További cikkeink a témában