A Shazam! Az istenek haragja jött, látott és akkorát hasalt a pénztáraknál, hogy az még minket is meglepett, pedig mi már a bemutató előtt sem voltunk túlzottan rápörögve a sorban ki tudja hányadik olyan mozira, melyben repkedő erősemberek ütik egymást két órán keresztül.

Az, hogy a filmnek csak a gyártási költségei 125 millió dollárra rúgtak, és a múlt heti nyitánya óta csökkenő bevételek mellett ebből mindössze 66,4 millió dollárt tudott világszinten visszatermelni, nemcsak egy orbitális bukást jelez, de egészen komoly jele annak, hogy az emberek már nem hajlandóak bármire jegyet váltani csak azért, mert az adott alkotás szuperhősökről szól.

Ez már a szuperhősmánia végének kezdete

Vége a vásznakon repkedő szuperemberek egyeduralmának, és ennek mindenki örülhet. Még a képregényrajongók is.

Mindezt úgy, hogy a film a Rotten Tomatoes filmes oldalon a kritikusok értékelései alapján 51 százalékon, a nézők szavazatai alapján azonban 87 százalékon áll, vagyis még azt sem lehet mondani, hogy mindenki utálta, aki látta. Egyértelmű, hogy a bukás oka az érdeklődés hiánya, amiért nem lehet kizárólag a Shazam! folytatását okolni, hiszen a Marvel és DC közösen érték el a nézőknél, hogy egyre kevesebben hajlandóak elmenni a moziba ezekért a filmekért.

Az okok tehát számunkra egyértelműek, Az istenek haragja bukása miatt mégis hatalmas szarvihar robbant ki, melyben a megszólalók nemcsak a kritikusoknak szúrtak oda, de kapott Dwayne Johnson is, sőt, a film sztárja, Zachary Levi még Zack Snyder rajongóit is betalálta.

A sort Rachel Zegler, a film egyik színésznője – a Disney élőszereplős Hófehérke-feldolgozásának címszereplője – kezdte, aki a Twitteren szállt bele a kritikusokba, azt állítva, hogy egyes emberek simán csak gonoszak, és hogy manapság menő lett utálkozni, miközben szerinte a film valójában nagyon jól sikerült.

Aztán a film rendezője, David F. Samberg is megszólalt. A Twitteren közzétett hozzászólásláncban bevallotta, hogy nagyon örül annak, hogy ennyi tapasztalatot szerezhetett a két Shazam! forgatása során az elmúlt hat évben, de mára elege lett a szuperhősökből, és alig várja, hogy kikerüljön a filmmel kapcsolatos online diskurzusból és visszamehessen horrorokat rendezni.

A legnagyobbat azonban egy a The Wrap által megszólaltatott, névtelenséget kérő stúdióvezető gurította, amikor elmondta, hogy Dwayne Johnsonnak komoly szerepe van abban, hogy ide jutott a DC filmes univerzuma. A világsztár ugyanis teljesen a kontrollja alá vonta a Black Adam forgatásának kreatív folyamatait, kisajátítva olyan döntéseket, melyeket nem neki, hanem az alkotóknak és a stúdiónak kellett volna meghozniuk.

Johnson azt akarta, hogy a szuperhősös univerzum az ő karaktere körül szerveződjön újjá és bár Black Adam Shazam! nemezise, ő inkább a legismertebb hőssel, azaz Supermannel szeretett volna szembekerülni. Épp ezért, amikor a film producerei kijelentették, hogy a stáblista utáni jelenetben fel kell bukkannia Zachary Levinek Shazam! szerepében, egyúttal kis hírverést csinálva az érkező második résznek, Johnson azonnal megvétózta a tervet és helyette Henry Cavill cameója mellett kezdett el kardoskodni. Végül az alkotók meghajoltak az akarata előtt, az eredményt pedig már mindenki ismeri:

a Black Adam megbukott, ráadásul úgy, hogy a stáblista utáni jelenetében egy olyan karakterrel történő harcot vetített előre, ami már soha nem fog összejönni.

Johnson arroganciája egyébként az elkészült film minőségének ismeretében még bosszantóbb. A Black Adam nem hogy nem rendezte át a DC erőviszonyait – ahogyan azt a sztár a létező összes platformon megígérte –, de azzal, hogy elhasalt a kasszáknál, szinte megágyazott a Az istenek haragja sikertelenségének, hiszen az emberek a filmen keresztül tökéletes példáját kapták annak, hogyan lehet egy alkotás annak ellenére is dögunalmas, hogy minden felrobban benne, és sokan úgy érezhették, hogy a Shazam! folytatásától sem számíthatnak másra.

Nagyban megy tehát a vagdalkozás, amihez még Zachary Levinek is sikerült hozzátennie egy újabb akkordot, amikor a Twitteren az egyik felhasználónak adott válaszában megállapította, hogy szerinte a Snyder-fanok most nagyon örülnek a Shazam! bukásának, hiszen ők azt szeretnék, ha a DC Studios egyetlen darabja sem lenne sikeres, ha már nem az ő kedvencük áll a filmes univerzum élén. Aztán azt is leírta, hogy szerinte az igazi probléma a marketinggel volt, mivel nagyon sokan nem is tudják, hogy az alkotás egy családi film, pedig valójában az.

Szóval a maga módján mindenki próbálja megfejteni, mi vezethetett a lebőgéshez, ki-ki az emberi természetet, Dwayne Johnsont vagy a marketinget okolva, miközben a megoldás nem is lehetne egyértelműbb:

tessék végre sutba vágni a rongyosra koptatott sablonokat és elkezdeni megint friss, izgalmas, formabontó filmeket csinálni!

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Olyan brutális lett az Asus kézikonzolja, hogy jó eséllyel letarolja a gamer piacot
További cikkeink a témában