Hajlamosak vagyunk a Sziget programját a nagyszínpadra hívott sztárok alapján megítélni, pedig a fesztivál sokkal-sokkal több ennél. A befutott neveken kívül itthon még nem látott előadókat, friss, izgalmas, feltörekvő tehetségeket is láthatsz, és ha hajlandó vagy befogadni az újat, és szélesíteni a zenei ízlésedet, akkor a Sziget világzenei színpadánál a helyed!

A Global Village színpadjára ezúttal is a világzene legjobbjai kaptak meghívást a Balkántól Dél-Amerikáig, Malitól Koreáig és Indiától a Közel-Keletig. A programban helyi sajátosságok, egyedi ritmusok, nyelvek és hangszerek sokasága található meg, miközben a zenei stílusok sora a hagyományos hangzásvilágtól egészen az elektronikus zenéig terjed. Napközben zenei workshopok várják a látogatókat, de természetesen a koncertek sem maradnak el, így bármely napszakban lehet játszani, zenélni és táncolni.

Bohemian Betyars
Son Rompe Pera

A budapesti Stéfania Allstars salsa órájával indul a bemelegítés, majd kalipszó zenére lehet tovább táncolni a Kanadában élő trinidadi Kobo Town, a mexikói cumbia punk stílust képviselő Band Son Rompe Pera, illetve a magyar fiatalok kedvence, a Bohemian Betyars folk-ska-punk slágereire.

Gangar
Balaklava Blues
Deli Teli

A Global Village programja ebben az évben is világkörüli utazásra csábít a Szigeten.

Az odesszai Kommuna Lux és a kanadai székhelyű ukrán Balaklava Blues projekt szabad dallamaival, Norvégiából a feltörekvő progresszív folk banda, a Gangar, míg Szlovákiából Varkocs hív etno-punk dorombjával felfedezőútra. Marcela cigány énekesnő párizsi együttese, a német Lakvar multikulti bandája, valamint a francia-görög Deli Teli zenei koktélja, amely ötvözi a 60-as évek rock’n’rollját és a hagyományos görög tsiftetelit, mutatja be a nemzetek diverzitását.

The Langan Band
Puuluup
Koza Mostra

Az angol The Langan Band új páneurópai albumával rukkol elő, amelyet a kelta és cigány stílusok ihlettek. Réunion szigetéről érkezik Ti’Kaniki, de lesz lehetőség az észt duó, Puuluup őrült produkcióján tombolni vagy a görög etno ska-rock előadó, Koza Mostra koncertjén pogózni. Az örömteli belga fúvószenekar, az Orchestre International du Vetex is szeretettel várja majd az érdeklődőket. Ha pedig Vinicio Capossela neve elsőre nem lenne ismerős, elég hinni az olasz fesztiválozóknak, akik biztosan nem fogják kihagyni a fellépését.

Orchestre International du Vetex
anna RF

Több művészi együttműködés is megvalósul a Szigeten, ilyen például a francia Alright Mela kollaborációja a pakisztáni qawwali énekessel, Shahzad Santoo Khannal, vagy az Al-Qasar amerikai-francia-libanoni-örmény kollektívája, akik visszatérve a gyökereikhez „arab fuzzt” játszanak. Közel-Keletről érkezik a Besh o droM-on felnövekvő új izraeli balkán-klezmer banda, a Pulkes-t, akárcsak a jól ismert anna RF keleti elektro-etnikai reggae dallamaival. A hazai fellépők közül a Manaky reggae zenekara és MORDÁI etno-dark-rock bandája látogat el a fesztiválra. Többféle afrikai zenei stílust is hallgathatnak a látogatók, a Madalitso Band roots duó Malawiba kalauzol, Bamako forró éjszakáit idézi a táncos Bamba Wassoulou Groove, de nem szabad megfeledkezni a Maliból érkező Djely Tapa díváról sem, aki egy karizmatikus fellépéssel lep meg mindenkit. Lass, az „új Youssou N’Dour” Szenegálba repíti a látogatókat, a BCUC segítségével pedig Dél-Afrikába kirándulhatnak az érdeklődők.

Madalitso Band
Lass
BCUC

Miben lesz új a Sziget?

A Sziget a kezdetek óta folyamatosan fejlődött, évről évre különböző területeken hozott újításokat, és az utóbbi évek nehézségei után idén ismét fejlődési pályára állhat a fesztivál. A szervezők ígérete szerint lényegesen látványosabb lesz a helyszín, igényesebb kempingekkel és vizesblokkokkal, sokszínűbb ételkínálattal, ahol a fenntarthatóság is nagyobb figyelmet kap. Még több hulladékot hasznosítanak újra, a palackok termelése ellen ivóvízkutakat állítanak fel, a szálló por terjedését pedig egy speciális talajnedvesítési eljárással gátolják meg.

És hogy ne csak a zenéről szóljon a helyszín: Indiából érkezik a Circus Raj lélegzetelállító produkciója, hogy akrobatákkal, zenészekkel, kötéltáncosokkal és egy fakírral nyűgözzék le a közönséget. A merészség, a dráma, a tradicionális dallamok és a bravúrok színes ötvözete ez a show. A francia Archibald Caramantran társulat Congo Massa óriásbábjai is táncra hívnak, egy zsiráf, egy zebra és két gyönyörű madár kíséretében.

(Forrás: Sziget fesztivál)

Ez is érdekelhet:

Zöldebb és igényesebb is lesz az idei Sziget fesztivál

Mutatjuk, miben újul meg 2023-ra a Sziget fesztivál.

A szeretet forradalma visszatér a nagyszínpadra a Szigeten

Két nagykoncert közt elgondolkodtató témák is beleférnek az idei Sziget fesztiválon.

A méret és a lényeg – ezt adják a legnagyobb zenei helyszínek idén a Szigeten

A Sziget nem csak a Nagyszínpadról szól, mutatjuk a legnagyobb bulik helyszínét.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában