Catherine Deneuve lesz a vendég, és a Magyarázat mindenre nyitja majd a filmfesztivált.

Reisz Gábor Magyarázat mindenre című filmjével kezdődik 2023. október 19-én a Viennale filmfesztivál Bécsben. A 61. alkalommal megrendezett filmes találkozó vendége Catherine Deneuve francia színésznő lesz. Ismert rendezők, megtanulandó nevek, és Raúl Ruiz életműve várja a közönséget.

Migráció, a társadalom szélére szorulás, identitás és hovatartozás, hagyományok, család és emberi kapcsolatok – többek között erről szólnak a 2023. október 19. és 31. között megrendezett bécsi filmfesztiválon bemutatott filmek.

A fesztivál Reisz Gábor Magyarázat Mindenre című filmjével veszi kezdetét, és a Yannick című szürreális komédiával ér véget. Beszélgetések, szakmai rendezvények és zenei program egészítik ki a vetítéseket.

A 61. alkalommal megrendezett fesztiválnak öt mozi ad otthont, ahol a közönség olyan fesztiváldíjas filmeket nézhet meg, mint Yorgos Lanthimos feminista Frankenstein-parafrázisa, a Szegény Párák, amely a Velencei Filmfesztivál legjobbja lett, vagy az Arany Pálma fődíját elnyerő Egy zuhanás anatómiája Justine Triettől. De látható lesz a bécsi mozikban Sofia Exarchou Animal című koprodukciója, Wim Wenders Perfect Days, Philippe Garrel Le Grand Chariot és Agnieszka Holland Zielona Granica című menekültdrámája is.

Idén október 19. és 31. között rendezik meg a Viennale filmfesztivált Bécsben © Viennale / Heidrun Henke

A kortárs filmek mezőnyében az idei év nagy felfedezettjei az ázsiai utánpótlás rendezők alkotásai, mint például a vietnámi Pham Thien Inside The Yellow Cocoon Shell című filmje, amelyben a családi kötelezettségek egy régen elfeledni kívánt múltat idéznek fel újra meg újra. Malajzia történelmének egy alig ismert, brutális fejezetét fedi fel Chong Keat Aun Snow In Midsummer című alkotása.

Több mint húsz filmmel képviseli magát az osztrák filmművészet, közte Leandro Koch és Paloma Schachmann Adentro mío estoy Bailando című alkotása, Sudabeh Mortezais Europa című drámája vagy Jessica Hausner Club Zero című disztópiája. Nagy várakozás övezi az Adrian Goiginger és Voodoo Jürgens együttműködéséből született Rickerlt és Timm Kröger Die Theorie von allem című koprodukcióját, amely a velencei premierje után mutatkozik be a Viennálén.

Az Osztrák Filmmúzeummal közösen megrendezett Retrospektív Raúl Ruizról szól, aki több mint száz filmet készített, emellett verseket, esszéket, színdarabokat, naplókat hagyott az utókorra. A bemutatott negyven filmjét úgy válogatták össze, hogy mindegyik utaljon valamelyik másik alkotására, kapcsolódjon azokhoz. A Viennale alkalmából pedig 2023. október 26-án Bécsbe látogat Cathrine Deneuve francia filmdíva.

A filmfesztivál programjáról Bécs kulturális városi tanácsnoka, Veronica Kaup-Hasler a legújabb nemzetközi eseményekre reagálva elmondta: „A művészet valószínűleg nem tudja megváltoztatni a világot, de különböző perspektívákból nézhet az emberekre és a világra. És bátorságot adhat. Ez a Viennale feladata: hogy felnyissa a szemünket a világra.”

A Viennale részletes programját itt nézheted meg.

(Forrás: Bécs város | Nemzetközi Irodák, fejléckép: Reisz Gábor Magyarázat mindenre című filmjével kezdődik a bécsi Viennale © Viennale)

Ez is érdekelhet:

Magyarázat mindenre: a kép lassan kitágul, és mi mind ott vagyunk benne

Fővárosiak és 18-70 évesek előnyben, de a Magyarázat mindenre minden magyarhoz szól, kedvesen, szelíden, és kényelmetlenül böködve.

Támogatott és ajánlott tartalmaink
További cikkeink a témában