Amikor a legtöbben még csak nem is hallottak róla, mi már tűkön ülve vártuk. Igazunk lett. A Helldivers egyszerűen frenetikus.

Az Arrowhead legújabb játékának érkezését nem jelezték fanfárok. Persze ez így nem teljesen igaz, hiszen mi már annyira tűkön ültünk, hogy beraktuk 2014 és 2015 legjobban várt játékai közé is. Bár tavaly év végére volt datálva, néhány hónap csúszás után végül március 4-én futott be a Playstation digitális áruházába a Helldivers, mi pedig azonnal lecsaptunk rá, hogy egy teljes körű bevizsgálás után – ha jól teljesít – hátba tudjunk verni, nehogy lemaradj róla.

A sztori se nem eredeti, se nem túlbonyolított, de ha láttad a zseniális Starship Troopers-t, akkor ennek kifejezetten örülni fogsz. Adott az emberiség bölcsője, a durván túlnépesedett, mégis virágkorát élő Szuper-Föld, mely a galaxis gyarmatosításának útjára lépett. A nagy igyekezet során persze bele is futott néhány nem annyira barátságos fajba, melyek eldöntötték, hogy csakazértis visszarugdossák fajunk hátsóját az anyabolygóra, ha pedig már ott vannak, azt is ledózerolják a sárga földig.

A játék tehát arról szól, hogy hivatásos pokolbúvárként jársz-kelsz az univerzumban és tisztogatod az idegenek által elfoglalt bolygókat. Nem kicsit dob a koncepción, hogy a játékosok eredményei összeadódnak, így minden egyes győzelmed az emberiség, vagyis a Szuper-Föld űrbéli hadjáratát segíti. A három ellenséges faj mindegyike a szülőbolygójáról kiindulva kezdte el bekebelezni a galaxist, így a végső győzelemhez ott is kell őket kiirtani, hogy írmagjuk se maradjon. A fajok egyébként eltérő erősségekkel és képességekkel keserítik meg az életedet. A bogarak természetesen számbeli fölényükkel, a kiborgok a tűzerővel, az illuminátusok pedig meglehetősen durva elmetrükkökkel fognak az őrületbe kergetni. A totális háború jelenleg úgy áll, hogy az emberiség éppen az otthonukban készül szétrúgni a csótányok valagát, azonban időközben az illuminátusok egyre közelebb kerültek a Földhöz, így előbb-utóbb ellenük is fel kell venni a kesztyűt. Az összes játékos együtt harcol az anyabolygó védelme és az ellenség teljes megsemmisítése érdekében, ez pedig nagyszerű, mégis alig látott megoldás az akciójátékok világában. Úgy érzed, hogy még a legutolsó elsivatagosodott kődarab megtisztításának is van értelme, ez pedig hosszú hetekre képes fenntartani az ember érdeklődését.

Az állandó elem az űrhajód, mivel a küldetésekre zavart emberanyag ebben a játékban erősen fogyóeszköz és ezzel el is érkeztünk ahhoz a tényezőhöz, ami frenetikus élménnyé teszi a Helldivers-szel töltött órákat. Az alkotók ugyanis eldöntötték, hogy hagyják a fenébe a manapság igencsak divatos könnyítéseket, melyek végeredményben az utolsó csepp sikerélményt is kiölték a modern játékokból. Itt bizony a fertőzöttebb bolygókon vért fogsz izzadni. Nem csak azért, mert szó szerint özönlik az ellenség, de azért is, mert a lövedékek ugyanúgy sebzik a bajtársakat, mint az ellenséget, ráadásul az orbitális pályáról lehívott pusztító eszközök is hajlamosak az ember fején landolni, ami újfent nem jelent túl sok jót az egészségre nézve. A behívható könnyítéseket itt egyébként stratagemeknek hívják, és van köztük néhány kifejezetten látványos darab. A mindent darabokra szaggató lépegető, a fél képernyőt néptelen pusztasággá változtató légicsapás és a felfegyverzett páncélozott csapatszállító azonnal mosolyra húzzák a szádat. Arra azért figyelj, hogy a behíváshoz szükséges kódok bepötyögése közben sem áll meg az akció. Ez nem az a játék.

A megfontolt zúzás alapkövetelmény. Ész nélkül is tudsz darálni, de úgy nem jutsz messzire, előbb-utóbb biztosan maga alá gyűr a túlerő. Akár hiszed, akár nem, a játék a fokozott nehézség ellenére sem frusztráló, hiszen még egy bukott küldetés is jár annyi sikerélménnyel és frenetikus pillanattal, hogy ne gyengüljön a csatakiáltás. Elakadni képtelenség, a fejlődés folyamatos, tapasztalt csapattársakkal együtt játszani pedig hatalmas élmény. Egyedül is tudsz kalandozni, de a program a négyfős koopban mutatja ki igazán a foga fehérjét. A küldetések egyszerű felépítése miatt - minden bolygón három-négy, jól érthető objektívát kell teljesíteni - még az sem fontos, hogy mindenképpen ismerősökkel állj neki az akciózásnak, hiszen néhány perc után mindenki tudni fogja a dolgát. Ha sikerülne is az adott küldetést riadó nélkül, az őrjáratok mellett ellopózva teljesíteni (mert így is lehet), a végén mindenképpen robban az akcióbomba, hiszen a teljesített objektívák után le kell hívni egy csapatszállítót, ami másfél perc után érkezik, addig pedig a környék összes ocsmánysága a várakozók nyakába szakad. Ezen a ponton biztosan eszedbe jut majd a fentebb már említett Starship Troopers menekülős jelenete, ennél nagyobb dicséretre pedig nincs is szükség.

Audiovizuális síkon az anyag maximum korrekt, amit azért egy izometrikus shooternek nem igazán lehet felróni, főleg úgy, hogy az igen gyakran beköszöntő tömegjeleneteknél a lövedékektől izzó játéktér kifejezetten parádésan tud kinézni. Amikor három pokolbúvár egymás mellett kezdi irtani a szemből rohamozó ellenséget, míg a hátuk mögött záporozik a behívott erősítés, közben a negyedik játékos pusztító légicsapása szaggatja szét a támadók sorait, azt pont annyira izgalmas végignézni, mint amilyen izgalmasan hangzik.

A Helldivers PS4-re, PS3-ra és PS Vitára elérhető, ráadásul a Sony összes cross-szával fel van vértezve (cross play, cross save, cross-buy), vagyis csak egyszer kell csengetned és mindhárom platformra töltheted a játékot, a Vitán megkezdett hadjáratot akármelyik gépen folytathatod, illetve bármelyik konzolon csatlakozhatsz bármelyik másik platform játékosaihoz.

A végeredmény ismeretében bátran tűzzük a mellünkre, mennyire vártuk már ezt a játékot. A Magicka-val nagyot robbantó Arrowhead a Sony szárnyai alatt magabiztosan szállítja az utóbbi hónapok legjobb akciójátékát, amiben még a kilátástalan küzdelem is epikus pillanatok százait ajándékozza a játékosnak. Bár a bolygók és a teljesítendő küldetések nem túl változatosak, a zseniális játékmenet és a "bármelyik pillanatban beüthet a gebasz" konstans jelenléte miatt a szórakozás hosszú hónapokig garantált. Titkon reméljük, hogy az Arrowhead készül néhány DLC-vel, mert ezzel a formulával valami hatalmasat alkottak. Igazi oldschool játékélmény, vérbe és töltényhüvelyekbe csomagolva.

A player szerint

  • Hibátlan koncepció
  • Kihívás és sikerélmény optimális elegye
  • Észbontóan intenzív akció
Player-méter
9
És ezt olvastad már?
Ezért érdemes néha átnézned az emailfiókod spam mappáját is