Egy új pókfajt fedeztek fel a délnyugat-indiai Nyugati-Ghátok hegyláncain – a 7 milliméteres ízeltlábút Eriovixia gryffindorinak nevezték el az indiai kutatók, mert annyira emlékeztette őket a Harry Potterben látható beszélő kalaphoz, Teszlek Süveghez (Sorting Hat).

A varázshatalommal bíró, olykor verselő süveg a Roxfort újoncait sorolta az egyes házakba, a regény szerint a varázssüveg első tulajdonosa egy legendás varázsló, Godric Gryffindor volt – innen jön a pók neve is.

„Átvizsgáltunk éppen egy területet, amikor a különleges pókra bukkantunk. Megláttuk, és úgy döntöttünk, hogy Teszlek Süvegről fogjuk elnevezni

– mesélte a három tudós egyike, a magát Harry Potter-rajongónak valló Dzsaved Ahmed a BBC-nek.

Hát nem aranyos?

A pók száraz levélnek álcázza magát, hogy elrejtőzzön a ragadozók szeme elől. A felfedezés mellett a regényfolyam szerzője, J. K. Rowling sem mehetett el szó nélkül. Ahmed szerint a világ egyik leggazdagabb írója megtisztelőnek tartotta az elnevezést, sőt, még gratulált is:

„Rendkívül ritka, hogy a tudományok egy művelője kedvenc regényéből választhat nevet a felfedezett fajnak, ráadásul még az író is gratulál hozzá!”

Még ezt be mered vállalni?

A nap találós kérdése: mi látható a képen?

És ezt olvastad már?
Megmutatta az Emirates, hogyan lehet még hajmeresztőbb a reklámja