Hirtelen nagyon furán fogod érezni magad, amikor megtudod. Téboly!

Kezdjük az elején! Van ez a Kevin Abosch nevű ír fotóművész, aki egyébként nagyon tehetséges, de garantáljuk, hogy mire a cikk végére érsz, ez fog a legkevésbé érdekelni. Meg is mutatjuk Kevint, csak hogy be tudd tenni az arcát a sztori vizuális kontextusába.

A pali korábban olyan sztárokról készített portréfotókat, mint például Johnny Depp, Vanessa Redgrave, Steven Spielberg, Dustin Hoffman, Dennis Hopper vagy Yoko Ono, szóval nem valami sufniban fotózgatja a csávó, ahogy nő a penész. Azaz... álljunk csak meg egy pillanatra! Ezt a fényképet ugyanis szintén ő csinálta:

Igen, ez egy krumpli, a kép címe pedig Potato #345, azaz pontosítanunk kell; ez a 345-ös számú krumpli. A képnek három darab dedikált, 162 x 162 cm-es printje létezik, melyek közül az egyik a művész dublini galériájának falán lógott, amíg egy ittas üzletember meg nem vette. De várj, hallgasd meg a sztorit Kevin előadásában!

Nem ez volt az első alkalom, hogy a galériám faláról akasztottak le egy képet. Megittunk két pohár bort és a vevő azt mondta, "Ez a kép igazán tetszik." Aztán megittunk még két pohárral és akkor már azt mondta, "Kell nekem ez a kép!"

A vevő egyébként egy a személyazonosságát titokban tartó angol üzletember, a művész ismerőse, aki - most figyelj! - 757.000 angol fontot, azaz nagyjából 300.000.000 forintot csengetett ki... EZÉRT! (Bocs, de megint meg kell mutatnunk!)

És hogy mit mondott erre Kevin Abosch? "Elismerem, hogy abszurd ez az összeg, de szeretem ezt a képet."

Nos, az van, hogy ez egy kép egy krumpliról. Megint pontosítunk: egy kibaszott krumpliról! Valamiért eszünkbe jutott az Életrevalók című remekbe szabott francia film egyik jelenete, melyben Philippe az egyik kultúrsznob ismerősének egy kisebb vagyonért adja el azt a képet, amit Driss néhány napja fröcskölt vászonra szabad perceiben.

Ahhoz, hogy egy ehhez hasonló - minden művészeti értéket, víziót vagy koncepciót nélkülöző - alkotás egy ilyen pofátlan összegért találjon új gazdára, három tényező együttes fennállására volt szükség: egy súlyosan sznob pénzeszsák, egy jónevű, élelmes (gátlástalan vagy opportunista, válassz!) művész és egy kis alkohol.

Na, te is kiakadtál?

(via)

És ezt olvastad már?
Ezért érdemes néha átnézned az emailfiókod spam mappáját is