Könnyen telepíthetőek, nem drágák, és már a puszta jelenlétükkel biztonságérzetet teremtenek. Mutatjuk, mit érdemes tudni a biztonsági okoskamerákról.

A biztonsági okoskamerák egyre népszerűbbek az otthonaink biztonságának növelésére. Elég csak abba belegondolni, hogy egyre többet vagyunk home office-ban, ami azzal is jár, hogy a munkához szükséges technikai eszközöket a lakásban tartjuk, azaz minden korábbinál több értéket tárolunk otthon.

Mindig is fontos volt az otthonunk biztonsága, de nyugodtan mondhatjuk, hogy manapság még fontosabb, ezek a kamerák pedig azért is népszerűek, mert a segítségükkel egyszerűen és hatékonyan növelheted az otthonod védelmét, méghozzá meglepően sokrétűen. Mutatunk néhány jó megoldást!

Beltéri kamerák

Először is vannak bel- és kültéri kamerák, azaz elég alaposan szemmel lehet tartani a házat akkor is, amikor nem vagy otthon vagy amikor mondjuk a kertben dolgozol. Az itthon közkedvelt Xiaominek már 15 ezer forintért is van beltéri kamerája. A 2K felbontású, ultraszéles, 125°-os látószögű biztonsági kamera mágneses talpa levehető, és tetszőleges állásban helyezhető vissza a kamerára.

Így aztán könnyen elhelyezheted bárhol, és az ultraszéles látószög mellett éjjellátó funkciója és infravörös LED-je is van, így kedvezőtlen fényviszonyoknál is értékelhető felvételeket készít. Androidos okostelóval vagy iPhone-nal is összekötheted, majd számos beállítást elvégezhetsz rajta. És a lényeg: amikor mozgást érzékel, automatikus értesítéseket küld az okoseszközre. A felvételeket (összesen akár egy heti anyagot) tárolni is képes SD kártyán vagy a felhőben.

Kültéri kamerák

A fenti egy beugró kategóriás készülék, de már ez is rengeteget segíthet a biztonságérzet megteremtésében, és ha netán megtörténne a baj, láthatóvá válik, mi is történt valójában. Bár természetesen vannak drágább készülékek, de ugyanebben a nagyságrendben bőven találsz kültéri kamerát is.

Márpedig megelőzés szempontjából a kültéri kamerák a legjobbak, nyilvánvalóan mert már a puszta jelenlétük is elriaszthatják a betörőket.

A Nedis Smartlife egy Full HD felbontású, 120°-os látószögű kültéri biztonsági kamera. Természetesen bírja a port és a nedvességet, és ellenáll az időjárási szélsőségeknek. Hat-nyolc méterre még éjszaka is ellát, de

nemcsak lát, hall is, mi több, a mikrofonja két irányban is használható.

Az akkuja akár négy hónapot is kibír, de egyszerűen, USB-ről bármikor újratöltheted. Ahogy az előbb említett beltéri társa, ez is párosítható okoseszközökkel, ám biztonsági okokból kizárólag jelszóval védett Wi-Fi hálózaton keresztül. Azt mondanunk sem kell, hogy a felvételeket képes tárolni, akár előfizetés alapon a felhőben is.

360°, színes felvételek még éjszaka is

Ahány ház, annyi egyedi elrendezés, de sok esetben (például a legtöbb társasháznál) elmondható, hogy egy kamera elég figyelni a bejáratot és környékét, míg a lakásban többre van szükség. Ezért be is mutatunk gyorsan még egy beltéri kamerát, a Xiaomi Mi Home Security Camera 360° Pro-t.

Ez egy 2K felbontású, ultraszéles, 110°-os látószögű (holttereket csökkentő) biztonsági kamera, amelynek

a szuperképessége, hogy kettős motorfejének köszönhetően 360°-ban forgatható vízszintesen, és 118°-ban függőlegesen.

Akár a társai, ez is könnyedén helyezhető asztalra, ablakba, mennyezetre vagy falra, akár függőlegesen is, csak akkor figyelj a kamera beállításainak megváltoztatására, értelemszerűen képfordítással. A fejlettebb éjjellátó funkciójának és infravörös fényének köszönhetően még kedvezőtlen fényviszonyok között is színes felvételt készít.

Sok-sok mindent tud még egy ilyen kamera, emeljük ki most azt, hogy képes kiszűrni bizonyos mozgásokat (huzattól lengő függöny, fényviszonyok változása, házi állatok mozgása), így csökkentve a téves riasztások számát. És azt se hallgassuk el, hogy egy új videokódolási technológia révén rendkívül gazdaságos méretben tárolja a videofájlokat, és akadásmentes megtekintést tesz lehetővé.

A legjobb befektetés

Összességében elmondható, hogy a biztonsági okoskamerák egyszerű, speciális szakértelem nélkül telepíthető eszközök, amelyek egyáltalán nem drágák, főleg ha a képességeiket, illetve a segítségükkel megelőzött károkat is figyelembe vesszük. Telepítés előtt érdemes átgondolni, pontosan mennyi kamerára van szükséged és hol, esetleg modellezni, hogyan használod majd őket. Ha pedig kész A Terv, már eleve a biztonságérzet kedvéért megéri beszerezni egyet, a Bauhaus oldalán biztosan találsz a céljaidnak megfelelőt.

(Fotók: Unsplash, Bauhaus)

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a Bauhaus.

Ez is érdekelhet:

Ne félj a téltől, de gondold át jó előre, mivel és hogyan fűtenél!

Megkezdődött a fűtési szezon. Jó hír, hogy számtalan technológia közül választhatsz, mi pedig megmondjuk, melyik mire jó és milyen feltételek mellett.

Erre most nem gondolsz, de hamarosan létfontosságú lehet a házad körül

Egyre többször esik hirtelen nagy mennyiségű csapadék, ami még veszélyes is lehet a ház körül. A jó hír, hogy van számos eszköz és mesterfogás, hogy védekezz ez ellen. Már mutatjuk is ezeket!

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A kutya az ember legjobb barátja, de miért és mióta? És miért ne lehetne a tiéd is?

Segítünk, hátha egyszer azzal nyerhetsz nagy pénzt, ha tudsz mondani egy dominikai modellt

A világ legszebbjei közé választottak egy budapesti konyhát

További cikkeink a témában