Csicseregnek a fák, rügyeznek a madarak, ideje rendbe tenned a kertedet. Az elméleti alapokat már letettük ehhez, most jöjjön a gyakorlat!

Ha van saját kerted, az nagyon jó alaphelyzet, de az egész nem ér semmit, ha nem ápolod rendesen. Télen bőven jutott idő átgondolni, megtervezni, mit kezdj a kerteddel, ehhez nyújtottunk is segítséget, most viszont cselekedni kell.

Noha a kerted számtalan tevékenységre használhatod – focizol, tollasozol, jógázol benne, elheversz olvasni, kertipartit rendezel – egy valami mindig közös:

minden kertben szükség van gondosan nyírt, ápolt gyepre.

Még ha gazdálkodni akarnál, akkor is kellene egy ösvény a búzatáblák közé, de ezt a lehetőséget most vessük el. Szóval ilyen fű helyett...

...inkább valami ilyesmit akarnál, nem?

A fűmag kiválasztásában segítenek a szakboltokban; faiskolákban, mezőgazdasági boltokban akár speciális keverékeket is kérhetsz, mondjuk az adott terület adottságait jobban bírókat – ahogy írtunk is erről korábban.

Nagy öröm, amikor kisarjad a friss fű, de előbb-utóbb sajnos nyírni kell. Vagyis mit sajnos? Egy ilyen fűnyíróval még ez is élvezet:

A fenti képen egy Scheppach benzines fűnyírót látsz, ami vágja, gyűjti és tisztítja is a füvet. Nagyobb városi kertekhez tökéletes, ha például van egy 20x20 méteres kerted, akkor azonnal szerezd be a gépet, aminek éppen a 400 m²-es terület az ideális.

A vágási magasságát öt fokozatban állíthatod, 25-70 mm-ig, a 40 literes fűgyűjtő zsákját telítettségjelzővel látták el.

Könnyedén mozgathatod keskeny és egyenetlen terepen is, hála a kompakt kialakításának és a nagyméretű kerekinek, és mindössze 47 990 forintba kerül.

Talán erősebb, extrább gépet akarsz? Itt ez menő, zöld-fekete Ryobi:

Környezetkímélő, alacsony CO- és HC+Nox- kibocsátási értékekkel, és téged is kímél, köszönhetően az önjáró mechanizmusnak – használatkor így kevesebb erőt kell kifejtened, és időt spórolsz.

Ráadásul aprítófunkciója is van, azaz vágja és szétteríti a levágott füvet, az oldalkidobás pedig lehetővé teszi, hogy hosszabb ideig dolgozhass vele a fűtartály kiürítése nélkül.

Hét pontban állíthatod a vágási magasságot, 24-75 mm-ig, és még a fogantyúját is állíthatod, hogy kényelmes legyen – mindez bőven megér 79 990 forintot.

De a füvet is ápolni kell, nem elég csak locsolni meg nyírni. Ebben segít az alábbi, nagyon okos készülék, a pázsitok igazi jópajtása:

Ez az AL-KO Combi Care, az érte kiadott 36 900 forint minden fillérje jó helyre kerül. Mert ez masina három funkciót is ellát:

  • talajlazítás
  • gyepszellőztetés
  • gyűjtés.

A munkamélységet egyetlen mozdulattal beállíthatod az öt fokozat egyikére, továbbá egyszerűen, szerszám nélkül válthatsz talajlazító vagy gyepszellőztető funkcióra, roppant praktikus a szerszámmentes hengercsere.

Megkönnyíti a munkát, hogy a tolókar magasságában állítható, és a tárolás sem igényel sok helyet.

Végül jöjjön még egy fűnyíró, de kicsit más, mint a fentiek voltak. Mégpedig a Powerworks akkus fűnyíró, amivel kényelmesen, kábelek nélkül ápolhatod a kertedet. Ha bírod az elektromos autókat, akkor fűnyíróból is biztosan ezt választod majd, mindenesetre a kapacitása az elsőnek ajánlott gépéhez hasonló, azaz 400 m²-nyi területet lenyírására képes.

A nyírási magassága öt fokozatban állítható (20-65 mm-ig), az 50 literes fűgyűjtő garantálja, hogy tényleg sokáig dolgozhass vele, továbbá a mulcsozófunkció elosztja a talajon az apróra vágott füvet.

Mi a BAUHAUS kínálatából vettünk a tippjeinket, és bár most megmaradtunk a fűnyíróknál, a kínálatban számtalan egyéb kerti gépet is megtalálsz.

Ha pedig nem kizárólag a fűnyírás és -ápolás rejtelmei iránt érdeklődsz, nézd meg a korábbi, különböző kerti gépeket felvonultató összeállításunkat is!

És ezt olvastad már?
Annyira burzsoá, amennyire kell ez a csodás kaliforniai villa