Van jobb a borhűtőnél? Van bizony: a borospince.

Ha olyan mázlista vagy, hogy a házadhoz vagy a vidéki birtokodhoz tartozik borospince is, akkor ne olvass tovább, inkább menj le egy palackért. Ha viszont nincs, pedig teljesen érthető okból szeretnél, akkor figyelj, hasznos infók következnek.

Egy szép borospince igazán hangulatos, de a bornak nem ezért tesz jót, hanem a sötét, a megfelelő hőmérséklet és páratartalom miatt. Ideális, ha van a házad mögött legalább egy domb, ahol kialakíthatod a pincét, de ha nincs, akkor is kialakítható. Azt viszont ne felejtsd el, hogy az építészet egy szakma, még egy nem túl bonyolultnak tűnő borospince építése is lehet veszélyes, a földet meg kell fogni, a falaknak és a födémnek tartani kell stb., szóval hívj szakembert.

Akár 3 x 4 négyzetméteren is lehet pincét építeni, de ha teheted, legyen kicsit nagyobb, egy méretes faasztalt körülülni a saját borospincédben a haveroddal legalább olyan jó, amennyire annak hangzik. Ha nem cseppkőbarlangot akarsz, gondoskodni kell a talajvízmentességről, magyarul szigetelni kell a falakat.

Találd ki, nagyjából mennyi palackot akarsz tárolni, és hogyan. Fektetve, persze, de külön polcrendszeren, vagy a falba épített polcokon – bontott téglából épített pincénél utóbbi megoldás is remekül néz ki.

Gondoskodni kell a szellőzésről, azt pedig felejtsd el, hogy a boraiddal együtt tartod majd a zöldséget, gyümölcsöt, téli gumit stb., mert az oda nem való, és nem csak a borkultúra iránti tisztelet okán, hanem azért, mert a parafadugó magába szívja a szagokat, és a hagymás-gumis nem a legjobb ízjegy, amit a borban érezni lehet.

A bor sötétben érik, de semmi baja nem lesz, ha kis teljesítményű, hagyományos izzókkal világítasz, a neonok és a halogén viszont kerülendő, amellett, hogy nem is illik egy borpincéhez. A hőmérséklet ne nagyon legyen fagypont alatt és 20 Celsius-fok között, a túl hideg végzetesen tönkreteszi a bort, a meleg gyorsítja az öregedést, a legkárosabb viszont a gyors hőingadozás.

Fontos még a megfelelő páratartalom: vegyél mérőt, mert a túl száraz pince tönkreteszi a dugót, így közvetve a bort, a túl nedves környezet pedig penészedést okoz, és a lemállott címke is elég kiábrándító.

Ha a borpincéd megvan, akkor már csak arra figyelj, hogy ne a boltok alsó polcáról töltsd fel.

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Lebegő álomrezidencia a hawaii lávamező fölött