Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A csodás gépet az 1800-as évek végén találta fel egy nő, aki amúgy sosem mosogatott. Ma meg már olyanok is vannak, akik tornacipőt, meg bukósisakot mosnak vele. Meg még mutatjuk, mit.

„A mosogatógép a 21. század legjobb találmánya!” – lelkesedett egy haver nemrég, és alapvetően igazat is adnánk neki, egyetlen kitétellel: valójában a 19. század találmánya. De tényleg hosszú út vezetett a tömeges térhódításáig, addig pedig mosogatni kellett nagy alázattal.

Kezd a helyzet eszkalálódni

Hegyekben álló piszkos edények, a szenny reménytelen áradata, visszataszító zsírfoltok, megszámlálhatatlan villa, kanál. Már-már költői…

Ha beáztatod, az a baj
Ha nem áztatod be, az a baj
Ha egymásba pakolod, az a baj
Ha szétteríted, az a baj
Ha halogatod, az a baj
Ha fogadsz, veszítsz, mégsem más csinálja, az a legnagyobb baj.

Az őrületnek egy jómódú ohiói háziasszony, Josephine Cochrane vetett véget az 1886-ban szabadalmaztatott találmányával, a mosogatógéppel.

Mindezt úgy, hogy Mrs. Cochrane jó eséllyel egyetlen tányért sem mosogatott el soha, és nem azért, mert rájött a megoldásra, mielőtt szembesült volna a problémával.

Történt, hogy a gazdag ház tányérkészlete töretlenül állandóan megfogyatkozott a jó hangulatú estélyek után, az ügyetlen személyzet miatt. Hát ezért találta fel Cochrane a mosogatógépet.

Oké, ez már nem az 1886-os találmány

Eleinte az éttermesek és a szállodások kedvence lett az eszköz, majd fokozatosan, főleg az 1950-es évektől a háztartásokat is meghódította.

Cochrane-nek tehát számtalan, ki sem robbanó családi vitát köszönhetünk, de mire jó még a mosogatógép, túl azon, hogy időt, vizet meg áramot spórolunk vele?

Az éttermekben különösen nagy hasznát veszik

Kezdjük a kézenfekvő részekkel: a mosogatógépekkel időt és energiát takarítunk meg, vagyis kevesebb vizet használunk el, márpedig környezetvédelmi szempontokat ma már egy szívtelen diktátor sem hagyhat figyelmen kívül. Az meg, hogy több időd van, a legnagyobb áldás. Ráadásul a legtöbb időt pont azzal nyered, ami amúgy a legjobban fájna: a kanalak, kések, villák elmosásánál, hogy egy derék lányt idézzünk:

És persze Mrs. Cochrane eredeti megfigyelése sem mellékes: sokkal lassabb ütemben törnek össze a poharak, tányérok, ami nem kevés bosszúságtól szabadít meg bennünket. Ezen kívül régebben nagyobb tárgyak, fazekak, tepsik nem fértek be, ma már sok gépbe igen.

De ennél jóval extrémebb tárgyak is bekerültek már a csodamasinába.

A mosogatógépek 50-60 Celsius-fokon dolgoznak, a legmelegebb program mintegy 70 fokon működik, szóval elméletben alkalmas akár zöldségek párolására is. Van blogger, aki még azt is fejtegette, hogy a lágyabbakat felülre, a keményebbeket alulra érdemes tenni, alapvetően viszont nem ajánlanánk ebédkészítésre a mosogatógépet. Csak akkor próbáld meg, ha valami őrült házibulit rendezel, de akkor legalább alaposan tekerd be fóliával a zöldségeket!

Irány a mosogatógép, srácok!

És ez még mindig nem minden. A magas hőfok a baktériumokat is elpusztítja, így a mosogatógép kiváló fogkefék, mosogatószivacsok és konyharuhák elöblítésére. Tudod, fogkeféből újat kellene venni kb. kéthavonta, annyi baci telepszik rá, de megoldás lehet a mosogatógép is, viszont csak mosogatószer nélkül, mert a sűrű sörték közt megmaradhat némi mosogatószer, ami ugye már nem annyira egészséges.

És mert a gép műanyag felületeket is remekül mos, ami majdhogynem korlátlanra bővíti a lehetőségeket: gyerekjátékokat, strandpapucsot, dísztárcsákat is tisztíthatsz vele, de a legnagyobb tanár alighanem a motoros kolléga volt, aki egy esős kirándulás után a csap előtt mélázva úgy döntött:

Másnak a gyereke kajálta le a játékautót, és hagyján, hogy a mosogatógépben szép tiszta lett, de egyben az igazi autómosást is szimulálták, amitől végtelenül boldog lett a kölyök.

Kicsit más így a konyha, nem?

 

Vagy itt a srác, aki Herendi vázát tett be a mosogatógépbe:

Huh, oké, ez talán a leghúzósabb példa. Mert az rendben van, hogy ők pont megúszták, de

senkinek sem javasoljuk a családi hagyatékot ilyesminek kitenni, ennél azért légy óvatosabb!

Néhány esetben viszont gondosan kell eljárni. Például simán moshatsz cipőket is benne, de előbb vedd ki a fűzőket (és hajítsd a mosógépbe), a mosás után pedig üresen is moss egyet a géppel, hogy egészen biztosan tiszta legyen a belseje.

A gép tisztítását egyébként is fontos időről időre elvégezni, méghozzá profi tisztítószerrel. Ha már van egy ilyen csodálatos masinád, becsüld meg, haver, ennyi törődést minimum megér!

És nem is kell feltétlenül ilyen extrém dolgokra használnod, bőven elég arra gondolnod, hogy évente mintegy 250 órát mosogat kézzel, akinek nincs gépe. Ha pedig hozzászámoljuk a pakolászást és a törölgetést, nagyjából két heti szabadidőt nyersz egy mosogatógéppel.

Ezek után talán már egészen más szemmel tekinthetsz a mosogatógépekre. Nem azt mondjuk, hogy rendszeresen abban kell megfőznöd az ebédedet mostantól, de vannak lehetőségeid.

És ha még az időzítő funkciót is beveted, olcsóbb éjszakai árammal moshatsz dísztárcsákat, reggel pedig frissen, üdén felpattinthatod őket a verdára. Vagy még nincs is mosogatógéped? Hát akkor gyorsan szerezz be egyet!

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.