Évtizedekig az egyik leglesajnáltabb ingatlanfajta volt a panel, majd a tavalyi évben meglepő felfutással a legnépszerűbb lakástípus lett itthon. Most viszont úgy tűnik, újra vége a panelek korának.

Tavaly elképesztően pörgött az ingatlanpiac, melynek éllovasai a panellakások voltak; most már viszont, ahogy a lakáspiac is lassul, a panelek iránt szintén jelentősen megcsappant az érdeklődés.

A Balla Ingatlan bel-budai és III. kerületi irodájának szakmai vezetője kijelentette, hogy

a korábban felkapott panelek iránt gyakorlatilag nullára csökkent a kereslet.

Ő úgy látja, hogy nem a panelek, hanem a drágább kategóriák voltak azok, melyekben még akadt néhány eladás az elmúlt hónapokban, de ez is inkább az időszak elején volt jellemző.

A Balla Ingatlan XIV. és XVI. kerületi irodájának szakmai vezetője is hasonló folyamatot érzékelt. A jó adottságú panellakások iránt, “melyeket korábban úgy vittek, mint a cukrot”, minimális volt az érdeklődés az elmúlt hónapokban.

Valószínűleg ennek köszönhető, hogy megjelentek azok a tulajdonosok a panelek piacán, akik elkezdték csökkenteni a hirdetési árat, hogy vevőre találjon az ingatlanjuk.

Ennek következtében találkozhatunk újra 25 millió forintos hirdetési árakkal a kétszobás lakások esetében, pedig nemrég 30-32 millió forint alatt szinte nem volt ajánlat.

A Balla Ingatlan XIII. kerületi irodájának szakmai vezetője is úgy látja, hogy a tulajdonosok egyre inkább kénytelenek felismerni, hogy „tudatosabbá váltak a vevők”, azaz 60 millió forintért senki nem fog megvenni egy 63 négyzetméteres panellakást még a XIII. kerületben sem.

A Csepeli és Szigetszentmiklósi Balla-irodák szakmai vezetője is azt tapasztalta, hogy míg korábban Szigetszentmiklóson elkapkodták a panellakásokat, most alig-alig tapasztalható irántuk érdeklődés a jelenlegi, 20-25 millió forintos árakon. A panelárak egyébként Csepelen is hasonlóan alakulnak, és jelenleg nagyobb a kereslet a csepeli sétányokon található téglaépítésű lakások, a telkek és persze a minél olcsóbb, akár zártkerti ingatlanok iránt.

És, hogy hol járnak most az árak? A cégcsoport XIX. és XX. kerületi irodájának szakmai vezetője szerint 28-30 millió forintos hirdetési áron találhatunk Kispesten és Pestszenterzsébeten közepes méretű panellakásokat, melyek értékesítési ára 25-27 millió forint.

Hasonló árakat említett a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője Újpest és Újpalota esetében is. Még mindig a másfél, két, 2,5 szobás lakásokat keresik leginkább az érdeklődők, melyek értékesítési ára a két észak-pesti kerületben 25-30 millió forint között alakul. Emellett Újpesten továbbra is érzékelhető a körülbelül 1-2 milliós ártöbblet az újpalotai árakhoz képest.

Tehát úgy fest, hogy valóban változik a felállás: míg korábban (azaz a tavalyi évben és az idei év első felében) szinte egyáltalán nem akadt olyan panellakás, amit nehezen lehetett volna eladni, addig mostanra lényegesen megcsappant irántuk az érdeklődés, így pedig ugyanolyan gyenge kereslet jellemzi a panelek piacát, mint a többi kategóriáét.

És ezt olvastad már?
Kinek és mire jó egy motorcsónak Magyarországon, pláne ha ilyen erős?
További cikkeink a témában