Őrületes tömegnyomor alakult ki egy berlini lakás körül, ami nem kicsit árulkodó a német főváros ingatlanhelyzetéről.

A német RBB számolt be az esetről, miszerint Berlin egyik nagyon népszerű környékén, a Schöneberg kerületi Meininger Straßén kínál tulajdonosa havi 550 euróért kiadásra egy lakást. A lakás tényleg elképesztően jó fogás: 54 négyzetméteres, kétszobás, teraszos, mindez pedig cirka 185 ezer forintért egy 1950-es évekbeli épület harmadik emeletén. A hirdetésre 12 óra alatt felfoghatatlanul sokan jelentkeztek, így a lakásnézésre összesen 1749 lehetséges albérlő jött el.

A tömeges érdeklődőket az ingatlankezelő megafonnal irányította és 20-30-as csoportokban engedte be a lakásba, hogy elkerüljék a lépcsőházban a pánikot és torlódást. Azonban persze rengeteg jelentkező így is fel volt háborodva: egyesek egyenesen provokatívnak nevezték, hogy ennyi embert egyszerre odahívtak lakásnézőbe, valamint sokan katasztrofálisként jellemezték az eseményt, megjegyezve, hogy ez rengeteg mindent elmond arról, mennyire lehetetlen mostanában lakáshoz jutni megengedhető áron a német fővárosban.

A tulajdonos elmondta, hogy ez a jelentkezőszám már egy jelentős szelekció után maradt még ilyen magas, valamint hogy biztosan nem adja ki olyannak a lakást, aki második otthonnak bérelné vagy nagyon magas a keresete (több mint 5000 euró havonta). Azt nem lehet tudni, hogy ilyen nagyszámú érdeklődő mellett vajon csupán 'jófejségből' nem hirdet-e licitet a lakásra a tulajdonos és adja ki a legmagasabb bérleti díjat kínálónak: mindenesetre az elkövetkezendő hetekben kiválasztják a szerencsés bérlőt.

Egyébként a kriminális berlini lakáshelyzet miatt már számos tüntetés és demonstráció is szerveződött, valamint a városban öt évre be is fagyasztják a bérleti díjakat. Erről itt írtunk részletesen:

Berlin 2020-tól teljesen befagyasztja a lakásbérleti díjakat

Az elmúlt tíz évben kétszeresére növekedtek a bérleti díjak, Berlin ezért jogi lépéseket tesz a megengedhető lakhatás felé.

És ezt olvastad már?
Kinek és mire jó egy motorcsónak Magyarországon, pláne ha ilyen erős?
További cikkeink a témában