Számos hírforrásból folyamatosan halljuk, hogy a megújuló energiaforrásokra való átállás az emberiség egyre sürgetőbb feladata. Míg néhány évtizede a napelemek és napelem parkok földöntúli, futurisztikus dolognak tűntek, ma már egyre több helyen látjuk a háztetőkön csillogó paneleket. A növekvő népszerűség ellenére azonban van néhány tévhit, ami még mindig nem kopott ki a köztudatból: ezeket vesszük most górcső alá.

1: Télen nem termel a napelem

Biztosan neked is van olyan ismerősöd, aki váltig állítja: a napelem rendszerek csak nyáron hasznosak, hiszen a téli hónapokban nem termelnek. Áramra márpedig egész évben szükségünk van… Az igazság az, bár télen valóban kisebb hatásfokkal tud termelni (a kevesebb fény miatt) a napelem, működése egész évben folyamatos. A téli és nyári hónapok energiatermelési egyenetlenségei ellenére egy napelem rendszer tulajdonosa minden hónapban ugyanúgy profitál a befektetéséből. Az oda-vissza mérő órának köszönhetően ugyanis a hálózattól visszaigényelhető a nyári (általában sokszoros) többlettermelés, ami utólag fedezi az esti és téli többletfogyasztást, amit akkor a közcélú hálózat pótol.

Ehhez azonban fontos a rendszer megfelelő méretezése. “Ha a rendszert nem megfelelően tervezték és méretezték, veszteséges lehet a téli időszak. Ezért lényeges, hogy a telepítés előtt helyszíni felmérés és konzultáció során pontosan felmérjük a megrendelő energiaigényét” - mutat rá Papp Márton, a Soler szakértője.

2: Hosszú évtizedekbe telik, mire megtérül

Korábban hallottunk már olyan városi legendákat keringeni, miszerint napelem rendszereket csak az igazán elhivatott környezetvédők telepítenek, hiszen legalább 100 év a megtérülési idejük. A tapasztalat szerencsére egészen mást mutat: egy nullát nyugodtan levehetünk, ugyanis a napelem bevezetésének átlagos megtérülési ideje napjainkban általában nem több, mint 10 év, ideális esetben ez 5-6 évre is csökkenhet.

3: A napelemek nem bírják sokáig, ezért nem érdemes költeni rájuk

Sokan tartanak attól, hogy a napelemek nem bírják pár évnél tovább. Vannak, akik a jégesőtől és más időjárási viszontagságoktól féltik a paneleket, és vannak, akik úgy vélik, a technológia gyorsan elavul, ezért gyakran újabbra kell majd váltani. Szerencsére egyik sem igaz: a napelem paneleket edzett üveglap borítja, amely ellenáll az időjárási szélsőségeinek is. A technológia pedig már most van olyan fejlett, hogy a ma megvásárolt napelemeket akár 30-35 évig is gond nélkül használhatjuk. Ideje tehát új oldaláról megismerni a napfényt!

(Szponzorált tartalom)

És ezt olvastad már?
A sátrazás, mint felejthetetlen élmény
Egyetlen stílusos teraszról sem hiányozhat ez a kiegészítő