A laptopválasztás útvesztőjében könnyű elveszni, hiszen számtalan szempont merül fel a használhatóságot illetően, de abban ma már mindenki egyetért, hogy a hordozhatóság és a minél teljesebb alkalmazhatóság kompakt méretet és nagy teljesítményt kíván.

Laptop vásárlása előtt a legfontosabb mérlegelendő kérdés a felhasználási cél, vagyis az, hogy mire szeretnéd elsősorban használni: elegendőek az általános otthoni funkciók vagy üzleti célra, esetleg játékra kell. Tudásban ehhez kell igazítanod.

A laptopokkal szembeni legfontosabb követelmények

A laptopokat alapvetően hordozásra alkották meg, s így a legfontosabb igény velük szemben az egyszerű és könnyű mozgathatóság. A mobilitás korlátozza a méretet és a súlyt, így ezek a tulajdonságai behatároltak. Az USAnotebook Dell Inspiron laptopcsaládjának modelljei maradéktalanul kielégítik ezeket az igényeket, illetve még többet nyújtanak: megbízhatóak, ár-érték arányban is jó vételnek számítanak.

A hordozhatóság azonban strapabíró anyaghasználatot is követel, az pedig nagyobb anyagsűrűséggel, nagyobb súllyal jár. Így ez a szempont innovációkra sarkallja a laptopgyártókat.

A notebookokkal szemben a használók alapvető elvárása az egész napra elegendő, kimagasló akkumulátor-üzemidő, vagyis hogy egy töltéssel minél hosszabb ideig bírják, így nagyban leegyszerűsíthető az otthonon vagy irodán kívüli hibrid használat, és nem okoz gondot, ha véletlenül otthon marad a töltő.

Méret és teljesítmény

A hordozhatóság behatárolja a laptopok kijelzőjének méretét, a 14-15” tökéletes, de a 17” feletti képernyő már nem ideális. Persze a laptopon tervezett intenzív, tervezési, grafikai munka esetén érdemes lehet feláldozni a kis méretet egy kényelmesebben használható, nagyobb kijelzővel rendelkező gépre. De jó megoldás lehet otthoni, irodai használatra külső monitorral kiegészíteni. A szupergyors csatlakoztatási lehetőségek is az asztali munka kényelmét szolgálják. Az USB-C port megléte ma már alapelvárás.

A vékony kávás kijelző még nagyobb képernyőfelületet kínál, még kényelmesebb munkát tesz lehetővé akár utazás közben is.

Az elérhető, akár WQXGA (2560 x 1600) 2K felbontás és az elképesztő színeket, részletgazdagságot biztosító DCI-P3 színtér kreatív munkához is kiváló lehet.

A teljesítmény, a gyorsaság a processzor és a grafikus kártya függvénye, ezt is érdemes a felhasználás céljához igazítva megválasztani.

A bőséges és szupergyors tárhely ma már alapkövetelmény, egy valamirevaló laptop SSD-vel és akár több terabyte-nyi tárterülettel is rendelkezik.

Ne csak szép, de strapabíró is legyen

Az olcsóbb, általános, otthoni használatra szánt laptopokkal ellentétben a valódi hordozhatóságot szem előtt tartó üzleti modellek fém házzal, könnyű és erős ötvözetből készülnek, így az esetleges ütődésekkel, hőmérséklet-ingadozással, nyomással, porral, rezgéssel szemben is ellenállóak.

Amennyiben ezen pozitív tulajdonságok mellé még tökéletes dizájn is társul, nem kell tovább keresgélned.

(Szponzorált tartalom)

Támogatott és ajánlott tartalmaink
További cikkeink a témában