Rengeteg híres személyiség és politikus volt már megfigyelhető a világtörténelem során. Tény és való, hogy sokan nagyon komoly befolyással bírtak a korukban, de rengetegen vannak közöttük, akik az utókor számára is a lehető legjobb példát mutatták. Ha híres politikusokat szeretnénk az ókor idején keresni, akkor nincs más dolgunk, mint az ókori Görögország történelmébe bepillantani.

Mit érdemes tudni az ókori Athénról?

Az ókorban rengetegen alapítottak különféle államformákat, viszont kevés olyan sikeres volt, mint Athén. A szervezettség, katonaság és a mezőgazdasági termelés együttesen valósult meg, mégpedig olyan szinten, amivel gyakorlatilag egyedül a rómaiak vehették fel a versenyt – de ők is csupán évszázadokkal később.

Ki volt Periklész?

Periklész volt Athén egyik politikusa, akinek az idején szokták azt mondani, hogy a város fénykorát élte. Rendkívüli befolyása már akkor is ismert volt, szónoki képességei pedig vetekedtek Szolónéval. Stratégiai szempontból gyakorlatilag nincs olyan csata, amit elveszített volna, a görög-perzsa háborúk egyik kiemelkedő személyiségeként tartják számon.

Mi valósult meg Periklész idején az államban?

Kiemelkedő termelés és mezőgazdálkodás. Gyakorlatilag mindenki jóllétben élt, a gabona és kecsketermesztés egész Görögország történelmének idején az egyik legkiemelkedőbb volt.

Szervezett hadsereg. Mikor egy hadrendet kell sorba szedni, az bizony nem kicsi feladatot tud az emberre hárítani. A kardforgatás technikái Görögországban ekkor kezdtek el tökéletessé válni, valamint a Falanx alkalmazása.

Diplomáciai vonalak. Egy ilyen kiváló politikus, szónok és hadvezér nyilvánvalóan diplomáciai vénával is rendelkezett – amikor csak tehette, megpróbálta az összecsapásokat elkerülni, és más, környező nemzetekkel szövetséget kötni.

Mettől meddig uralkodott?

A kérdés kicsit becsapós – nem uralkodó volt, hanem kormányzó, aki (443–429) között vállalt kormányzói szerepet Athén városában, habár életét tekintve is hosszúéletű volt – Kr. e. 495 és Kr. e. 429 között élt.

Szokták ezt a témát kérdezni a dolgozatnál?

Természetesen igen, minden egyes történelem dolgozatnál elő szokott kerülni, ami az ókori Athén berendezkedésével foglalkozik, illetve annak felépítésével.

(Szponzorált tartalom)

És ezt olvastad már?
Lehet-e megdöbbentően alacsony az elektromos roller ár?