A technológia előrehaladtával egyre többen végeznek valamilyen számítógépes munkát. Ez persze jóval kényelmesebb lehet, mint egyes analóg megoldások kivitelezése, azonban ennek is megvannak a hátulütői. Nézzünk meg egy párat ezek közül, és gondoljuk át, hogy pontosan mit is tehetünk ellenük.

Pihenés és az online munkavégzés

Ha számítógép előtt dolgozunk, irodában vagy home office formációban, akkor bizony előfordulhat, hogy pihenés gyanánt sem állunk fel előle. Ez bizony nagy hiba lehet, hiszen a különféle érdekes tartalmak megnyitásakor igencsak leragadhatunk egy-egy cikk vagy videó előtt. Ez nem csupán a munkaidő-beosztásunkat teheti tönkre, de az egészségünknek sem tesz jót. Az egész napos ülő munka során ugyanis legalább óránként fel kéne állnunk pár percre átmozgatni magunkat. Erre még törvénybeli előírás is létezik – így ha túlbuzgó főnökünk egész nap a géphez szögezne bennünket, nyugodtan elküldhetjük melegebb éghajlatra. Feltétlen érdemes tehát óránként átmozgatni magunk, ha nem szeretnénk különféle gerincbántalmakat összeszedni a munkánk miatt. A pihenés során így hagyjuk magunkra munkaállomásunk – ne álljunk le videókat nézni.

Szembetegségek kockázata

A régi idők képcsöves monitorainak korszakában számtalan szemüveges informatikust láthattunk. A mai monitorok bár jóval szemkímélőbbek elődeiknél, azonban hosszú távon ez sem tesz jót a látásunknak. Ha elsődleges megélhetési forrásunk gyanánt valamilyen számítógépes munkát végzünk, akkor nem árt, ha ezt is figyelembe vesszük. Sokat segíthetünk viszont egy megfelelő monitorszűrű beszerzésével, ami nagyban hozzájárul a szemünk egészségének fenntartásához. Régen ugyan ritkaságnak számítottak és csak a nagyobb állami intézményekben láthattunk elvétve egyet-egyet, azonban ma már bárhonnan beszerezhetőek. Még az Alza kínálatában is számtalan különféle darabot megtalálhatunk belőlük. Ráadásul ezeknek a használata is jóval könnyebb, hiszen elég csak felragasztani monitorunkra az öntapadós, matricaszerű szűrőket.

(Szponzorált tartalom)

És ezt olvastad már?
Milyen szempontokat gondoljunk át lakásvásárlás előtt?