A tavaszi hónapok kezdetével egészen a tél elejéig, de olykor még a hideg hónapok alatt is ugyanúgy szükség van szivattyú alkalmazására bizonyos munkák ellátásához. Voltaképpen egy olyan eszközről van szó, ami szezontól függetlenül végezhet fontos feladatokat.

Célját tekintve különféle folyadékok és zagy szállítására alkalmazzák. Legelső típusai már az ókorban megszülettek, de főként a modern világban vált csak igazán elterjedté. A kereskedelemben sokféle szivattyú található meg, így biztosan mindenki hozzájuthat ahhoz a kivitelhez, amelyikre leginkább szüksége van, legyen szó a lakások ivóvíz ellátásáról vagy a kert öntözéséről. Megéri szem előtt tartani a magas minőséget, mert garantáltan megszolgálja a bizalmat.

Szivattyú régen és most

A legelső szivattyú voltaképpen még maga ez ember volt. A gémeskutak például egyszerű módon működtek, de már ekkor is nagy szolgálatot tettek. A tudomány megjelenésével új fejezet nyílt ebben a történetben. Az arkhimédeszi csavart már a híres babilóni függőkertekben is alkalmazták. Talán ez volt az első olyan igazi szivattyú, ami a jelenlegi típusok atyjának tekinthető. Részben gépesített megoldások a merítőművek, majd ezt követték a térfogat elven működő berendezések. Idetartoznak a dugattyús, fogaskerék, szárnylapátos, vízgyűrűs szivattyúk egyaránt. Az elavult rendszereket végül az örvényszivattyúk váltották le és váltak uralkodó jellegűvé. Természetesen a fejlesztések a mai napig nem álltak meg és rendre jönnek ki olyan megoldások, amik teljesítményükben felülmúlják az elődeiket.

Mire kell figyelni a szivattyú választásánál? 

Amikor egy szivattyú megvásárlására kerül a sor, akkor egyértelműen figyelni kell a felhasználás módjára. Ugyanis nem mindegy, hogy mélykúti, búvár, önfelszívó, átemelő típus kerül beszerzésre. Egy tartájjal egybeszerelt házi vízmű szintén jól tud jönni több célra. A teljesítmény, az emelési mélység, a szállítási kapacitás minden esetben meghatározó tényezők. A szivattyú rendelés során a költségek sem elhanyagolhatók, de a minőség lehetőleg maradjon előtérben, ugyanis ez fogja eldönteni mennyi ideig lesz problémamentesen használható a készülék. Csak okosan a döntés során!

(Szponzorált tartalom)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Így néz ki az a napi menü, amire a szakértők szerint a szervezetednek szüksége van

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

Hat nagyon komoly kocsi hat nagyon dögös lánnyal, de itt rád is szükség lesz!

További cikkeink a témában
Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet
Hirdetés