Magyarországon a nagy változást az irodai berendezkedésben a 2019-es koronavírus járvány hozta el. Előtte sok területen szinte elképzelhetetlen volt például a távmunka, és számos vállalat akkor döbbent rá, hogy nincs meg a megfelelő háttere a biztonságos otthoni munkavégzés biztosítására

Systemfarmer Zrt. üzletfejlesztési vezetője, Kozmér Tamás szerint is fordulópont volt az elmúlt két év, de kiemeli, hogy sok magyar KKV vállalat már korábban is igénybe vett olyan felhő alapú megoldásokat, mint például a Microsoft Azure felhőplatform vagy az Office 365, ami irodai alapkellék napjainkban.

„A Systemfarmer Zrt.-nél 2010-es válság idején nyitottunk a felhőinfrastruktúra felé, azóta már több mint 500 ügyfelünknek szállítottunk és vezettünk be felhő alapú megoldást és több mint 12.000 felhasználót támogatunk naponta. A Microsoft kétszer is az év Legdinamikusabb KKV Cloud Partnerének választott minket, ezért nekünk az a tapasztalatunk, hogy az innovációra törekvő vállalatok már korábban is nyitottak voltak a felhő informatika irányába. Ugyan 2019 után tényleg megnőtt a hibrid és felhő irodák iránt a kereslet, de tévhit, hogy korábban a magyar cégek csak elavult helyi infrastruktúrában gondolkodtak” – mondja Kozmér Tamás.

Arra a kérdésünkre, hogy miért döntenek úgy a magyar vállalatok, hogy részben vagy egészben átköltöznek a felhőbe, sokrétű válasz érkezik a Systemfarmer Zrt. szakértőjétől:

„A legtöbb vállalat a meglévő rendszer elavulása és az adatbiztonság iránt megnövekedett igény miatt dönt úgy, hogy modernizálni szeretne, és a korszerűsítés részét képezi a felhősítés is. Emellett a probléma oldalú megközelítés is gyakori. Például bizonyos folyamatok automatizálására vagy korszerűsítésére keresnek a cégek megoldást, vagy éppen a csoportmunka hatékonyságának növelése a cél, amelyekre a mi oldalunkról a javaslat mindig a felhő alapú szolgáltatások. Ennek a miértje egyszerű: rövid idő alatt beüzemelhetőek a mögöttes infrastruktúrák, így időnket az érdemi munkára összpontosíthatjuk. Ráadásul mi magunk is ezt alkalmazzuk, ebben van a legnagyobb tapasztalatunk és a megoldásainkat is a Microsoft felhőre építjük.” 

És hogy miért pont a KKV vállalatok a Systemfarmer Zrt. célcsoportja?

„A KKV világ sajátossága, hogy a nagyvállalatoknál sokkal rugalmasabb a működésük. Nincsenek annyira kötött munkafolyamataik, amelyeket például nemzetközi sztenderdek határoznak meg, de megjelennek már egyedi folyamatok, amelyek hatékonyságának növelése kulcsfontosságú. A KKV, valamint a startup szféra nyitott a költséghatékony új technológiára, ezért legtöbbször 50-500 főt számláló cégekkel dolgozunk együtt. De szolgáltatunk nagyvállalatnak, multinak és a közszférában is beváltak a megoldásaink.” 

(Szponzorált tartalom)

És ezt olvastad már?
Miért számít egészségtelennek a fehér cukor?