A hegesztési munkálatok során különálló fémszerkezeteket kohéziós kötés segítségével kapcsolnak össze. A kötőhegesztés során több munkadarabot lehet egyesíteni. Míg a felrakóhegesztés munkálataikor a fém felületén kopásálló réteget lehet létrehozni vagy arra felvinni. A hegesztéstechnika alkalmazásával szinte az ipar minden területén találkozhatsz. Az építőipartól kezdve az autógyártáson át minden olyan területen, ahol fémekkel dolgoznak vagy fémmegmunkálást végeznek.

Mit jelent a hegesztés?

A hegesztéssel a különálló fém darabokat lehet egyesíteni nagyon erős, kémiai kohéziós erő segítségével. Ez a kötési mód rendkívül szilárd, oldhatatlan kapcsolat, amely molekuláris és atomi szinten jön létre. A folyamat többnyire úgy zajlik, hogy a fémek felületét valamilyen módszerrel megolvasztják. A megolvadt fém elemi részecskéi pedig a kihűlés során újra kapcsolódnak, kötésbe lépnek. Másik hegesztési módszer során a hegeszteni kívánt fémhez hasonló, de alacsonyabb olvadáspontú fém beolvasztásával kapcsolják össze az elemeket.

A hegesztés leggyakoribb technikái

A hegesztési technikák szerint ömlesztő hegesztést és sajtoló hegesztést különböztetünk meg. Ezek alkalmazásához különböző hegesztő berendezésekre van szükség.

Ömlesztő hegesztés

Az ömlesztő hegesztés során az összekapcsolni kívánt fém alkatrészek felületét megolvasztják magas hőmérséklet segítségével. A hőhatást magas hőmérsékleten égő gáz segítségével érik el, ez a lánghegesztés. Erre a célra az acetilén, a propán, a bután vagy a hidrogéngáz szolgál.

Az elektromos ívhegesztés során elektródák segítségével érhető el a hegesztéshez szükséges magas hőmérséklet – amely rövidzárlat következtében jön létre. Az elektródaként használt fémpálca és a hegeszteni kívánt fém (munkadarab) felülete megolvad az érintkezési felületükön.

Sajtoló hegesztés

Ennél a hegesztési formánál nem szükséges a fémrészek megolvasztása, a kohéziós erő kialakítását valamilyen fizikai erőhatással érik el. A legrégebbi hegesztéstechnika a kovácshegesztés. Az izzó acélt fizikai erőkifejtéssel (összekalapálással) illesztik egymáshoz vagy formálják a megfelelő formájúra. A hideghegesztést a hidegen jól formálható réz és az alumínium megmunkálására használják leginkább.

A ponthegesztés során a villamos áram hőjét használják fel oly módon, hogy a hegesztendő munkadarabokon keresztül áramot vezetnek. Ez a technika a különböző fémlemezek egymáshoz hegesztéséhez kiválóan használható.

A hegesztés feltételei

A legtöbb hegesztéstechnika alkalmazásához megfelelő képzettségű szakember szükséges. Aki ismeri a gyártási eljárásokat, átfogó anyagismerttel rendelkezik és jártas a hegesztő berendezések használatában. Szükség van a megfelelő hegesztőgépre, illetve a hegesztéshez szükséges segédanyagokra, hegesztőanyagokra is. Mindig az adott fém hegesztéséhez, megmunkálásához alkalmas technológiával kell a feladatot elvégezni. Nem maradhat el a hegeszteni kívánt fémek előkészítése, felületének kezelése sem (tisztítás, méretre darabolás stb.).

A fémek megmunkálásának egyik fontos technológiája a hegesztés. Segítségével erős, kémiai kötőerő hozható létre. A megfelelő hegesztési technika alkalmazásához ismernünk kell a megmunkálandó fém tulajdonságait. A munkálatok elvégzéséhez érdemes szakember segítségét igénybe venni.

(Szponzorált tartalom)

És ezt olvastad már?
Legjobb tippek futballistáknak a hidratáltság megőrzéséhez