A zseni átlátja a káoszt-tartja a mondás, ennek ellenére sokan nem szeretik, ha túlzsúfoltság veszi őket körbe. Az ember hajlamos a tárgyakat halmozni, gyűjteni a porfogókat, holott sokszor semmilyen érzelmi érték nem párosul a csecsebecséhez. Ha kicsi az otthonunk, még hamarabb a rendetlenség és káosz áldozatává válhat, de ismerünk olyan embereket is, akik bármekkora palotát képesek lennének telerakni a kacatjaikkal.

Az ember környezete erősen kihat a lelki állapotára, a szemléletmódjára, ezért egyre többen részesítik előnyben a minimál stílusú lakberendezést. Egy 60 négyzetméter alatti lakás igazi ékszerdobozzá válhat, ha ügyesen rendezzük be, minimál stílusban. A letisztultság nyugalmat ad a léleknek is.

Álomotthon minimál stílusban - Az alapok

A minimál stílus persze megvalósítható nagy alapterületű otthonok esetén is, ezeknél azonban oda kell figyelni, hogy túl minimál se legyen, mert akkor esetleg konghat az ürességtől. Bár kevés az az ember, aki alapjáraton ne rendelkezne fölösleges tárgyakkal.

 

A minimál stílusú lakberendezésnek van néhány alapvető kritériuma:

  • Kezdjünk a szelektálással! Rakjunk rendet, és rakjunk ki mindent, amire valójában nincs szükségünk. Igaz ez a ruhákra is, amit kb.3 éve nem hordtunk már, azt valószínűleg nem is fogjuk. Adományozzuk el karitatívan ezeket a dolgokat, sokkal jobb érzés lesz!
  • Válasszunk letisztult színeket, pasztell árnyalatokat. A minimál stílus uralkodó színei a fehér, bézs, ekrü, tojáshéj szín és persze a trendi szürke. A harsány színek és a sokféleség nem a minimál stílus barátja.
  • Ha megvan az uralkodó színvilág, azért csempészhetünk bele játékosságot, pl.egy kellemes szőnyeggel, egy színes, de visszafogott (pl.halványkék) tárggyal.
  • Ha a lakás fényben úszik, besüt a nap, akkor érdemes hidegebb árnyalatot választani, míg, ha sötétebb, akkor jól jön a sárga halvány változata vagy az ekrü, pasztell barack.
  • A kiegészítő drapériák, ágyneműhuzatok, törölközők, díszpárnák színvilága is igazodjon a fő színvilághoz!
  • Kevés tárgyat szabad a minimál stílus esetén elhelyezni, de azokat jól össze kell válogatni. Nagyszerű megoldás, ha ugyanazt a színt más textúrákban, anyagokban fedezzük fel, és ilyen tárgyakat válogatunk össze.
  • A szobanövények, bár zöldek, természetes, élő dolgok, ezért mindenféle minimál színhez passzolnak és ékei lesznek egy ilyen lakásnak.
  • A falakat sem feltétlenül kell csupaszon hagyni, azonban bármilyen dekoráció nem kerülhet fel. Bár egy jól megválasztott vászonképpel akár valamilyen harsányabb színt is becsempészhetünk az ilyen otthonba, de arra figyeljünk, hogy a szín alap árnyalata igazodjon a lakáséhoz. Egyébként minimál lakásba jól passzolnak a geometriai alakzatok, vagy az azokat megjelenítő grafikai képek, főleg a fekete-fehér variációk.

 

Egy minimál stílusú álom otthont nem is olyan nehéz megvalósítani, ha a fentiek mentén indulsz el, és szem előtt tartod, hogy utána sem halmozhatsz tárgyakat. Vagy…ügyesen rejtsd el őket!

(Szponzorált tartalom)

És ezt olvastad már?
Vállalatirányítási rendszer: a felhő alapú ERP 3 előnye