Kezdő SUPosként gyakran követhetsz el olyan hibákat, amelyek már magától értetődőek, ha valaki régóta mozog a SUP világában. Cikkünkben adunk néhány tanácsot, amellyel bátrabban vághatsz bele új hobbidba, valamint megmutatjuk, milyen a helyes SUP evező használat!

Vigyázz a SUP deszkádra!

A SUP legfontosabb kelléke a SUP deszka, épp ezért fontos, hogy átgondoljuk, hol akarjuk tárolni a SUPot, valamint azt is, hogy hogy akarjuk majd szállítani. Aszerint, hogy merev SUP deszka vagy felfújható SUP deszka van a tulajdonunkban, több szempontot is figyelembe kell venni.

A merev SUP deszkát érdemes árnyékos és száraz helyen tárolni, illetve amennyiben van saját táskája, ajánlott abba is becsomagolni a SUP evező mellé. Fontos, hogy a tárolás során ne érje közvetlen napsütés a SUPot, ugyanis ez a SUP színvesztéséhez, fakulásához vezethet.

Felfújható SUP esetén a SUP-ot érdemes leeresztve, a saját táskájában tárolni, illetve szállítani, ugyanis ebben van a legnagyobb biztonságban. Így az anyag sem fárad el a tárolás során, valamint sokkal kisebb helyet foglal, mint felfújt állapotában.

Mindig használ leasht!

Gyakori hiba, amit kezdő SUPosként elkövethetsz, hogy nem tartod a lábadon a leasht. Ennek a pórázszerű kötélnek a funkciója igencsak praktikus, ugyanis esés esetén is közel lesz hozzád a SUP, így hamar visszamászhat rá. Kezdő SUPosként elég akár egy helytelen mozdulat a SUP evezővel és hamar leborulsz a SUP tetejéről, így ilyenkor sokkal jobb élményt nyújthat egy-egy SUPozással töltött óra, ha nem azzal kell töltened az időt, hogy a deszka után úszol.

Nagyobb hullámzás esetén a SUP messzebbre is elsodródhat, különösen akkor, ha a szél is erősebben fúj és felfújható SUP deszkát használsz, így ilyenkor is igen praktikus, ha használsz leasht. Fontos megjegyezni, hogy a leash használata nem csupán kezdőknek javasolt - mindenkinek érdemes a bokájára csatolni induláskor!

SUP evező helyes használata

A SUP evező helyes használata során kulcsfontosságú, hogy megfelelően tartsd a lapátot. Mindig a vízfelület felőli kezeddel kell fogni az evező szárát, valamint a másik kezeddel az evező tetejét, amelyet más néven mankónak is hívunk. Ahhoz, hogy a helyes tartást és a cseréket is megszokjuk, érdemes egy-két evező mozdulatot tenni a SUP evezővel még a parton.

Kezdő SUPosként ajánlott először a SUP evező oldalcseréje 2-2 csapásonként, így nem billensz ki az egyensúlyból és hamar megszokod az evezést. Evezésnél mindig egy távolabbi pontot nézz ki és a SUP evező segítségével húzd oda magadat és a SUP-ot a kinézett, messzebbi ponthoz.

 

Kezdő SUPosként sokféle hibát elkövethetsz, ám idővel ezekből a hibákból tanulhatsz és hamar rutinos lehetsz a SUP és a SUP evező használatában. A legfontosabb, hogy mindig a megfelelő felszereléssel indulj neki a SUPozásnak, illetve ne fél attól, hogy esetleg a vízbe esel!

(Szponzorált tartalom)

És ezt olvastad már?
Új kedvencünk, a pawpaw!