Amikor valakinek nem kell szemüveget viselnie, akkor azon szerencsések közé tartozik, akik távol és közel is élesen látnak. Ha végignéznek az utcán, akkor látják a közeledő busz számát, ha pedig olvasni akarnak, akkor nem kell eltolniuk maguk elől a könyvet. A szemüvegeseknek már nincs ekkora szerencséjük, és miközben a legtöbben tudják, hogy milyen problémájuk van, addig a mínuszos és pluszos lencsét hamarabb összekeverik.

Amikor a távoli dolgok homályosak

Ha azt érezzük, hogy a messzi házak homályosnak látszanak, de közelre jobban látunk, akkor rövidlátók vagyunk. Ezt myopia néven ismerjük, akkor figyelhető meg, amikor a szembe érkező párhuzamos fénysugarak nem a retinán, hanem éppen előtte fókuszálódnak. Innentől kezdve a távolabb lévő dolgok homályossá válnak, és szemüvegre vagy kontaktlencsére van szükségünk.

A rövidlátó mindig a közeli tárgyakat fogja élesen látni, és valamikor csak felnőtt korban áll meg a romlása. Ha a rövidlátás a szem méretbeli eltérései miatt jelentkezik, mert megnövekedett a tengelyhosszúság, akkor egészen addig romlani fog, amíg be nem fejeződik a növekedés. Ez azt jelenti, hogy akár 25 éves korig is számítanunk kell a folyamatos látásromlásra. Régen a szem már a húszas évek elején megállt a növésben, azonban a mai technológia és képernyőtenger miatt ez jó pár évvel eltolódott.

A rövidlátók azok, akik mínuszos előjelű dioptriaértékű szemüveget viselnek, ami homorú, azaz konkáv lencsét jelent. A túl domború szaruhártyát ez a homorú lencse tudja korrigálni, bár azt is ellenőrizni kell, hogy milyen mértékű a betegség. A súlyos fokú rövidlátásnak komoly szövődményei lehetnek, akár retinaleválással végződhet, ami egyenlő a vaksággal. A rövidlátó szemek hajlamosabbak az ideghártya-leválásra, ami nagy fizikai megerőltetésnél, egy szemet ért ütés következtében, és néha spontán is kialakulhat.

A rövidlátásra való hajlam örökletes betegség is lehet, de a mi hibánkból is kialakulhat. Ha például számítógéppel dolgozunk, akkor nagyon fontos, hogy gyakran kimenjünk a szabadba, és engedjük, hogy a szemünk ellazuljon kicsit. A szakértők szerint fél óránként pihentetni kell a szemet, nem szabad engedni, hogy 6-8 órát nézzük a képernyőt.

Amikor a közeli dolgok homályosak

Ha éppen a távoli dolgokat látjuk élesebben mint a közeliket, akkor távollátók vagyunk. Ezt nevezhetnénk a rövidlátás ellentétének is, mivel ilyenkor a szembe érkező párhuzamos sugarak a retina mögött találkoznának. A távoli dolgokat akár élesen is láthatjuk, a közeli könyvek, újságok és képernyők azonban homályosak maradnak.

A távollátás mögött több betegség is húzódhat. A hypermetrópia általában kisebb szemgolyót jelent, így az átlagosnál rövidebb a tengelyhossza, vagy pedig laposabb a szaruhártya. A szem nem tud a közeli dolgokra fókuszálni, így a szem fénytörése az átlagosnál gyengébb lesz, és pluszos, azaz domború (konvex) szemüvegre lesz szükségünk.

A távollátóknak pluszos vagyis domború lencsére lesz szükségük, ami megoldja a szokványosnál rövidebb szemtengely problémákat. A beteg szemei mindig igyekeznek alkalmazkodni a közeli tárgyakhoz is. Az erős fókuszálás miatt a szemtengelyek összetérnek, ami bizonyos esetben kancsalságot okozhat. A gyerekeknél különösen figyelni kell a jelenségre.

Mit tehetünk, ha élesen akarunk látni?

Ha az interneten olvasgatunk, akkor rengeteg otthon is elvégezhető gyakorlatot találunk, amik éleslátást ígérnek. Tény, hogy a szemünk edzése nagyon is fontos, mivel segít abban, hogy ne romoljon tovább a szemünk. De választhatunk egy végleges megoldást is: szemüveg helyett lézeres szemműtét is lehet megoldás.

De mit tehetünk, ha gyorsabb és biztosabb megoldásra vágyunk? Ebben az esetben szükségünk lesz korrekcióra. Az a legjobb, ha az összes lehetőséget figyelembe vesszük, mivel a szemüveg hordása kényelmetlen és zavaró is lehet. Sokan a kontaktlencsét választják, de egy idő után szemszárazságra panaszkodhatunk, és a végső megoldás a műtét lesz.

A rövid- és távollátás egy jó lencsével korrigálható, azonban ez csak átmeneti megoldást jelent. Szerencsére ma már a legmodernebb lézeres szemműtétek segítenek abban, hogy eldobhassuk a szemüveget, ráadásul pár perc alatt és teljesen fájdalommentesen.

(Szponzorált tartalom)

És ezt olvastad már?
Last minute karácsonyi ajándékötletek férfiaknak