Amikor egész héten keményen edzel, hétvégén pedig játszol, létfontosságú, hogy folyamatosan pótold az izzadás következtében elvesztett folyadékot, hogy elkerüld a kiszáradást, fenntartsd a teljesítményed, és segítsd a felépülést.

Tekints a testedre, mint egy autó hűtőjére... Ha nem tartod tele a hűtőt, akkor az autó túlmelegszik, gyengén fog működni, és végül minden együtt tönkremegy!

A kiszáradás során mind a szellemi, mind a fizikai teljesítőképesség jelentős csökkenését tapasztalod, és mindez könnyen elkerülhető az alábbi tippek betartásával.

Edzés meleg és párás időben

Ha különösen nagy melegben játszol, az erős izzadás nagyobb testnedv- és elektrolitveszteséget eredményez. Add hozzá ehhez még a páratartalmat is, és még jobban figyelned kell a hidratálásra.

Bár az elveszett elektrolitok, például a nátrium, kálium és a klorid pótlása fontos, ne feledük, hogy izzadáskor sokkal nagyobb arányban veszítünk a vízet is, ezért a víz pótlása mindig az első számú prioritás legyen.

Melyik ital a legjobb?

Természetesen számos sportital kapható, amelyek folyadékkal, elektrolitokkal és szénhidrátokkal látnak el, hogy növeljék az energiát. Ezek tudományosan megfogalmazottak, nem marketing csalás, és valóban segítenek a hidratáltság megőrzésében.

Amikor a sportitalokról van szó, már találkozhattál a hipotóniás, izotóniás és hipertóniás kifejezésekkel. Zavarba ejtő lehet megérteni az egyes italok közötti különbséget, valójában meglehetősen egyszerű, és az alábbiakban összefoglaltam néhány fő különbséget:

Hipotonikus

A Hypo kevesebbet jelent. A hipotóniás ital hígabb, mint a testnedvek (azaz kevesebb részecske van benne, mint a cukor és az elektrolit), ami azt jelenti, hogy az ital gyorsabban felszívódik, mint maga a sima víz.

Izotóniás

Ez az, amit a leggyakrabban hallani fog. Az izotóniás ital esetén az izotóniás azt jelenti, hogy a folyadék ugyanolyan koncentrációban van (vagyis ugyanannyi részecske van térfogatonként), mint a testnedvei – ezért olyan gyorsan vagy gyorsabban szívódik fel, mint a víz. Az ilyen folyadékok ideális kompromisszumot biztosítanak a hidratálás és a energia töltés között, így tökéletesek az edzések vagy a mérkőzések során történő fogyasztásra.

Hipertóniás

A hiper azt jelenti, hogy több vagy nagyobb. A hipertóniás italok (például kóla, limonádé vagy gyümölcslé) töményebbek, mint a testnedvek, és lassabban szívódnak fel, mint a víz. A hipertóniás italok lelassítják a gyomor kiürülési sebességét, és ezáltal csökkentik a folyadékpótlás sebességét. Ezek jobb edzés utáni italok, amelyek nagyobb mennyiségű energiát kínálnak a folyadékkal együtt, hogy segítsenek helyreállítani a kimerült izomglikogénszintet.

Hűvösen tartása

Az elfogyasztott folyadékok hőmérséklete szintén hatással lesz a hidratáltságodra. A hűvös folyadék gyorsabb folyadékáramlást tesz lehetővé a gyomorból, mint a meleg italok, ezért lehetőség szerint igyekezzünk italunkat hűvös helyen, a pálya mellett tartani, és törekedjünk arra, hogy legalább 20 percenként igyunk néhány kortyot.

Attól függően, hogy az edző milyen edzést végzett, vagy mi történik a mérkőzésen, ez nem mindig lehetséges, ezért nagyon fontos, hogy az edzés vagy a mérkőzés előtt gondoskodj a megfelelő folyadékpótlásról.

(Szponzorált tartalom)

És ezt olvastad már?
Új kedvencünk, a pawpaw!