A fogszabályozásról sokáig tartotta a tévhit, hogy csakis gyerekkorban lehetséges. Sok-sok évtizeddel korábban ez talán valóban így volt, napjainkban azonban bármilyen életkorban belevághatunk fogsorunk rendbetételébe. A szebb mosoly az önbizalmat is javítja, a fogszabályozás ugyanakkor a fogak egészségéhez és megőrzéséhez is hozzájárul.

Mikor van szükség fogszabályozásra?

A fogak közti rés vagy éppen az elálló szemfog sokak számára zavaró. Kevesebbet mosolyognak és igyekeznek takarni a fogaikat. A fogszabályzás tehát mindig szóba jöhet, ha nem vagyunk megelégedve fogaink szépségével. Az esztétikai kezelések ma már rutinszerűnek mondhatók felnőtt korban is.

Az esztétikai megfontolásokon túl egészségügyi okai is lehetnek a felnőttkori fogszabályozásnak. A szaknyelv funkcionális fogszabályozásnak hívja azt az eljárást, amikor a rágófunkciókat kell helyreállítani. A harapási rendellenességek is ide tartoznak, amik könnyen a fogak elvesztéséhez vezethetnek. Ilyenkor nem érdemes halogatni a fogszabályozást!

Miért nincs már korhatár a fogszabályozásban?

Tény, hogy gyerekkorban, amikor még alakulóban van a fogsor, egyszerűbb és gyorsabb a fogszabályozás. A fogászati technika fejlődésével azonban ma már lényegében bármilyen korban belevághatunk a kezelésbe. A robusztus, fémből készült fogszabályozó már a múlté: a korszerű fogszabályozók szinte észrevehetetlenek és még kényelmesek is.

Olyannyira, hogy akár teljesen láthatatlan fogszabályozó mellett is dönthetünk. Ebből a típusból is többféle változat létezik. A belső verziókat kívülről észre sem lehet venni, míg a kivehető, áttetsző fogszabályozók valóban láthatatlanok. Akkor sem kell lemondanunk fogaink szépségéről, ha allergiásak vagyunk a fémre. A modern eszközök között teljesen fémmentes fogszabályzók is találhatók.

A felnőtt fogszabályozás során hosszabb idővel kell számolnunk. Ennek oka az, hogy huszonöt éves kor felett a csontok és az ízületek már merevebbek, mint gyerekkorban.

Miért vágj bele felnőtt fejjel is a fogszabályozásba?

  • Hogy több önbizalmad legyen. A kifogástalan mosoly a legjobb önbizalom növelő. Az egészséges és rendezett fogakkal előnyösebb helyzetben vághatsz bele az álláskeresésbe is.
  • Hogy a rágás ne okozzon fájdalmat. A harapási rendellenességek és a kusza fogak sokszor az étkezést is megnehezítik. 
  • Hogy a beszéded is tiszta legyen. Számos hang képzéséhez elengedhetetlen, hogy egyenes és egészséges fogsorunk legyen.
  • Hogy megelőzd a nagyobb problémákat. Az összetorlódott fogak előbb-utóbb szuvasodást okoznak. A fogszabályozással fogaid élettartama is megnő.

Az első lépés a konzultáció

Akárhol élsz is az országban, biztosan van a közeledben olyan rendelő, ahol felnőtt fogszabályozást is vállalnak. Az első lépés mindig egy felmérő konzultáció, hiszen csakis személyre szabott kezeléssel érhető el a kívánt eredmény. Ne aggódj: a felnőtt fogszabályozás napjainkban szinte teljesen fájdalommentes.

(Szponzorált tartalom)

És ezt olvastad már?
Olyan brutális lett az Asus kézikonzolja, hogy jó eséllyel letarolja a gamer piacot
További cikkeink a témában