A tőzsdei kereskedést és a pókert gyakran ugyanazon mondatokban említik. Valójában számos új tőzsdei kereskedő vagy olyan ember, akinek nincs tapasztalata a kereskedésben, hajlamos azt hinni, hogy a szerencsejátékban szerzett gyakorlatát pénzre válthatja a tőzsdén. Ugyanakkor néhány tanulmány kimutatta, hogy a legjobb pókerjátékosok némelyike nagyon is jó a tőzsdei ügyletekben! Valójában a két iparág jócskán eltér egymástól, de azért van köztük néhány hasonlóság.

FEGYELEM ÉS KOCKÁZATKEZELÉS

A póker egy kockázatos játék. Mindannyian hallottunk már történeteket olyanokról, akik egyetlen nap alatt rengeteg pénzt nyernek, aztán a következő körben el is veszítik azt. Hasonlóképpen, olyan sztorikat is ismerünk, hogy egyes pókerjátékosok mély depresszióba estek, miután jelentős összegű pénzt veszítettek.

Ugyanilyen történetek keringenek a tőzsdei kereskedőkről is.

És mi a valóság? Minden sikeres kereskedő és pókerjátékos a kockázatkezelés szakértője is egyben. Tudják, hogyan kell játszani olyan pénzeszközökkel, amelyeket könnyen elveszíthetnek, ugyanakkor tisztában vannak a túlzott kereskedés és pókerjáték kockázatával is.

Kereskedői tapasztalatunk során rájöttünk, hogy a legtöbb tőzsdei kereskedő, aki nagy mennyiségű pénzt veszít, az az, aki naponta több tíz ügyletet nyit meg. Ugyanez igaz a pókerjátékra is.

 Ha valódi pénzes játékot játszik, nélkülözhetetlen a megfelelő pénzkezelés!

AZ ÉRZELMEK LEOLVASÁSA

Az érzelmek kulcsfontosságú szerepet játszanak a pókernél szintúgy, mint a tőzsdei kereskedésnél. A póker esetében a legsikeresebb játékosok azok, akik le tudják olvasni ellenfelük érzelmeit. Ez az oka annak, hogy nagyon könnyű nyerni egy olyan személy ellen, aki új a játékban. Valójában a legsikeresebb pókerjátékosok számára a menet általában már a játék kezdete előtt megkezdődik.

Ugyanez igaz a tőzsdei kereskedésre: az érzelmek kulcsszerepet játszanak a pénzügyi piacon.

Ezért népszerűek az olyan kifejezések, mint a tömeg követése, a kihagyástól való félelem (FOMO), valamint az intelligens pénz a piacon. A kezdőknél a kihagyástól való félelemre akkor kerül sor, ha a kereskedők emelkedő vagy csökkenő trendet látnak, majd követik azt.

Míg a stratégia egy ideig működik, a legtöbb új kereskedő általában azonnal pénzt veszít amikor a trend megfordul.

DÖNTÉSHOZATAL

Még egy közös dolog van a sikeres pókerjátékosok és tőzsdei kereskedők között: mind tudják, hogyan hozzanak gyors döntéseket változó körülmények között.

A pénzügyi piacon a sikeres kereskedők a másodpercek töredéke alatt változtatnak döntésükön. Például, ha egy részvény az emelkedő (bull) piacon van, egy bizonyos esemény következtében a kereskedő könnyen vált csökkenő trendre (bear). Ez az esemény például lehet egy új üzleti vállalkozás vagy akvizíció vezérigazgatójának hirtelen lemondása, vagy akár a gyenge árbevétel.

Az értékpapír- és árutőzsdére, valamint a pókerjátékra egyazon szabályok vonatkoznak.

A SZABÁLYOK ISMERETE

A tőzsdei kereskedésnek és a pókernek vannak írott és íratlan szabályai. Például a kereskedésnek vannak kockázatkezelési szabályai, illetve konkrét jelzőszámai.

Hasonlóképpen a pókernél is több szabály van, melyek előírják a fegyelmet: ittas állapotban tilos játszani, csak olyan alapokkal szabad játszani, melyeket a játékos megengedhet magának, vagy vissza tudja szerezni az elvesztett forrásokat.

A sikeres pókerjátékosok és tőzsdei kereskedők pontosan ismerik a siker szabályait.

ZÁRÓ GONDOLATOK

A póker és a tőzsdei kereskedelem gyakran egymás szinonimái. David Einhorn, az egyik legendás fedezeti alapkezelő (hedge fund manager) egyben jól ismert pókerjátékos is.  Számos más világhírű pókerjátékos van, akik egy vagyont szereztek maguknak a Wall Streeten.

A fentiek alapján bátran kijelenthetjük, hogy ez a két iparág rendkívüli mértékben kapcsolódik egymáshoz, noha különböző területekkel foglalkoznak.

(Szponzorált tartalom)

És ezt olvastad már?
Lehet-e megdöbbentően alacsony az elektromos roller ár?