Az autók alvázszáma kiemelt fontossággal bír. Ez a 17 karakterű azonosító, amelynek segítségével meggyőződhetünk az adott gépjármű eredetéről. Megtudhatjuk belőle, mely országban gyártották, melyik üzemben, mikor és pontosan milyen modellről beszélünk. Nem csupán a bűnüldöző szerveknek jelent segítséget, de autóvásárlás előtt nekünk is jó szolgálatot tesz.

Segítségével sok fontos információt megtudhatunk az adott autó előtörténetéről. Régebben ez csak kevesek kiváltsága volt, manapság viszont bárki számára elérhető. Vannak olyan weboldalak, ahol az alvázszám megadásával részletes áttekintést nyerhetünk a gépjármű hátteréről.

Miről beszélünk pontosan?

Az alvázszám vagy röviden VIN (Vehicle Identification Number) egy olyan 17 karakterű sorozat, amely segít meghatározni a gépjármű gyártási paramétereit. Az angol ABC betűiből és számjegyekből áll 1-től 9-ig. Nullát, valamint I, O és Q betűket sosem tartalmaz, mivel ezek félreolvashatóak. Három részből épül fel, melyeket kötőjellel elválaszthatnak. Az első rész három számjegyből vagy betűből áll, amik a gyártó nemzetközi azonosítójaként szolgálnak. A második rész hat számjegyből álló sorozat, ami az adott modell pontos megjelölésére szolgál a gyártó által. A harmadik pedig olyan nyolc karakterből álló sorozat, aminek utolsó négy karaktere legtöbbször számjegy – ez jelöli a gyártás évét és a gyártó üzemet. Egy nemzetközileg egységes jelölésről beszélünk, amely minden országban azonos.

Mit tudhatunk meg belőle?

A megfelelő weboldalak segítségével – ahogyan azt fentebb is említettük – részletes információkat kaphatunk a gépjármű előtörténetéről. Arról, hogy kik voltak az előző tulajdonosai, milyen biztosítási előélete és baleseti háttere van, hány kilométert futott, vagy éppen arról, ha lopott. Használt autó vásárlásakor ezek mind kritikus szempontok, amiket a lehető legnagyobb odafigyeléssel kell kezelni. Talán az utolsó példa kicsit szürreálisnak hatott, de egyáltalán nem az. A lopott gépjárművek pénzzé tétele jelen van hazánkban is. Az eltitkolt balesetek vagy visszapörgetett kilométer-számláló azonnal elárulja, ha valami nincs rendben. Az ilyen rejtett hibák, amiket a tulajdonos próbál eltitkolni, sosem sülnek el jól. Szerencsésebb esetben csak bukunk egy rakat pénzt, amit ezek javítására költünk. Azonban balesetveszélyes is lehet számunkra és a forgalomban lévőkre, ha egy ilyen hiba a semmiből bukkan fel. Sőt akár végzetes…

Akik a vásárlás előtt nem akarják megadni az autó alvázszámát, legtöbbször rosszban sántikálnak. Az alvázszám alapján történő ellenőrzés egy kiváló módja a csalók kiszűrésének, használt autók vásárlásakor pedig muszáj törekednünk erre. A saját és családtagjaink testi épsége, valamint élete múlhat ezen, a forgalomban közlekedő többi emberéről nem is beszélve. Ne gondoljuk viszont azt, hogy ez csupán a magánszemélyek esetében releváns. Az autókereskedések esetében is ugyanúgy átverhetik az embert. Mindig legyünk körültekintőek, vizsgáljuk meg alaposan az eladásra kínált autót.

(Szponzorált tartalom)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

További cikkeink a témában
Titkos helyek, amiket csak a hajósok ismernek Horvátországban
Hirdetés