Amikor pénzt szeretnénk félretenni, mindig van valami konkrét célja. Te mit gondolsz, mire szeretnének az emberek többségében spórolni? Utazásra? Váratlan kiadásokra? Nyugdíjas évekre? Mennyi pénzt érdemes egyáltalán megtakarítani?

Egy 19000 fős közvélemény-kutatás alapján, mely a 35-55 éves korosztály körében készült, elmondjuk neked, hogy milyen eredményeket kaptunk.

 

A legnépszerűbb célkitűzések

 

A legtöbb ember igyekszik felkészülni az olyan helyzetekre, amiket nem tud előre eltervezni. A váratlan kiadások mellett a második legnépszerűbb megtakarítási cél a gyermekekről való gondoskodás (egyetem, lakásvásárlás, stb.), de nagyon sokan próbálnak előre gondoskodni a saját nyugdíjas éveikről, hogy ezzel is levegyék a terhet a gyermekeik válláról. Ezeken felül előkelő helyen szerepelnek még a célok között az autóvásárlás, a hitel törlesztése vagy éppen a munkakeresés alatti kiadások fedezése.

 

Neked is szükséged lenne rá, hogy legyen félretett pénzed, ami kisegít a nem várt szituációkban? Az online biztosítási csomagok között számos olyannal találkozhatsz, melyek nem csupán a balesetek bekövetkeztekor tudnak jól jönni, hanem jelentős megtakarítást is felhalmozhatsz általuk garantált hozam mellett is.

 

Mit hoz a jövő?

 

A legtöbb ember optimistán tekint a következő évekre, nem gondolják, hogy rosszabb anyagi helyzetbe kerülnének, mint amilyenben jelenleg vannak. Ettől függetlenül a nyugdíjas évek a többséget kételyekkel töltik el. Többségében azon a véleményen vannak, hogy a nyugdíjrendszer lényegesen ingatagabb lábakon áll, mint például az egészségügy vagy az oktatás.

 

Mekkora prioritást élvez a spórolás a magyar háztartásokban?

 

Annak ellenére, hogy az emberek 85%-a úgy gondolja, hogy spórolni kell a váratlan helyzetekre és a nyugdíjas évekre, csupán elenyésző azoknak a száma, akik ténylegesen tesznek is valamit ennek érdekében. A megkérdezettek fele rendelkezik csak nyugdíjcélú megtakarítással. Ezenfelül egyharmaduk érzi úgy, hogy lenne lehetősége rá, hogy gondoskodjon az időskori éveiről, de nem tud választani a felkínált lehetőségek közül. Azok között azonban, akik elkötelezik magukat a nyugdíjcélú megtakarítások mellett, a biztosítók élvezik a legnagyobb bizalmat.

 

Igények és a realitás

 

A kapott válaszok átlagából az jött ki, hogy a nyugdíjas évek alatt az emberek 221.000 Ft-tal már elégedettek lennének, de igazán kevesen hisznek abban, hogy ezt az összeget egy ledolgozott élet után ténylegesen meg is fogják kapni. Ilyen szempontból igen pesszimisták vagyunk, a többség arra számít, hogy nem kap 50.000 Ft-nál magasabb juttatást idős korában.

Amennyiben szeretnéd a kettő közötti szakadékot kiküszöbölni, a legjobb, ha már fiatalon elkezdesz gondoskodni a nyugdíjas évekről. A többség ennek átlagosan 35 éves korában kezd neki, de a leginkább célravezető az lenne, ha már 27 éves korban neki tudnának állni a megtakarításnak.

(Szponzorált tartalom)

És ezt olvastad már?
Ez a 10 legjobb játék PlayStation4-en a redditezők szerint