Gondolta volna, hogy a Földön található és kitermelhető teljes kőolajkészletben rejlő energiát a Nap 1,5 nap alatt sugározza a Földre? Sőt! A világ jelenlegi, egész éves energiafogyasztását a Nap egy órányi energiakibocsátása teljes egészében fedezné. Sajnos még távol állunk attól, hogy kizárólag megújuló energiaforrásokra támaszkodjunk globálisan. A napelemes rendszerek és az inventerek fejlődésének köszönhetően azonban, egyéni szinten már könnyedén megvalósítható ez a cél. Alábbi cikkünkben a napelem inverter evolúcióját mutatjuk be. Hogyan fejlődött az inverter az elmúlt években? Mik az előnyei a mai, modern készülékeknek?

Mi az inverter?

Az inverter a napelemes rendszerek lelke. Nélküle nem tudnánk hasznosítani a napelemek által megtermelt elektromos áramot. A háztartási napelemek és naperőművek ugyanis egyenáram formájában képesek csak előállítani az energiát. A gépeink és berendezéseink azonban erre az áramforrásra nem csatlakoztathatók, azok ugyanis váltóárammal működnek. A napelem  inverter feladata, hogy az egyenáramot váltóárammá alakítsa. Vagyis lényegében az inverter teszi lehetővé, hogy a napelemek által megtermelt energiát hasznosítani tudjuk a közcélú vagy háztartási villamos energia hálózaton.

Inverterek a  múltban

A napelemek a fotovoltaikus hatás elvén, azaz a fény elektromos energiává való átalakításának elvén működnek. A világ első fotovoltaikus elemét egy francia fizikus alkotta meg 1839-ben. Ez volt a ma ismert napelemes rendszerek alapja. A rendszerek és velük együtt a napelem inverterek természetesen hosszú utat jártak be azóta. Magyarországon az 1980-as évek végén, az 1990-es évek elején jelent meg először az ipari-kereskedelmi célú napelemes felhasználás. Ezt követte a háztartási napelemes rendszerek kiépítése.

Kezdetben a napelem felől érkező bemeneti feszültség átalakításához DC/AC transzformátorra volt szükség. A transzformátor alakította át a napelemek által megtermelt energiát, hogy azt szinkronizálni lehessen a hálózati feszültséggel. Ezek a transzformátorok nagy méretű, költséges berendezések voltak és alacsony hatásfokkal működtek.

A napelemes rendszerek fejlődésével az inverterek is korszerűsödtek az évek során. Mára már teljesen leváltották a transzformátorokat.

Hogy működik egy korszerű inverter?

A korszerű napelem inverterek viszonylag egyszerű készülékek. Két konverterből állnak: a DC/DC konverterből és a DC/AC konvertből. A DC a direct current rövidítése, amely egyenáramot jelent. Az AC az alternating current, vagyis a váltóáram.

  • A DC/DC konverter bemenetére köthető rá a napelemes rendszer, amely egyenáramot állít elő, és egy kondenzátorban eltárolja azt.
  • A DC/AC konverter fő feladata, hogy ebből az egyenáramból 50 Hz-es frekvenciájú, 230 V-os váltóáramot állítson elő. Így a napelem által megtermelt energiát már a háztartásainkban is használni tudjuk.

Modern inventerek előnyei

Hosszabb élettartam

A jó minőségű inverterek minimum 10-15, de vannak olyanok is, amelyek akár 20-25 éves gyártói garanciával rendelkeznek.

Kisebb méret

A mai napelem inverterek jóval kompaktabb és kisebb méretűek elődjeiknél. Telepítésük gyors és egyszerű.

Magasabb hatásfok

A modern napelem inverterek gyártmánytól és típustól függően akár a 93-96%-os hatásfokot is elérhetik. Fontos tudni, hogy hatékonyságuk soha nem lesz 100 %-os, mert az energia egy része hőként elveszik. Ezenkívül némi készenléti áramot is használnak az inverter tápfeszültség alatt tartásához.

Alacsonyabb meghibásodási kockázat

A modern inverterek passzív hűtéssel rendelkeznek, amely segít elkerülni a meghibásodásokat. A jó minőségű, megfelelő helyre szerelt, szélsőséges időjárástól védett inverterek karbantartás nélkül, problémamentesen végzik feladatukat.

Biztonságos

“Az áram nem játék.” Éppen ezért nagyon fontos, hogy elektromos eszközeink biztonságosak legyenek. Pláne ha ez az eszköz az inverter, amelyen folyamatosan áram halad át. A modern napelem inverter folyamatosan felügyeli a rendszer és a hálózat működését is. Ha rendellenességet észlel, azonnal leválasztja a rendszert és megszakítja a hálózatba való betáplálást. Az inventereknek a túlfeszültség védelem mellett, a por-  nedvességvédelemi előírásoknak is meg kell felelnie.

Wifi csatlakozás

A napelemes rendszer aktuális termelési adatait nyomon követheti, akár a telefonján is. A modern napelem inventerekbe épített Wifi kártya segítségével ugyanis az eszköz csatlakoztatható a világhálóra. Ennek segítségével akkor is ellenőrizheti a megtermelt energia mennyiségét, és az eszköz működését, ha nem tartózkodik a közelében.

Miben segítenek még?

A legkorszerűbb napelem inverterek ma már nem csak az alacsony feszültségű áram átalakítását végzik el. Feladatuk a védelmi funkció ellátása, az energiatermelés optimalizálása és a termelési adatok monitorozása is.

Fenti cikkünkből valószínűleg már Ön is látja, hogy mennyit fejlődött a napelemes rendszerek nélkülözhetetlen eszköze, az inverter. Telepítésük napjainkban már gyors és egyszerű, működésük pedig biztonságos maximalizált hatásfokon is. Ahogy fentebb említettük, az inventer fő feladata az áram átalakítása, de emellett számos hasznos funkciót is ellátnak.

(Szponzorált tartalom)

És ezt olvastad már?
Mire használható az ügyfélkapu?